Don Cornelius

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Don Cornelius , (2010)

Donald Cortez "Don" Cornelius (d. 27 Eylül 1936 - ö. 1 Şubat 2012), Amerikalı Tv programcısı, yazar ve yapımcı. Cornelius, 1970 yılında Soul Train programını başlatmak için cebinden 400 dolar harcamıştı. Soul Train, pop dünyasındaki en çok satan plaklar listesine benzer bir şekilde, siyah müziğin duyurulması hedefliyordu.

Soul Train, Amerika'daki yurttaşlık hakları hareketiyle başlayan kültürel ve siyasi ayaklanma döneminde öne çıktı. Program, ırka dayalı engelleri ortadan kaldıran, siyah sanatçıların müziklerini ulusal kültürün bir parçası haline getiren, soul ve funk akımlarını Amerikan halkına tanıtan bir yayındı.

1970'ler ve 80'lerde James Brown, Aretha Franklin, Marvin Gaye ve The Jacksons gibi sanatçı ve grupları Amerikalılara yakından tanıtan Cornelius'un, hem yazdığı hem de yapımcılığını üstlendiği bu program, Elton John ve David Bowie gibi beyaz sanatçıların siyah izleyicilere ulaşabilmeleri için de bir zemin oluşturdu.

Programın sunuculuğunu da yapan Don Cornelius, şık giyimi ve bariton sesiyle büyük ün yapmıştı. Soul Train programına Martin Luther King Jr. gibi önde gelen insan hakları savunucularını da davet etmişti. Cornelius tabancayla kendini vurarak Sherman Oaks'taki evinde yaşamına son vermiştir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ McKinley Jr., James C. (Şubat 1, 2012). "Don Cornelius, ‘Soul Train’ Creator, Is Dead" 16 Ağustos 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The New York Times.