Dexter'ın Laboratuvarı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dexter'ın Laboratuvarı
Dexter's Laboratory
FormatAnimasyon
TürBilimkurgu
Komedi
Proje tasarımcısıGenndy Tartakovsky
YönetmenGenndy Tartakovsky
Rob Renzetti
John McIntyre
Chris Savino
Robert Alvarez
Seslendiren(ler)İngilizce:
Christine Cavanaugh
Candi Milo
Allison Moore
Kathryn Cressida
Kath Soucie
Jeff Bennett
Eddie Deezen
Tom Kenny
Frank Welker
Türkçe:
Yasemin Şişli
Didem Atlıhan
Bora Sivri
Harun Can
Tema müziği bestecisiThomas Chase
Steve Rucker
Gary Lionelli (Dial M ve The Justice Friends kısımları)
Açılış müziği"Dexter's Laboratory"
Bitiş müziği"Dexter's Laboratory", söyleyen Mako & Agostino Castagnola
BesteciThomas Chase
Steve Rucker
Gary Lionelli (Dial M ve The Justice Friends kısımları)
Ülke ABD
Diliİngilizce
Sezon sayısı4
Bölüm sayısı78 (120 kısım) (bölümleri listesi)
Yapım
Yönetici yapımcıLarry Huber (1. sezon)
Buzz Potamkin (1. sezon)
Joe Mazzuca (1. sezon)
Catherine Winder (1. sezon)
Fred Seibert (1. sezon)
Brian A. Miller (1-2. sezon)
Sherry Gunther (1-2. sezon)
Genndy Tartakovsky (3-4. sezon)
Cartoon Network İçin:
Linda Simensky (2-4. sezon)
Andrea Lopez (3-4. sezon)
Khaki Jones (2-4. sezon)
YapımcıGenndy Tartakovsky (1-2. sezon)
Chris Savino (3-4. sezon)
Davis Doi (denetleyici yapımcı, 2. sezon)
Brian A. Miller (Cartoon Network Studio için denetleyici yapımcı, 3-4. sezon)
Gösterim süresi22 dakika
Yapım şirketiHanna-Barbera Cartoons (1997-1999)
Cartoon Network Studios (1996-1997, 2001-2003)
Dağıtımcı firmaTurner Broadcasting System (1996-1997)
TNT (1996)
Cartoon Network (1996-2003)
Warner Bros. Television Distribution (tüm sezonlar)
Yayın bilgileri
KanalCartoon Network
Görüntü formatıABD:
NTSC (480i)
Türkiye:
PAL (576i 4:3 SDTV)
Yayın tarihiABD:
27 Nisan 1996 - 20 Kasım 2003
Türkiye:
28 Ocak 2008 - Bilinmiyor
DurumuSona erdi.
Kronoloji
İlişkili programlarWhat a Cartoon!
Dış bağlantılar

Dexter'ın Laboratuvarı, Rus asıllı çizer Genndy Tartakovsky tarafından yapılan Annie Ödüllü Amerikan animasyon televizyon dizisidir. Yapımcı Cartoon Network Stüdyoları'dır (Buna dahil olarak Hanna-Barbera 1996-1998'de ortak olarak yapmıştır). Cartoon Network'te yayınlanmıştır. Dizi, genelde Dexter adında dahi bir çocuğun odasındaki kitaplığın arkasında gizli laboratuvarındaki maceralarını konu eder. Serinin prömiyeri ABD'de Cartoon Network'te 28 Nisan 1996 tarihinde yayınlanmıştır. 2010 itibarıyla, Cartoon Network'un kardeş kanalı Boomerang'da tekrar yayın kararı aldı.

Seri, The Cartoon Cartoon Show'da Changes adlı bir kısa bölüme dayalıdır. Her bir 20 dakikalık bölüm Dexter'ın Laboratuvarı olarak 2-3 kısadan oluşur, serinin finali olan Last But Not Beast, uzun bir çizgi film oldu. Dexter'ın Laboratuvarı 1998'de bitti ve bir film ve iki yeni sezon için daha sonra yeniden canlandırıldı.

Dexter'ın Laboratuvarı, Craig McCracken, Seth MacFarlane, Butch Hartman ve Rob Renzetti gibi birkaç çizgi film yaratıcısının kariyerinin başlamasına yardım için kayda değer oldu.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Dexter'ın Laboratuvarı, Genndy Tartakovsky'nin bir balerin çizimi ile esinlenmiştir. Sonra uzun ve ince biçimde çizildi, Genndy kararlaştırdı; yanına çifti olarak bir de kısa ve karşıt bloklarda Dexter'ı çizdi. 1991'de, ilk Dexter adlı kısa filmi yaptı. Dexter'ın dahi beyni ilk olarak 20 Şubat 1995'te The Cartoon Cartoon Show adlı yerde gösterildi. Mart 1996'da, ilk sezon yapılıp gösterildi. Genndy Tartakovsky yönetmenler ve kurgucular kadrosuna Rumen Petkov, Craig McCracken, Seth MacFarlane, Butch Hartman, Rob Renzetti, Paul Rudish, Mark O'Hare, John McIntyre (Karikatürist)|John McIntyre]] ve Chris Savino gibi kişileri aldı.

Dexter'ın dahi beyni ilk olarak 1998'de bitti, "Last But Not Beast" serinin finali olarak bitiyordu, ama 2000'de yapıma tekrar giriş yapıldı. Yeni bölümleri, ikiden daha fazla sezon ile gösterildi, Genndy Tartakovsky Samurai Jack ve Star Wars: Clone Wars (TV dizisi)|Star Wars: Clone Wars adlı serilerle meşgul olarak çalışmasından beri, orijinal olarak farklı seri yapım takımı oldu. (MacFarlane ve Hartman Time Warner 'ın tamamen sol uç kısmına sahip oldu, ilgi odakları Family Guy ve The Fairly OddParents, sırasıyla...). İkinci Seride yeni karakter ve arka plan desenleri, sıralı hikâye ve karakter arka planları, ve farklı ses efektleri ortaya çıktı (çoğunlukla klasik Hanna-Barbera ses efektleri).

ABD'de, Cartoon Network'un kardeş kanalı, Boomerang'da akşam 9.30'da gösterilir.

Türkçe Seslendirenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Seslendirmen Karakter
Ayşegül Bingöl Dexter
Didem Atlıhan Dee Dee
Bora Sivri Dexter'ın Babası
Harun Can Mandark
Ufukcan Erdem Kıllı
Işıl Kılıç Dexter'ın Annesi

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dexter: Akıllı, dahi ve çalışkan olması karakteristik özelliğidir. En büyük korkusu anne veya babasının gizli laboratuvarını öğrenmesidir. Adeta bir sinir küpüdür. Kızdığında çevresindekiler onu tanımaz hale gelir. Hâlbuki gerçek Dexter derinliklerdedir ve ancak kızdığında ne olduğu ortaya çıkar.

Dee Dee: Dexter'ın kız kardeşidir. Genelde Dexter'ın icatlarına zarar verir. O ne kadar kırıp dökerse, Dexter tekrar tamir eder.

Mandark: Dexter'ın rakibi ve düşmanıdır. Zekâsını kötülüğe kullanmaktadır. Dee Dee'ye âşıktır. Dexter'ı ve laboratuvarı yok etmek için her yolu dener. Her gününü "Ha ha ha hah hah" diyerek geçirir.

Dexter'ın Annesi: Zamanının çoğunu evi temizlemek ve yemek yapmakla geçirir. Eldivenlerinden ayrılmaz.

Dexter'ın Babası: Her zaman televizyonun başındadır. Golf oynamayı sever. Bir bölümde müzik dinlemek için kulaklık takmış bir şekilde elektrikli süpürge ile temizlik yaparken Dexter'ın laboratuvarına girmiş ve çıkmıştır.

Kuisy: Dee Dee'nin hayali arkadaşıdır. Büyük sevimli biridir ve gözlük takmıştır. Dexter, başta onu sevmese de ona dokununca sıcacık olduğu için sevmiştir.

Douglas E. Mordecai III: Dexter'ın arkadaşıdır. Kız bebeklerini çok sever.

Lee Lee ve Mee Mee: Dee Dee'nin en iyi arkadaşlarıdır. Lee Lee Asyalıdır ve Mee Mee siyahidir. Birlikte oyun oynarlar ve Pony Puff adlı midilliyi de çok severler. Lee Lee Dexter'dan hoşlanmaktadır.

Sinbad: Dexter ile birlikte oyun oynayan, onunla her şeyi paylaşan arkadaşıdır. Ama Dexter bir gün bir laboratuvarı olduğunu onun yanında ağzından kaçırır ve Sinbad bunu kullanarak onu tehdit eder. Çünkü o aslında Mandark'ın ta kendisidir. Fakat kılık değiştirmiştir.

Dikdörtgen T-3000 Bilgisayar: Dexter'ın gizli laboratuvarındadır. Laboratuvarın enerji, güç gibi işlerini yönetir. Dexter'ın sevgilisidir. Elbette ilk ve tek aşkıdır.

Mandark'ın Anne ve Babası: Tam bir doğa çılgınlarıdır. Her şeyi doğadan aldıklarına inanırlar. Çok az bölümde görülmüşlerdir. Zamanlarının çoğunu yoga yaparak geçirirler.

Medya[değiştir | kaynağı değiştir]

Ego Trip[değiştir | kaynağı değiştir]

Ego Trip (Türkçe: Benlik Gezisi) Annie Ödüllü bir saatlik gösterilen özel animasyon TV şovu. Cartoon Network'te gösterilen animasyon televizyon serisi olan Dexter'ın Laboratuvarı çizgi filmindir ve yapımcısı Hanna Barbera'dır. 10 Aralık 1999'da Cartoon Network'te gösterilmiştir. Türkiye'de ise 11 Eylül 2010'da TNT'de, Cartoon Network'te 30 Ağustos 2011'de yayınlanmıştır.

Müzik videoları[değiştir | kaynağı değiştir]

2002'de 4 müzik albümü yapılmıştır ve arada sırada Cartoon Network 'te gösterilmiştir.

Diğer üç rap şarkısı bir albümde derlenmiştir:

  • Back to the Lab (by Prince Paul): Anlamı Laboratuvara geri dönmek. Parlak ışıklı bir popo art videodur, Dexter sıralı yollarda yürür, herhalde laboratuvarına geri dönüyordur. Video çeşitli kliplere bağlıdır ve sonraki sezonlar hareketli seriye bağlıdır.
  • Secrets (by will.i.am): Anlamı Sırlar, will.i.am renkli kayıt stüdyosunda söylüyor/rep yapıyor, Dexter ile kafasını birbirlerine vuruyor ve arka planda fonograf çalıyor.
  • Dexter (What's His Name) (by Coolio): Anlamı Dexter (Onun adı ne). Pseudo bir canlı performans, aslında Coolio serbest stil-rap yapması Dexter'ın yanında hareketli sahneden önce bağırır Cartoon Network karakterleri dolar.

Dexter'ın Laboratuvarı: Hip Hop Deneyi[değiştir | kaynağı değiştir]

Dexter'ın Laboratuvarı: Hip Hop Deneyi, çeşitli Hip Hop sanatçılarından esinlerek uzun şarkılarla derlenmiş albüm serisidir, 20 Ağustos 2002'de yapılmıştır. CD'de izlenmesi için listelenmiş şarkılar şunlardır:

  1. "Dexter'ın Laboratuvarı açılış müziği"
  2. "Secrets" - will.i.am
  3. "Dexter (Onun Adı Ne?)" - Coolio
  4. "Dexter'a Sevgi Akordu" - Phife Dawg, müziğe giren Slick E. Rose
  5. "Kardeş Rekabetleri" - De La Soul
  6. "Mandark'ın Planı" - YZ
  7. "Laboratuvara Geri Dönmek" - Paul Huston|Prince Paul

Video oyunları[değiştir | kaynağı değiştir]

4 oyun yapıldı ve seri halinde birleştirildi:

  • Dexter's Laboratory: Robot Rampage Nintendo Game Boy Color için (versiyon izni Elevator Action),
  • Dexter's Laboratory: Chess Challenge Nintendo Game Boy Advance, için
  • Dexter's Laboratory: Deesaster Strikes! Nintendo Game Boy Advance, için
  • Dexter's Laboratory: Mandark's Laboratory? Sony PlayStation için ve tüm geliştiriciler ve yapımcılar şimdi ölmüştür. Onun için zavallı Mandark'ın kanını yerde bırakmayacak kimse kalmamıştır...[1] publisher BAM! Entertainment. Dexter, Mandark, Dee Dee, ve Dexter'ın bilgisayarı yeni MMORPG FusionFall'dadır.

DVD[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Yayınlanma Tarihi Bölümleri
1. Sezon tamamlandı 19 Şubat 2008[2] (AUS)
Bu iki-diske ilk sezonun tüm 13 bölümü dahil edilmiştir ve "Değişimler" ve "Büyük Kardeş" adlı iki kılavuz bölüm (ilk bölüm) de içermektedir, sınırlı üretim askıdadır.
İsim Yayınlanma Tarihi Bölümleri
Sezon 2 (parça 1) 11 Haziran 2008[3] (AUS)
Bu iki-diskte ikinci sezonun ilk yarı bölümleri vardır.
İsim Yayınlanma Tarihi Bölümleri
Sezon 2 (Parça 2) 2009'da ikinci yarı (AUS)
Bu iki-diskte ikinci sezonun ikinci yarı bölümleri vardır|}

Not:  ABD ve  Birleşik Krallık'a henüz bildirilmemiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "IGN Profile of BAM! Entertainment". IGN. 20 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2007. 
  2. ^ "Cartoon Network on DVD - Dexter'ın Laboratuvarı Sezon 1 (2 Disk)". 27 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2009. 
  3. ^ "Cartoon Network on DVD - Dexter's Laboratory Sezon 2 parça1 (2 Disk)". 27 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2009.