Dilwale Dulhania Le Jayenge

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dilwale Dulhania Le Jayenge
دل والے دلہنئا لے جائینگے
Film afişi
YönetmenAditya Chopra
YapımcıYash Chopra
SenaristAditya Chopra
Javed Siddiqui
OyuncularShahrukh Khan
Kajol
MüzikJatin Lalit
DağıtıcıYash Raj Films
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Yapım yılı1995, Hindistan
Çıkış tarih(ler)i20 Ekim 1995
Süre189 dk.
DilHintçe, Urduca
Resmî sitesi

Dilwale Dulhania Le Jayenge (Hintçe, दिलवाले दुल्हिनया ले जायेंगे, Dilvāle Dulhaniyā le jāẽge, manası: Cesur yürek gelini alır) bir Bollywood filmidir. Kasım 1995'te çıkan ve halen Mumbaida ilk çıkan sinemasında gösterilmeye devam edilen bu film (2005 verilerine göre), Bollywoodun en önemli filmlerinden biri. Aditya Chopra'nın yönettiği bu filmde Shah Rukh Khan, Kajol ve Amrish Puri başrollerde oynadı.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, İngiltere'de yaşayan Raj Malhotra ve Simran Singh (Shah Rukh Khan ve Kajol) adlı iki Hint'in hikâyesini anlatıyor. Raj zengin iş adamı Dharamvir Malhotra’nın (Anupam Kher) şımarık oğludur. Simran ise küçük dükkân sahibi Chaudhry Baldev Singh’in (Amrish Puri) büyük kızıdır. Chaudhry Baldev Singh çok muhafazakârdır ve tek hayali bir gün vatanına geri dönmektir. İki kızlarını Hint gelenek ve göreneklerine göre yetiştirdiği için gururludur.

Simran sürekli beyaz atlı prensinin hayalini kurar ve ona şiirler yazar. Ancak bu hayali Baldevin en iyi arkadaşı olan Ajit’den gelen mektupla yıkılır. Mektupta Ajit, oğlu Kuljit ile Simranın evlenme zamanının geldiğini söyler. Simran Kuljit’i daha önce hiç görmediği için kaygılanmaya başlar. Fakat babasına olan saygısından dolayı Kuljit’le evlenmeyi kabul eder. Bununla birlikte Simran babasına arkadaşlarıyla birlikte Avrupa gezisine katılmak için rica eder. Bu gezi Simran'ın bir yabancıyla evlenmeden önce Avrupa’yı görmek için son şansıdır. Babası tutumlu olmasına karşın, insafa gelir ve Simranın gitmesini izin verir.

Tesadüfen bu geziye Raj ve arkadaşları’da katılır ve Simran’la karşılaşırlar. Başlarına gelen birkaç aksilikten sonra gezinin sonunda Raj Simran’a âşık olur. Ancak Simran Raj’a âşık olduğunu anca ayrılık vakti geldiğinde anlar. Simran eve döndüğünde annesine (Farida Jalal) gezide başka birine âşık olduğunu ve Kuljit’le evlenmek istemediğini anlatır. Bu sırada babası Simran’la annesinin konuşmalarına kulak misafiri olur ve Simran güvenini boşa çıkardığı için küplere biner ve aile en kısa zamanda Hindistan’a temelli döner.

Fakat Raj’ın kolay kolay pes etmeye niyeti yoktur ve Simranın arkasından Hindistan’a gider. Raj Simran’ı bulur ve ona bu ayarlanmış evlilikten kurtaracağını ve Simran’la babasının rızasıyla kendisinin evleneceğine anlatır. Aynı zamanda Simran’la birlikte kaçmayı reddediyor. Çünkü Raj bu evliliğin herkes tarafından kabul edilmesini ve böylece mutlu olmasının istiyor.

Raj bir plan yapar ve Kuljit’le arkadaş olur ve ailenin dostuymuş gibi davranır. Diğer yandan Raj düğün hazırlıklarında yardım eder ve böylece herkesin sevgisini ve güvenini kazanır. Aynı zamanda Kuljit’in kız kardeşi Preeti Raj’a âşık olur. Fakat işler Raj’ın babasının aniden Hindistan’a gelmesiyle karışır.

Raj en sonunda Simranın babasının da güvenini kazanır. Ancak her şey Baldevin Simran’la Raj’ın Avrupa gezisinde çekilmiş fotoğrafını görmesiyle birlikle bir anda mahvolur. Baldev yine küplere biner ve ertesi gün erkesin önünde Raj’a defolmasını ve kim ne düşünürse düşünsün, Simran’la Kuljit’in evleneceğini söyler.

Daha sonra Raj ve babası Kuljit ve arkadaşları tarafından sopalarla istasyonda dövülürler. Baldev gelir ve kavgayı durdurur ve Raj ve babasına buradan gitmelerini söyler. O sırada Simran ve diğer aile fertleri istasyona gelirler. Tren gelir ve Raj ve babası trene binerler. Simran babasına onlarla gidebilmesi için yalvarır, fakat Baldev inadından vazgeçmez.

Ancak tren hareket etmeye başlarken babası bu sevginin ne kadar büyük olduğunu görür ve Simranın gitmesine izin verir. Simran Raj’a doğru koşar ve son anda trene biner.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmfare Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Aktör/Aktris Rolü
Shah Rukh Khan Raj Malhotra
Kajol Simran Singh
Amrish Puri Chaudhary Baldev Singh
Farida Jalal Lajwanti Singh
Anupam Kher Dharamvir Malhotra
Satish Shah Ajit Singh
Achala Sachdev Simran'nın babannesi
Himani Shivpuri Kammo Singh
Pooja Ruparel Rajeshwari Singh / Chutki
Anaita Shroff Sheena
Arjun Sablok Rocky
Karan Johar Robbie
Parmeet Sethi Kuljeet Singh
Mandira Bedi Preeti Singh

Şarkılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Şarkı Süre Şarkıcı(lar)
1 "Ghar Aaja Pardesi" 7:29 Manpreet, Pamela Chopra
2 "Mere Khwabon Mein Jo Aaye" 4:17 Lata Mangeshkar
3 "Rukh Jaa O Dil Deewane" 5:14 Udit Narayan
4 "Zara Sa Jhoom Loon Main" 5:51 Asha Bhonsle & Abhijeet
5 "Ho Gaya Hai Tujhko To Pyar Sajna" 5:47 Lata Mangeshkar & Udit Narayan
6 "Tujhe Dekha To Hai Jaana Sanam" 5:02 Lata Mangeshkar & Kumar Sanu
7 "Mehndi Laga Ke Rakhna" 4:50 Lata Mangeshkar & Udit Narayan

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]