Diabloceratop

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Diabloceratops
 
Restorasyonu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Klad Dinosauria
Klad Ornithischia
Klad Ceratopsia
Familya: Ceratopsidae
Alt familya: Centrosaurinae
Cins: Diabloceratops
Kirkland vd., 2010
Diaploceratops eatoni
Kirkland vd., 2010

Diabloceratoplar, Ceratopsia grubundan otçul bir dinozor cinsidir. Kampaniyen (Geç Kretase) devrinde Utah ve çevresinde yaşadıkları düşünülmektedir.[1]

[değiştir | kaynağı değiştir]

Onarılmış kafatası (sağ)

Tipik bir Diabloceratops eatoni türüdür, adlandırılması ve tarifi 2010'da James Ian Kirkland ve Donald DeBlieux tarafından yapılmıştır. Bu tür kombine bir adı vardır. Diablo İspanyolcada şeytan anlamına gelir. Bu adlandırmada dinozorun boyun kalkanındaki boynuzlar etkilidir.Bu birleşik adı oluşturan ikinci kelime olan keratop ise Latinleşmiş Yunanca bir kökenli bir ad olup boynuz yüz anlamına gelir. Bu ibare ceratopian adlarında olağan bir elemandır. Bu özel ad paleontolojist Jeffrey Eaton onuruna verilmiştir.

Bu fosil (holotip UMNH VP 16699) 2002'de DeBlieux tarafından Utah'ta bulunan Grand Staircase-Escalante Ulusal Anıtı'da bulunmuştur ve alt çenenin bir kısmını oluşturan kısmî bir kafa tasından oluşur.

Tanımlama[değiştir | kaynağı değiştir]

Diabloceratops tipik bir ceratopsiana benzer biçimde genişçe bir boyun kemiğine sahiptir. Dinozorun burnunun üzerinde ince bir boynuzu olup, bunun önünde ikinci bir boynuzun daha olması olasıdır. Bunun yanında gözlerinin yanında bir çift daha boynuzu vardır. Bunlar fırfırının üzerinde bulunup Einiosaurus and Styracosauruslara benzer bir biçimde, oldukça sivri bir boynuz çiftini oluşturur.

Bu dinozor erken dönem centrosaurine ceratopsidlerdendir. Kirkland, dinozorun karakteri üzerine paylaştığı bir bilgide bu iddiayı savunmuştur.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

archosaurmusings - diabloceratops-eatoni30 Mayıs 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kirkland, J.I. and DeBlieux, D.D. (2010). "New basal centrosaurine ceratopsian skulls from the Wahweap Formation (Middle Campanian), Grand Staircase–Escalante National Monument, southern Utah", In: Ryan, M.J., Chinnery-Allgeier, B.J., and Eberth, D.A. (edt.) New Perspectives on Horned Dinosaurs: The Royal Tyrrell Museum Ceratopsian Symposium. Bloomington, Indiana Üniversitesi Yayınları, s. 117–140