Duke Nukem

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Duke Nukem
GeliştiriciApogee Software Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YapımcıApogee Software
TasarımcılarApogee Software
(Todd Replogle
Jim Norwood
Allen H. Blum III
George Broussard
Scott Miller)
BesteciScott Miller Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Motorfloppy disks
Çıkış1 Temmuz, 1991 (PC)
TürTek oyunculu
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Duke Nukem, Apogee Software (şimdi 3D Realms) tarafından geliştirilen ve 1 Temmuz, 1991'de dağıtılan bir platform, video oyunu.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun, yakın bir gelecek olarak isimlendirilen 1997'de geçmektedir. Dr. Proton isimli çılgın bilim adamı, dünyayı kendi tasarladığı robotlar ile ele geçirmek istemektedir. Duke Nukem, CIA tarafından Proton'u durdurmak ile görevlendirilir. Oyunun bölümleri sırası ile yıkılmış Los Angeles'ta, Dr. Proton'un ayda yer alan gizli merkezinde, son olarak gelecekte geçmektedir.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun zamanında oldukça dikkat çekiciydi, çünkü zarif bölüm tasarımları hızlı bir oynanışa izin veriyordu. Ayrıca, ekrandaki birçok cismi vurulabiliyordu. Ancak oyundaki objeler (biz de dahil), tek pikseller halinde değil de, 8x8 bloklar halinde hareket ediyordu. Bu da nişan almayı oldukça güçleştiriyordu. Bu problem Cosmo's Cosmic Adventure ve Duke Nukem II'de de karşımıza çıkmaktadır.

Oyun grafikleri büyük çoğunlukla diğer oyunlarda alınmıştır (Turrican[1] ve Mega Man[2] gibi). Bir söylentiye göre de, yapımcılar aslında Mega Man'i PC'ye uyarlamak istemişler, fakat haklarını alamadıkları için Duke Nukem'i yapmışlardır.

Devam oyunları[değiştir | kaynağı değiştir]

Duke Nukem'den sonra devam oyunu olarak 1993'te Duke Nukem II ve 1996'da Duke Nukem 3D çıktı. Duke Nukem 3D çok büyük bir başarı gösterdi ve Quake'e rakip oldu. 1997 yılında duyurulan üçüncü devam oyunu Duke Nukem Forever,10 Haziran 2011 tarihinde çıktı. Diğer platformlarda birçok devam oyunu yapıldı (Duke Nukem: Time to Kill ve Duke Nukem: Land of the Babes).

2002'de, Duke Nukem'in 10. yılı anısına yeni bir oyun yayınlandı. Adı Duke Nukem: Manhattan Project olan oyun ilk iki oyun gibi bir arcade idi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2007. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2007. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]