Discipline (King Crimson albümü)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Discipline
King Crimson stüdyo albümü
YayımlanmaEylül, 1981
TarzProgresif Rock
Süre42:03
ŞirketWarner Bros.
YapımcıKing Crimson ve Rhett Davies
King Crimson kronolojisi
Red
(1974)
Discipline
(1981)
Beat
(1982)

Discipline, İngiliz progresif rock grubu King Crimson'ın sekizinci stüdyo albümüdür. Albüm 7 yıllık sessizliğin ardından 1981 yılının eylül ayında piyasaya çıkmıştır. Önceki albümde King Crimson üyesi olan John Wetton bu albümde yer almamaktadır. John Wetton'ın yeni kadroda yer bulamaması üzerine önceki yedi albümde de bulunun "bas gitar+vokal" pozisyonu ortadan kalkmış; vokali daha önce Talking Heads, Frank Zappa gibi isimlerle çalışmış olan Adrian Belew, Bas ve Chapman Stick'i ise daha önce Peter Gabriel ve -Exposure albümünde- Robert Fripp ile çalışmış olan Tony Levin devralmıştır.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Albümün ilk şarkısı Elephant Talk'un -Boş Konuşma-, The Cheerful Insanity of Giles Giles and Fripp albümündeki Elephant Song şarkısı ile ilişkili olduğu düşünülse de; şarkının yazarı Adrian Belew'in "Giles Giles and Fripp" ile bir bağının olmadığı gerçeği göz önünde bulundurulduğunda; bu teorinin pek de sağlıklı temellere dayanmadığı ortaya çıkar. Şarkıda Adrian Belew alfabetik olarak "A", "B", "C" ve "D" harfleriyle başlayıp "tartışma" ve "konuşma"yı anlatan kelimeleri sıralar. Son olarak da "E" harfine gelip "Elephant Talk" a ulaştığında şarkıyı noktalar. Şarkı Adrian Belew'in gitarından "fil" sesi çıkartmayı keşfetmesiyle ortaya çıkmıştır.

"Matte Kudasai" (Japoncası: 待って下さい), Japonca "Beni Bekle" anlamına gelmektedir. Albümün orijinal versyonunda sadece bir tane "Matte Kudasai" vardır. Piyasaya daha sonra çıkan albümlerde, şarkının Robert Fripp'e ait olan gitar bölümü kesilmiş, bu bölümü içeren versyon albümün sonuna "bonus track" olarak eklenmiştir. Şarkının alternatif versyonu daha uzundur ve daha enstrümantal bir havası vardır.

Indiscipline'in şarkı sözleri Adrian Belew'in eşinin; kocasına, yaptığı bir heykeli anlattığı mektubundan alıntıdır.

"Thela Hun Ginjeet" adını "Heat in the Jungle"ın anagramından almıştır. İlk canlı performanslar esnasında sözlerin bir kısmı Robert Fripp'in New York'taki komşusu olan evli çiftin kavga diyaloglarından alınmıştır. Fripp bu diyalogları solo albümü "Exposure" da kullanarak "NY3" şarkısını ortaya çıkarmıştır. Şarkının albüm versyonunun hikâyesi ise daha ilginçtir. Şarkı'nın kaydı esnasında "ilham aramak" için "Nothing Hill Gate" etrafında elinde bir kayıt cihazıyla dolaşan Adrian Belew önce bir çetenin saldırısına uğrar, sonrasında da elindeki kayıt cihazı yüzünden polisler tarafından sıkıştırılır. Stüdyo'ya döndüğünde olayı grup arkadaşlarına anlatan Belew'in sesini Robert Fripp -kendisine haber vermeden- kaydeder. Bu kayıtların da şarkıya eklenmesiyle şarkının "Discipline" versyonu ortaya çıkar.

"The Sheltering Sky" adını Paul Bowles'ın 1949 çıkışlı, aynı adı taşıyan kitabından almıştır.

Albümün kapağı bir Kelt düğümüdür.

Şarkı Listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bütün şarkılar Adrian Belew, Bill Bruford, Robert Fripp ve Tony Levin tarafından yazılmıştır

  1. "Elephant Talk" – 4:43 (Elephant Talk aynı zamanda gitarist Robert Fripp ve King Crimson hakkında bilgi veren ücretsiz bir duvar gazetesinin ismidir.)
  2. "Frame by Frame" – 5:09
  3. "Matte Kudasai" – 3:47
  4. "Indiscipline" – 4:33
  5. "Thela Hun Ginjeet" – 6:26
  6. "The Sheltering Sky" – 8:22
  7. "Discipline" – 5:13

Bonus şarkı[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. "Matte Kudasai" (alternatif versiyon) – 3:50

King Crimson[değiştir | kaynağı değiştir]