Drakula (oyun)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Dracula (oyun) sayfasından yönlendirildi)
Drakula
Federal Theatre Project yapımı bir gösterimin posteri, 1938
Federal Theatre Project yapımı bir gösterimin posteri, 1938
YazarRoman: Bram Stoker
Uyarlama: Hamilton Deane, John L. Balderston
KarakterlerKont Drakula
Lucy Harker
John Harker
Renfield
Prof. Abraham Van Helsing
Dr. Jack Seward
İlk gösterimİngiltere: 1924
Broadway: 5 Ekim 1927
Ülkeİngiltere
Orijinal dilİngilizce
IBDB profili

Dracula, Bram Stoker'ın aynı isimli romanından Hamilton Deane tarafından uyarlanıp John L. Balderston tarafından gözden geçirilerek sahnelenen 1924 yapımı tiyatro oyunudur. Oyunun, Stoker'ın dul eşi tarafından onay verilmiş ilk uyarlamasıdır ve sonraki birçok uyarlamaya yön vermiştir.

Roman oyun için uyarlanırken öykü oldukça kısaltıdı ve bazı önemli karakterler dışarıda bırakıldı. Örneğin Lucy Westenra ile Mina Murray, Lucy adında tek karakterde birleştirildi. Dr. John Seward bu Lucy'nin babası oldu. Quincey Morris ve Arthur Holmwood ise tamamıyla oyun dışında bırakıldı.

Orijinal yapımda Kont Drakula rolünü Raymond Huntley oynadı. Deane aslında bu rolü kendi oynamayı düşünüyordu ama sonradan Van Helsing'i oynamaya karar verdi. Bu prodüksiyon Londra'da kalıcı olarak sahnelenmeye başlamadan önce üç yıl boyunca İngiltere'de turne yaptı.

Oyun 1927'de Horace Liveright tarafından Broadway'e getirildi. Liverlight senaryonun Amerikan seyircisine uygun hale getirilmesi için John L. Balderston'u tuttu. Oyunun bu Amerikan prodüksiyonunda Béla Lugosi İngilizce konuştuğu ilk büyük rolü olarak Kont Drakula'yı canlandırdı. Van Helsing'i ise Edward Van Sloan oynadı. Her iki oyuncu, Deane ve Balderston tarafından yapılan bu uyarlamayı temel alan 1931 yapımı film versiyonunda da aynı rollerle yer aldılar.

1977'de oyun yeniden sahnelendi. Edward Gorey'nin sahne ve kostüm tasarımını yaptığı bu prodüksiyonda Frank Langella Drakula'yı oynadı. En İyi Tekrar Yapım ve En İyi Kostüm Tasarımı dallarında Tony Ödülü kazanan bu yapım, En İyi Sahne Tasarımı ve En İyi Başrol Oyuncusu dallarında da aday gösterildi. Tıpkı Lugosi gibi Langella da, 1979 yapımı film versiyonunda rolünü tekrarladı. Oyunun Broadway'deki sonraki sahnelenişlerinde başrolde David Dukes, Raul Julia ve Jean LeClerc gibi aktörler yer alırken, Londra prodüksiyonunda Terence Stamp, Amerika'daki turne topluluklarının prodüksiyonlarında ise Martin Landau ve Jeremy Brett Drakula'yı oynadı.

Romandan farklılıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Arthur Holmwood ve Quincey Morris karakterleri çıkarıldı.
  • Dr. Sewar Lucy'nin babası oldu. Londra'daki Carfax Abbey yakınlarında değil, şehir dışında bir akıl hastanesinin işletmecisiydi.
  • Mina Harker ve Lucy Westenra karakterleri, Lucy adı altında birleştirildi.
  • Harker'ın ilk adı Jonathan yerine John'du. Harker Transilvanya'ya yolculuk etmedi, onun yerine Renfield gitti. Oyun başladığında Kont Drakula İngiltere'ye yerleşmişti.
  • Oyun sonunda hayatta kalan yeni bir karakter olarak Lucy'nin hizmetçisi eklendi.
  • Romanda Harker, Mina ile evlenmesine rağmen oyunda Lucy ile evlenmedi.
  • Drakula'nın uyuduğu yer Dr. Seward'ın evinin altındaydı. Drakula burada, Morris tarafından değil Harker tarafından kalbine kazık saplanarak öldürüldü.
  • Renfield hayatta kaldı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]