Dexter Morgan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dexter Morgan
İlk görünümDarkly Dreaming Dexter
Son görünümDexter
CanlandıranMichael C. Hall (Yetişkin Hali)
Devon Graye (Genç Hali)
Dominic Janes (Çocuk Hali)
Maxwell Huckabee (Bebek Hali)
Bilgileri
Takma ad(lar)ıDarrel Tucker
Kyle Butler
Patrick Bateman
Sean Ellis
Dave Cutler
CinsiyetErkek
MeslekAdli Tıp Çalışanı (Polis), Seri Katil
AileRita Morgan (Karısı)
Astor Morgan (Üvey kızı)
Cody Morgan (Üvey Oğlu)
Joe Driscoll (Babası)
Laura Moser (Annesi)
Brian Moser (Abisi)
Harry Morgan (Üvey Babası)
Doris Morgan (Üvey Annesi)
Debra Morgan (Üvey Kız Kardeşi)
ÇocuklarHarrison Morgan

Dexter Morgan, Jeff Lindsay'ın, Darkly Dreaming Dexter (2004), Dearly Devoted Dexter (2005) ve Dexter in the Dark (2007) romanlarındaki kurgusal karakterdir.

2006'da, ilk romanı Showtime TV Series tarafından Dexter çekildi.

Karakter analizi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dexter, Miami Metro Polis Departmanı için çalışan Adli Tıp Kan Analiz Uzmanıdır. Kendisine ayırdığı zamanlarda ise bir seri katil... Dexter'ın üvey babası Harry, Dexter'ı öldüreceği kişileri sadece katiller arasından, özellikle de yasadan kaçabilmiş olanlardan seçmesi konusunda yönlendirmiştir.

Dexter'ın hikâyesi ilk romanda; çocuk olarak komşularının evcil hayvanlarını öldürerek başladı. Harry onun öldürdüğü hayvanları bulup teşhis eder ve Dexter'ın bir sosyopat, durdurulamaz bir öldürme ihtiyacının olduğunu fark eder. Harry, Dexter'in gidişatını durduramayacağını anlayınca, en azından onu daha doğru bir yola yönlendirmeye çalışır. Harry üvey oğluna dikkatli olmayı, titiz davranmayı ve becerikli bir katil olarak arkasında nasıl hiç ipucu bırakmadan öldürebileceğini gösterir. Dexter'a halk içinde yaşamasını, normal davranmasını, normal tepkiler vermesini ve sahte duyguları öğretir. Ayrıca Harry oğlu Dexter'a öldürmede kullanacağı etik kuralları öğretir ki bu kurallara Dexter, "the Code of Harry" (Harry'nin Kuralı) ismini koyacaktır. Kuralın merkez inancı, sadece kendisi gibi olanları, katilleri öldürmesini söyler. Tabi bu Kural'ın başka kuralları da var. Örnek vermek gerekirse; 1 Numaralı Kural: yasadan kaç ve sakın yakalanma.

Dexter ilk kurbanını 19 yaşındayken elde eder. Harry, hastanede damar tıkanıklığı sebebiyle ölmek üzereyken, Dexter'a bir hemşireyi öldürmesi için izin verir; çünkü bu hemşire hastalara normalden çok fazla morfin vererek onları öldürmektedir.

Dexter'ın hayatında, polis memuru kız kardeşi Debra, kız arkadaşı Rita, Rita'nın iki çocuğu Astor ve Cody bulunmaktadır.

Dexter, onu düşmanı bellemiş Çavuş James Doakes'la kavga ederken, Dexter kendi 1'e 1 dövüşteki ustalığını, yeteneklerini sergiler. Bundan sonra Doakes, Dexter'ın lisedeyken jujitsu dersi aldığını öğrenir. Ayrıca Dexter'ın Tıp Fakültesinde sınıfının birincisi olduğu halde mezun olmadan bunu bırakıp adli tıp uzmanı olduğunu da öğrenir.

Dexter'ın biyolojik ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitapta da dizide de, Dexter ve abisi Brian Miami Florida'da bir konteynerin içinde 2 gün kapalı kaldıklarını anlatır. Polisler onları bulduklarında, kan gölünün ortasında, açlık ve susuzluk içerisinde oturuyorlardı. Cesetlerden birisi onların annesiydi. Dexter ve Brian'in tanıklık ettiği olay, ufak çaplı bir kokain satıcısının elektrikli testereyle annesini doğramış olmasıydı. Brian çocuk esirgeme kurumuna giderken, olay yeri inceleme memuru olan Harry Morgan Dexter'ı evlatlık almıştı. Dexter yetişkin olup, olay yeri incelemeleri sonunda abisini bulana kadar, bir abisi olduğunu asla öğrenemedi.

Romanda, Dexter'ın abisi Rudy olarak bilinir.

Televizyon dizisinde annesinin adı Laura Moser'dir. Üç kişi tarafından, çocuklarının gözleri önünde elektrikli testereyle öldürülmüştür. Babasının ismi Joe Driscoll olarak geçmektedir. Her nasılsa, Joe Driscoll'un 30 yıl öncesine kadar varlığı hakkında hiçbir kayıt yoktur. Sadece Dexter çocukken bir kaza geçirir ve kan tipine uygun bir kişi bulunamaz, onun için Harry, Dexter'ın öz babası olan Joe Driscoll'u kan transferi için çağırır. Bunun sonucunda Dexter babasına bir teşekkür kartı gönderir; fakat Dexter, Harry, Driscoll'u bu kan aktarımının gizlice yapılacağı konusunda uyarmıştır ve Dexter da bu kanın nereden geldiği konusunda fikir sahibi olamamıştır. Bu durum, Rudy'nin Joe Driscoll'un evine bir elektrik tamiratçısı gibi gelip, kalp krizi geçirmesi için insülin enjekte etmesi sonucunda ölmesi ve mirasın Dexter'a kalmasıyla ortaya çıkar.