Denis MacShane

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Denis MacShane

Dr. Denis MacShane (21 Mayıs 1948)'de Denis Matyjaszek ismi ile doğmuş ve Britanya İşçi Partisi'ne mensup İngiliz siyasetçi.

Biyografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Babası II. Dünya Savaşı'na katılmış ve savaş sonunda Polonya'da komünist rejimin iktidara gelmesiyle İngiltere'de sürgün olarak kalmış bir Polonyalı, annesi ise İskoçyalıdır. Denis Matyjaszek, BBC'de çalıştığı dönemde patronlarının talebi üzerine annesinin evlilik öncesi soyadını resmen aldı ve adı Denis MacShane oldu.

1994'ten günümüze Birleşik Krallık Parlamentosunda Rotherham seçim bölgesi (constituency) parlamenteridir. 2002 yılından 2005 Birleşik Krallık Genel Seçimlerine kadar Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı çatısı altında, AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Bakanlığı yaptı.

Oxford Üniversitesi Merton Koleji Tarih bölümünden mezun oldu, Londra Üniversitesi'nde Uluslararası Ekonomi alanında doktora yaptı. 1969'dan itibaren BBC için çalışmaya başladı. Birleşik Krallık Ulusal Gazeteciler Birliği'nin (National Union of Journalists) başlangıçta faal bir üyesi, sonradan da başkanı oldu. 1992-1994 yılları arasında Brüksel'de bulunan Avrupa Politikaları Enstitüsü (European Policy Institute)'nün direktörlüğünü yaptı. 1974'te İngiltere'de aday olarak girdiği ilk seçimdeki denemesi başarısızlıkla sonuçlandı, Parlamento'ya 20 yıl sonra 1994 yılı içinde, seçim bölgesinin parlamenterinin ölmesi nedeniyle düzenlenen ara seçimde girdi. 1997-2002 yılları arasında Parlamento ile ilişkilerden sorumlu kabine üyesi oldu, 2002-2005 yılları arasında da AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Bakanlığı yaptı.

Polonya'da Dayanışma Sendikasının bağımsızlık mücadelesi verdiği 1980'lerde babasının ülkesi adına faaliyetlerde bulunmuş, 1982'de bir yürüyüşe katıldığı için Polonya'da tutuklanarak sınırdışı edilmiştir.

İşçi Partisi içinde, ne tam anlamıyla Tony Blair taraftarı, ne de doğrudan rakibi Gordon Brown'dan yana olabildiği şeklinde bir izlenim yarattığından, iki arada kalmış ve 2005 genel seçimleri sonrasında kabinede kendisine yer verilmemiştir. The Guardian gazetesi için köşe yazıları yazmaya devam etmektedir. Tutkulu ve bir politikacı için son derece açıksözlü olarak değerlendirilen üslubu beğeni toplamaktadır.

2003 yılında (İngiltere'de henüz herhangi bir İslamcı terör eylemi vuku bulmamışken) seçim bölgesindeki Müslüman seçmenlere hitaben, "ya İngiltere'nin yollarını ya da teröristlerin yollarını seçmeleri gerekeceği" şeklinde bir konuşma yapması İngiltere Müslüman Cemaati nezdinde infial yaratmış, 'İslam düşmanlığı (İslamofobi)' ve ajan provokatörlükle suçlanmıştır.

2004 yılı içinde, ilk eşi BBC televizyon sunucusu Carol Barnes'dan olma kızı Avustralya'da bir hava müsabakasında paraşütünün açılmaması sonucu ölmesi üzerine bir aile trajedisi yaşadı.

Henry Jackson Society[değiştir | kaynağı değiştir]

2005 yılı içinde, liberal demokrasinin bütün dünyada (gerekirse askeri müdahalelere başvurularak) yaygınlaştırılması gerektiğini savunan ve bu arada da İngiliz liderliği altında Avrupa askeri modernizasyonunun ve bütünleşmesinin sağlanması savlarını savunan, Cambridge'de yerleşik Henry Jackson Society'nin (Henry Jackson Cemiyeti) imza sahibi katılımcılarından biri oldu. Böylece, hamileri ve katılımcıları arasında 'Karanlıklar Prensi' Richard Perle, eski CIA Direktörü James Woolsey, İngiliz istihbarat teşkilatı eski şefi Sir Richard Dearlove gibi seçkin isimlerinin bulunduğu bu cemiyetin çatısı altına girdi. Bu neocon tabiatlı kuruma kayıtlı İşçi Partili iki kişiden biridir.

Orhan Pamuk davası[değiştir | kaynağı değiştir]

2005 Aralık ayında İstanbul'da Orhan Pamuk davası ilk duruşması için boy gösteren Avrupalı parlamenterlerden biridir. Duruşma sonrasında milliyetçi müşteki avukatları ile küfürleştiği görüntüler ekranlara yansımış, avukatlardan birinin yüzüne vurduğunu iddia etmiş, ancak herhangi bir şikayette bulunmamıştır.

Türkiye hakkında bir yazısı (Financial Times, 10 Ekim 2006)[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]