Dualar Bobby İçin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dualar Bobby için
Prayers for Bobby
Filmin posteri
YönetmenRussell Mulcahy
YapımcıStanley M. Brooks
David Permut
Daniel Sladek
Chris Taaffe
Damian Ganczewski
SenaristKatie Ford
UyarlamaLeroy F. Aarons
Dualar Bobby İçin
OyuncularSigourney Weaver
Henry Czerny
Ryan Kelley
MüzikChristopher Ward
KurguKatie Ford]
CinsiTelevizyon filmi
RenkRenkli
Yapım yılı2009
Çıkış tarih(ler)i24 Ocak 2009 (2009-01-24)
Süre120 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Dilİngilizce

Dualar Bobby için (İngilizcePrayers for Bobby), ilk gösterimini 24 Ocak 2009'da Lifetime kanalında yapan 2009 yapımı eşcinsellik temalı, Leroy F. Aarons tarafından gerçek olaydan yola çıkarak kaleme alınan Dualar Bobby İçin adlı kitaptan uyarlanmış dram türü televizyon filmi.[1]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Leroy F. Aarons tarafından yazılan kitap, kendi hayat hikâyesi ve Bobby Griffith adındaki, annesi ile cemaatin homofobisi yüzünden intihar eden eşcinsel bir gencin mirasından uyarlanmıştır. Filmin başrollerinde Bobby Griffith'i Ryan Kelley ve annesi Mary'yi ise Sigourney Weaver oynamıştır.

Prodüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Once Upon A Times Films, Ltd, Permut Presentations ve Sladek Taaffe Productions ortaklığında üretilen filmin, yönetici yapımcıları Daniel Sladek, Chris Taaffe, David Permut ve Stanley M. Brooks'dur.[2]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Mary Griffith (Sigourney Weaver) çocuklarını Presbiteryen Kilisesi'nin tutucu öğretileriyle yetiştiren muhafazakâr bir Hristiyan'dır. Oğlu Bobby'nin (Ryan Kelley) ağabeyine gey olabileceği sırrını verdikten sonra, Mary'nin bu sırrı öğrenmesiyle tüm aile için hayat değişir. Bobby'nin babası ve kardeşleri yavaş yavaş Bobby'nin cinsel yönelimini kabullenmeye başlar, fakat Mary Tanrı'nın onu "iyileştireceğine" inanır. Onu bir psikiyatriste götürür ve Bobby'nin değişecepini umarak onu daha çok dua etmeye ve kilise etkinliklerinde teselli bulmaya ikna eder.

Suçluluk duygusuna kapılan Bobby, bir gün annesinin kendisini kabul edeceğini umarak kuzenine taşınır. Eşcinselliği yenme umutlarını yitirerek Oregon'a taşınır. Bir gey barda David (Scott Bailey) adında bir erkek arkadaş bulur. Fakat Marry, oğlunun bu şekilde devam etmesini hâlen istemediğini açıkça ortaya koyar. David'in her şeyin yoluna gireceği garantisini veren ebeveynleriyle tanışmasına karşın, Bobby annesinin sözlerini düşünmeye devam eder ve bunun yanında David'i başka bir erkekle birlikte görür. Sonunda, Bobby'nin "mükemmel" evlat olmamasından kendini suçlaması gibi geçirdiği bunalım ve kendinden nefret etmesi artar ve bir gece, ilerleyen on sekiz tekerlekli bir tırın önüne otoyol üst geçidinden aşağı kendini serbest bırakır ve anında hayatını kaybeder. Ertesi gün ailesi korkunç haberi alır ve mahvolurlar.[3]

Trajedileriyle yüzleşen Mary, kendisini ve kilisesinin Kutsal metin yorumlarını sorgulamaya başlar. Uzun ve duygu dolu yolculuğunda, Mary yavaş yavaş eşcinsel topluluğuna elini uzatır ve birçok beklenmedik kaynaktan umulmadık desteklerin olduğunu keşfeder. Lezbiyen ve Geylerin Ebeveyn, Aile ve Arkadaşları'nın (PFLAG) bir mitingine katılmaya onu ikna eden yerel bir din adamıyla tanışmış olur. Orada Bobby'nin bağlamdan farklı olduğunu bildiğini ve kendi doğrularının kendi kalbinde yatan değerler olduğunu fark eder.

Bobby'in intiharından sonra anne Mary, eşcinsel hakları savunucusu olur ve sonunda yerel bir "eşcinsel günü"nü desteklemek üzere toplanan bir belediye meclisinde konuşma verir. İnsanları homofobiyi konuşmadan, dile getirmeden veya desteklemeden önce düşünmeye çağırır; çünkü "bir çocuk dinlemektedir". Oylama reddedilir, fakat o ve ailesi ortak PFLAG üyeleriyle beraber San Francisco'ya seyahat eder ve bir LGBT Onur Yürüyüşü'ne katılırlar. Bu esnada geçidi izlemekte olan Bobby'ye benzer başka bir genç erkek görür. Ona doğru yürür ve ona sarılır, sonunda oğlunun ölümünü kabullenir ve geylerle lezbiyenlerin hakları için mücadele etmeye kendine söz verir.[4]

Bu günah. Yaradılışına aykırı. Hayatın mahvolacak. Bu günah. Neden bu yolu tercih ediyorsun?
–Mary'nin Bobby'nin eşcinsel oluşuna bir yorumu
Eşcinsellik bir günahtır. Eşcinseller sonsuza kadar cehennemde yanacaktır. Değişmek isterlerse, kötülüklerinden arınabilirler. Günaha sırtlarını dönerek, tekrar normal olabilirler. İşe yaramazsa tekrar denemeleri gerekir.
–Mary'nin bir başka yorumu
"Cemaatlerinizde Bobby gibi çocuklar var. Siz bilmeseniz de her "amin" dediğinizde, sizi dinleyen ve yakında duaları susacak olan çocuklar… Onların Tanrı'ya yakarışları yalnızca anlayış ve kabul görmek için, sevginizi hak etmek için; ama nefretiniz, korkunuz ve 'eşcinsellik' kelimesine karşı bilgisizliğiniz bir gün bu duaların susmasına neden olacak. Bu yüzden evinizde ya da ibadethanelerde "amin" demeden önce düşünün. Düşünün ve hatırlayın; bir çocuk sizi dinliyor…
–Mary'nin eşcinseller için söylediği sözü

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Film iki Primetime Emmy Ödülü'ne aday gösterildi. (Outstanding Made for Television Movie; Outstanding Lead Actress in a Miniseries or a Movie - Sigourney Weaver). Ayrıca aynı kategoride, Sigourney Weaver 2010 Screen Actors Guild Ödülü dışında 2010 Altın Küre Ödülü'ne de aday gösterildi. Film 2010 GLAAD Ödülü'nü kazandı ve yapımcılar 2010 Producers Guild of America Ödülü'ne aday gösterildi. Ayrıca film Seattle Gey ve Lezbiyen Film Festivali'nde İzleyici Gözdesi Ödülü'nü kazandı.

Kazandığı ve aday gösterildiği ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Aday gösterilen çalışma Ödül Sonuç
2009 Emmy Ödülleri "En iyi film ödülü" Adaylık
2009 Emmy Ödülleri "En kadıncı oyuncu ödülü"; Sigourney Weaver Adaylık
2009 Satellite Ödülleri "En kadıncı oyuncu ödülü"; Sigourney Weaver Kazandı
2009 Amerika Fiyat Döküm Derneği "En iyi TV filmi ödülü" Kazandı
2010 Altın Küre Ödülleri "En kadıncı oyuncu ödülü"; Sigourney Weaver Adaylık
2010 Screen Actors Guild Awards "En kadıncı oyuncu ödülü"; Sigourney Weaver Adaylık

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sina Koloğlu (24 Ağustos 2012). "Sünger Bob Eşcinsel mi?". Cadde, Milliyet. 29 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2014. 
  2. ^ Littleton, Cynthia (18 Mayıs 2008). "Weaver answers 'Prayers': Actress to star in Lifetime movie". Variety. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2009. 
  3. ^ Gözde Ayçiçek (8 Eylül 2013). "Düşünün ve Hatırlayın: Prayers for Bobby". Biletsiz. 18 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2014. 
  4. ^ "Prayers For Bobby". MyLifetime.com (İngilizce). 31 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]