Dişsiz memeliler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dişsiz memeliler[1]
 
Büyük karıncayiyen (Myrmocophaga tridactyla)
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Üst takım: Xenarthra
Takım: Pilosa (Dişsiz memeliler)
Flower, 1883
Alt takımlar

Dişsiz memeliler (LatincePilosa), bir memeli takımı. Bu grupta karıncayiyenler ile tembel hayvanlar toplanır. Armadillolar ile birlikte Xenarthra üst takımını oluştururlar.

Tembel hayvanlar ile karıncayiyenler farklı yaşam şekillerine uyum sağlarken dış görünümleri birbirinden çok uzaklaşmıştır. Karıncayiyenler yerde veya ağaçta yaşayan, böcek ile beslenen, dişsiz, uzun ağızlı hayvanlardır. Tembel hayvanlar ise kısa ağızlı, dış görünüşü ie bir maymunu andıran, sırf ağaçta yaşayan, otoburlardır. Yerde yaşamış olan dev tembel hayvanların soyu tükenmiştir. Zırhlı memeliler ile aralarındaki en mühim fark zırhlı bir derinin var olmamasıdır.

Henüz 18. yüzyılın sonlarında Félix Vicq d'Azyr ve Frédéric Cuvier birçok hayvan gruplarını dişsizler (Edentata) olarak bir gruba koymuştur. Bugün dişsiz memelilere sayılan grupların dışında eklemiş oldukları dikenli karıncayiyengiller, pangolin ve yer domuzunun sadece dış görünüşleri ile ortak özelliklere sahip oldukları ve akraba olmadıkları artık bilinmektedir.

Kitaplar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Gerhard Storch: Xenarthra (Edentata), Nebengelenktiere, Zahnarme. In: W. Westheide und R. Rieger: Spezielle Zoologie. Teil 2: Wirbel- oder Schädeltiere. Spektrum Akademischer Verlag, München 2004, S. 504–510, ISBN 3-8274-0307-3.
  • D. E. Wilson und D. M. Reeder: Mammal Species of the World. Johns Hopkins University Press, 2005. ISBN 0-8018-8221-4

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Wilson, Don E.; Reeder, DeeAnn M. (2005). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (İngilizce). JHU Press. ISBN 978-0-8018-8221-0. 27 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2021.