Doğla, Karacabey

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Doğla
Harita
Bursa
Bursa
Ülke Türkiye
İlBursa
İlçeKaracabey
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Rakım180 m
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam482 150 hane
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0224
İl plaka kodu16
Posta kodu16700
Resmî site
[2]

Doğla, Bursa ilinin Karacabey ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahallenin ismi Doğlu Baba'dan (Dolu Baba) gelmektedir. Dolubaba ya da Doğlu Baba, aslen Türkmenistan’ın Buhara kentinden olan Dolubaba, kendisi gibi 40 abdal ile beraber Anadolu’ya göç etmiş ve Bursa’da Karabelen mevkii denilen yere yerleşmiştir. Dolubaba ve diğer abdalların Anadolu’ya yerleşmelerinde ki asıl sebebin, İslam’ı yaymak ve Anadolu’nun İslamlaşmasına katkıda bulunmak olduğu kaynaklarca tespittir.

Dolubaba, Bursa’nın fethi sırasında Orhan Gazi Bey’in yanında fethe katılmış, fetih sırasında susuzluk çeken askerlere kerametiyle bereketlenen ayran dağıtmış olması sebebiyle, fetih sonrası kendisine Farsça “Ayran” anlamına gelen “Tuğ” kelimesinden türetilen Tuğlu Baba denmiş, günümüzde ise bu isim Dolubaba olarak zikredilmiştir. Orhan Gazi Bey Dolu Baba'ya bu hizmetlerinden dolayı ismini vermiş olduğu köy bölgesini tahsis etmiş, köy kurulduktan sonra kendisi İslam’ı yaymak için Uludağ eteklerindeki Kirazlı mevkine gelmiş ve kabrinin bulunduğu bu alana medrese yaparak çok sayıda talebe okuttuğu ve bu yörelerin İslamlaşmasına katkıda bulunduğu kaynaklarca belirtilmiştir. Burada bulunan medresesi Osmanlı’nın son dönemlerine kadar yetiştirdiği talebeleri sayesinde devam ettiği, vefatından sonra ise medresesinin avlusuna kabrinin yapıldığı bilinmektedir.

Gerek kendi döneminde gerekse kendisinden sonra, medresesine her kimin yolu düşerse maddi ve manevi ihtiyaçları karşılanmış, susuzluktan yüreği yanan yolculara ayran dağıtılarak serinletilmeye çalışıldığı bilinmektedir.

Mahallenin 700 yıllık bir tarihi olup, köy halkının tamamı yerlidir. Bu bölgedeki en eski köylerden biridir. Türkiye'de köy okulu ilk Doğla mahallesinde açılmıştır. (15/10/1930)

Mutfak Kültürü; çıngıllı hamur mantı, yoğurtlu hamur, nohut ekmeği,keşkek ve kendine has köy ekmeği.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Bursa il merkezine 89 km,Karacabey ilçe merkezine 19 km uzaklıktadır. Karacabeyden Karasu köyü,Keşlik köyü güzergahı üzerinden köye ulaşım 16 km dir. Köyün deniz seviyesinden yüksekliği ise 180 metredir.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 482
1997 512

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]