Dudaktan Kalbe

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dudaktan Kalbe
YazarReşat Nuri Güntekin
TürRoman
ISBN9789751026453

Dudaktan Kalbe, Reşat Nuri Güntekin'in 1925'te yazdığı romanı. Örf tanımını yapmada ve kişilik canlandırmada başarılı, duygusal ve sevgi dolu bir roman olarak kabul edilir. Şarkıları, filmlere, nostaljik romantizminize bolca konu olmuş aşkların unutulmaz romanlarından biridir.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Çektiği aşk acısı nedeniyle tekrar aşık olmayacağını, aşkın bir daha dudaktan kalbe inmeyeceğini felsefe edinmiş bir gencin öyküsü.

Hüseyin Kenan gençliğini mutsuz geçirmiş bir çocuktur. Babası olmadığı için dayısı tarafından büyütülmüş ve büyütülüşünde bir disiplin hakim olmuştur.

Ancak daha sonra annesinin dükkânını satarak Avrupa'ya müzik eğitimi almaya gitmiş ve çok başarılı bir kemancı olmuştur. Lamia kimsesiz bir çocuktur. Kenan'ı daha görmeden müziğine âşık olmuştur.

Kenan dayısının ısrarlarına dayanamayıp Türkiye'ye gelir ve bir şekilde Lamia'yla tanışırlar. Başlarda Lamia ya çocuk gözüyle bakan ve hatta surantındaki çillerden dolayı ona 'kınalı yapıncak' adını koyan Kenan daha sonra küçük Lamia ya aşık olur. Lamia onun aşkına inanmaz ve bu bir imkânsız aşk haline gelir. Lamia Kenan'dan hamile kalır ve başka biriyle evlilik kararı alır. Bunu duyan Kenan intihar eder.

Uyarlamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu roman sinema film ve TV-dizini olarak birkaç kere uyarlanmıştır.[1]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ [1] 22 Temmuz 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.: Reşat Nuri Güntekin'in eserlerinin sinema ve TV uyarlama listesi
  2. ^ [2] 26 Şubat 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.: Dudaktan Kalbe (2007) dizisi verileri ve ikinci kısımda 47 bölümünün listesi (Görülme tarihi:18.3.2009)