Dilek Zaptçıoğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dilek Zaptçıoğlu
Doğum1960
Tepebaşı, Beyoğlu, İstanbul
MeslekYazar, çevirmen, gazeteci

Dilek Zaptçıoğlu (1960, İstanbul) Türk yazar, çevirmen ve gazeteci.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul Tepebaşı'nda doğan Zaptçıoğlu, Kadıköy ve Fenerbahçe-Dalyan'da büyüdü. Kızıltoprak Zühtüpaşa İlkokulu'ndan sonra İstanbul Alman Lisesi'ne girdi. Hazırlık sınıfını okudu ve Almanca öğrendi.

1971 ve 1976 yıllarında ortaokulu ve lisenin ilk yılını Hamburg'daki Heinrich Hertz Gymnasium'da okudu. Geri döndüğü Alman Lisesi'nden sonra Boğaziçi Üniversitesi ve Göttingen Üniversitesi tarih bölümlerinde öğrenim gördü.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

1985'te Cumhuriyet gazetesi bünyesindeki Çağdaş Yayıncılık'ta çıkan "Bizim Almanca" dergisinde gazeteciliğe başladı. Fatma Arığ ve Tuba Tarcan (Çandar)'la çalıştı. 1987'de aynı derginin yayın yönetmeni oldu. Cumhuriyet gazetesinin çeşitli eklerinde yazıları yayımlandı ve Orhan Bursalı'yla çalıştı. Cumhuriyet gazetesinin bilim teknik ekine ekolojinin ne olduğunu anlatan Türkiye'nin ilk "yeşil sayfa"sını hazırladı. 1989 ve 1998 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinin Almanya muhabiri oldu. Görevinden istifa edip Yeni Yüzyıl gazetesinde çalıştı. Alman basın ve yayın organları için muhabirlik yapmaya başladı. Liberal sol günlük gazete "Der Tagesspiegel" gazetesi için Türkiye hakkında yorumlar yazdı, Berlin Radyosu'nda (SFB) muhabirlik ve yorumculuk yaptı.

1998'de döndüğü İstanbul'da Yeni Binyıl'da Türk medyasına gazeteciliği sürdürdü. 1999 Gölcük Depremi'nin ardından İstanbul Belediyesi'ne I. Deprem Sempozyumu'nun hazırlanmasında yardımcı oldu. Türkiye'den Alman medyasına muhabir olarak çalışmaya başladı.

Başta Berlin'de yayımlanan günlük "Die Tageszeitung" gazetesi olmak üzere, "Blätter für deutsche und internationale Politik" dergisi için haber ve değerlendirmeler yazıyor. Makale ve yazıları Die Zeit, GEO,, Emma gibi yayın organlarında, Qantara gibi internet organlarında yayınlanıyor. Die Tageszeitung bünyesinde "istanbulblog" adı altında bir blog hazırlıyor.

Çok iyi düzeyde Almanca ve İngilizce konuşabilen Zaptçıoğlu, orta düzeyde Fransızca biliyor.

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

Çevirileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Gazeteci ve yazar Jürgen Gottschlich ile evlidir. Oğlu Can 1993 yılında Berlin'de doğdu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Zapçıoğlu biyografisi ve kitapları 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. hakkında detaylar (Amazon)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]