Derya Taşçı Özyer

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Derya Taşçı Özyer
Doğum30 Temmuz 1967 (56 yaşında)
Karadeniz Ereğli, Zonguldak
MilliyetTürk
Mezun olduğu okul(lar)İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi
MeslekAntrenör, Basketbolcu
EvlilikMurat Özyer
Çocuk(lar)Ayşegül Özyer

Derya Taşçı Özyer, (d. 30 Temmuz 1967, Karadeniz Ereğli), Türk millî basketbolcu ve antrenör.

30 Temmuz 1967 tarihinde Karadeniz Ereğli’de doğan Derya Taşçı Özyer, İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü'nden 1992’de mezun oldu. Daha sonra İTÜ'de İşletme Mühendisliği’nde yüksek lisans yaptı.

Basketbol Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversite sınavlarında İstanbul Üniversitesi'ni kazanınca, basketbol yaşantısını İstanbul'da İstanbul Üniversitesi takımında devam ettirdi ve bu takımda yıldızlaştı. 5 yıl oynadığı sarı-yeşilli takımda bir şampiyonluk, bir de GSGM Kupası kazandı. 1990 yılında transfer olduğu Fenerbahçe'de 1992 yılına kadar, iki kez lig ikinciliği ve bir kez de GSGM Kupası şampiyonluğu yaşadı.

Sarı-lacivertli takımın 1992 yılında kadın basketboldaki faaliyetini sürdürüp sürdürmeme konusunda tereddütte olduğu bir dönemde bu branşta daha istikrarlı bir konuma bulunan Galatasaray'a transfer oldu. 9 yıl aralıksız olarak Galatasaray formasını giyen Derya Taşçı Özyer, namıdiğer Kaptan-ı Derya Galatasaray'da 7 lig şampiyonluğu, 6 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 6 Türkiye Kupası kazandı ve 1998-1999 sezonunda Avrupa Şampiyonlar Ligi 3.'lüğü yaşadı.

1996 yılında ise bir dönem Galatasaray Erkek Basketbol takımının antrenörlüğünü yapan Murat Özyer'le evlenmiştir. Ayşegül adında bir kız çocuğu sahibidir.

Çok hızlı hareket eden, savunmada etkili iyi bir guard olan Derya Taşçı Özyer, kariyerinin son 6 yılında Galatasaray ve A millî takıma kaptanlık yapmıştır. Basketbola başladığı 1988 yılından, jübile yaptığı 2001 yılına kadar A millî takım formasını aralıksız 101 defa giyerek çok büyük bir başarıya imza atmıştır. 1997 yılında İtalya'nın Bari kentinde düzenlenen Akdeniz Oyunları'nda gümüş madalya kazanan takımda yer aldı.[1]

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Basketbol yaşantısı boyunca büyük başarılar elde eden Derya Taşçı Özyer'in aldığı bazı özel ödüller şunlardır;

  • 1984 / En iyi forvet
  • 1989 / Avrupa eleme grubu maçları en değerli oyuncusu
  • 1991 / Yılın en iyi bayan basketbolcusu
  • 1992 / Yılın en iyi bayan basketbolcusu
  • 1992 / Bayanlar all-star maçı en değerli oyuncusu
  • 1992 / Olimpiyat meşalesi ” Turgut Atakol” ödülü
  • 1993 / Yılın en iyi bayan basketbolcusu
  • 1997 / Olimpiyat meşalesi ” Şevket Taslıca” ödülü

Antrenörlük Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Basketbolu bıraktıktan sonra, 2001 yılında Yıldız Türkiye kadın millî basketbol takımında antrenörlük hayatına başladı. Antrenörlük kariyerine Galatasaray altyapısında, ardından da Erdemirspor'da devam eden Derya Taşçı Özyer Erdemirspor'da da Türkiye Kupası ve lig finali oynama şansını yakalamıştır. Basketbolda köklü bir geçmişe sahip ve KBL'de mücadele eden OPTİMUM TED Ankara Kolejliler takımında antrenörlük yapmıştır ve şu an da Galatasaray'da antrenör Ekrem Memnun'un yardımcılığını yapmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Atabeyoğlu, Cem, "Akdeniz Oyunları ve Türkiye", TMOK Yayınlar, İstanbul (2000), s. 141