Dove prizması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dove prizması
Dove prizması

Dove prizması, görüntü elde etmek için kullanılan bir tip yansıtıcı prizmadır. Dove prizması tepe açısı 90° olan bir prizmanın üst kısmının çıkarılmasıyla elde edilir. Işık eğimli yüzeylerinden birinden prizmaya girerek taban yüzeyinden tamamen yansır ve diğer eğilimli yüzeyden çıkar. Yalnızca bir yansıma gerçekleştiği için prizmadan geçen görüntü döner ve ters bir biçimde aktarılır.

Dove prizmasının ilginç bir özelliğiyse kendi dikey ekseni etrafında döndürüldüğü zaman aktarılan görüntünün de döndürülme hızının iki katı hızla dönmesidir. Bu özelliği ışığın herhangi bir açıya bağlı olarak dönmesinin sağlayarak interferometre ve astronominin uygulama alanlarında bazı kolaylıklar sağlar.

Lesso & Padgett (1999) ve Moreno (2003-2004) dönen Dove prizmasının içinden geçen ışığın polarizasyon türünde değişim olduğunu keşfettiler. Dove prizmasıyla özellikle polarizasyon değiştirme özelliği bilimsel araçların sinyal ölçümlerini etkileyebileceğinden dolayı ilgilenili

Dove prizması adını mucidi Heinrich Wilheim Dove'dan almıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Lesso, J. P.; Padgett, M. J. (1999). "Dove prisms and polarised light". Journal of Modern Optics. Cilt 46. ss. 175-179. doi:10.1080/09500349908231263.