Dioni

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Dione (mitoloji) sayfasından yönlendirildi)

Dione /daɪˈoʊniː/ Yunan mitolojisindeki dört kadının ismi ve Sankhuniathon’ un Fenike mitolojisindeki figürlerden biridir. Dione’ nin çevirisi “Tanrıça”dır ve Zeus, Diana ve diğerlerine verilen etimolojik isimle aynıdır. Bu kadınlarla ya da tanrıçalarda ilgili çok az bilgi bulunmaktadır.[1][2][3]

Titanides/Okanid: Dione Titanidesler ya da Titaneslerden biridir. Oceanus ve Tethys’ in kızı olması sebebiyle Okanid denir. Başka bir inanışa göre de Gaia ile Uranüs’ ün veya Aether’ ın kızıdır. Homeros’ a göre Zeus ve Dione, Aphrodite’ in ebeveynleridir.

Atlas’ ın Kızı: Atlas’ ın kızı olan Dione, Kral Tantalus ile evlenen nemftir. Tantalus’ tan Pelops ve Broteas adlı iki oğlu ve Niobe adında bir kızı olmuştur.

Hyade: Hyadelerden birinin adıdır. Hyadeler yağmur getiren nemflerin kız kardeşleridir.

Nereid: Dione, 50 deniz içindeki (özellikle Akdeniz) Nereidler denen nemflerden biridir.

Fenike mitolojisinde Dione: Fenike tarihinde Sankhuniathon'a atfedilen edebi bir eserde Ouranos ile Ge’ nin kızına Dione denir . (Aynı zamanda Baatlis de denir). Dione, Kronos’ un kız kardeşlerindendir. Babası, Dione ve kardeşlerini Kronos’u öldürmeleri için gönderdikten sonra Kronos Dione’ yi ikinci karısı yaptı. Ayrıca Byblos kentini Dione’ e verdi. Bu Dione figürünün kimliği belirsizdir. Bazı bilim akedemisyenler Sankhuniathon'un Dione’ yi sadece Asherah’ nın lakabı olarak kullandığını önererek Dione’ yi Asherah olarak tanımlamışlardır. Başka akedemisyenler ise Sanchuniathon’ un Dione diyerek Titanes olan Dione’ yi kastettiğini öne sürmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Dion Antik Kenti | gurm.Me". 23 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 
  2. ^ "Dion antik kenti. Dion antik kenti". prosemenov.ru. 23 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 
  3. ^ "Yunanistan'ın en önemli 10 antik alanı". www.discovergreece.com. 28 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2021.