Dewey: Dünyanın Kalbine Dokunan Kütüphane Kedisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dewey: Dünyanın Kalbine Dokunan Kütüphane Kedisi
Dewey: A Small-Town Library Cat Who Touched the World[1][2]
YazarlarVicki Myron
Bret Witter
ÇevirmenSuna Develioğlu
ÜlkeABD
Dilİngilizce
KonuDewey Readmore Books
TürlerAnı, Biyografi
Yayım2008 (özgün)
Ocak 2009 (Türkçe)
YayımcıGrand Central Publishing
Sayfa304
ISBN978-0-446-40741-0 (özgün)
9786054456796 (Türkçe)
OCLC191865523
Seri
Dewey: Dünyanın Kalbine Dokunan Kütüphane Kedisi Dewey's Nine Lives: The Legacy of the Small-Town Library Cat Who Inspired Millions[3]

Dewey: Dünyanın Kalbine Dokunan Kütüphane Kedisi Vicki Myron[4][5] ve Bret Witter ile birlikte yazılan, Eylül 2008'de yayımlanan best seller[6] bir kitaptır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl 1988, soğuk bir ocak akşamıdır. Spencer’daki kütüphanenin kitap iade kutusuna bir misafir bırakılır. Bırakılan şey bu defa kalın ciltli bir kitap değil, ufacık, durmadan hareket edip miyavlayan yemyeşil gözlü, sapsarı bir kedi yavrusudur. Kütüphanecilerden Vicki Myron'un sahiplendiği kedicik o günden sonra hayatının tamamını kütüphanede geçirir ve zamanla bu küçük kasabanın maskotu haline gelir.

Kitap raflarının tepelerine tırmanıp uyumaya, kitap okuyanlar okudukları kitaba daldıklarında aniden kucaklarına atlamaya ve kitap arabası ile gezintilere çıkmaya bayılan kediye Dewey adı konulur.

Dewey’e 19 yıl boyunca göz kulak olan kütüphane görevlileri Vicki Myron ve Bret Witter tarafından yazılan ve Dewey’in maceraları konu alan Dewey: The Small Town Library Cat Who Touched the World isimli kitap New York Times, Wall Street Journal ve Publisher’s Weekly’nin “En çok satanlar” listesine girdi.

Eylül ayında çıkan kitabın ilk baskısı hızla tükendi. Şimdi bu kitabın sinema filminin yapılacağı konuşuluyor.[7]

Yayın ayrıntıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitap aynı zamanda Çince, İbranice, İtalyanca, Korece, Lehçe, Rumence, Rusça, Slovence ve diğer dillere tercüme edilmiştir.

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "Dewey, umut ve mutluluk veriyor." - Daily Telegraph
  • "Kütüphanenin sevgili kedisinin tanıştığı insanların hayatlarını nasıl etkilediği ile ilgili çok eğlenceli bir kitap..." - Australian's Womens Weekly
  • "Olağanüstü bir hikâye... Dewey kesinlikle tüm insanlar için bir esin kaynağı." - Jack Canfield
  • "Beş mendil ıslatmama neden olan bu yürek ısıtıcı öyküyü sevdim. Bunun tek nedeni onun olağanüstü bir kedi olması değil, aynı zamanda Iowa halkının ve özelde Spencer kasabasının insancıllığı ve direncidir." - W. P. Kinsella
  • "...Dewey'i hem kedi hem kitap olarak çok seveceksiniz." - Peter Gethers

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Search: Dewey the Library Cat in Google Books
  2. ^ "Google Books". 23 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2013. 
  3. ^ Woodman, Rosemary (Sonbahar 2010). "Myron, Vicki and Witter, Bret with James, Steve: Dewey: There's a Cat in the Library!". School Librarian. 58 (3). s. 158. 
  4. ^ Ayers, Jeff (16 Eylül 2008). "LJ Talks to Dewey Author Vicki Myron". Library Journal. 12 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2013. 
  5. ^ Fabiani, Louise (14 Ocak 2011). "Bestsellers Have Gone to the... Cats?". The Globe and Mail. Toronto: The Globe and Mail Inc. s. R24. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2013. 
  6. ^ Michael Crumb (5 Ocak 2009). "'Dewey the Small-Town Library Cat' gets a successor". USA Today. 3 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2012. 
  7. ^ "Kütüphanede yaşayan kedi Dewey'in kitabı". 6 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Milliyet.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]