Harp Madalyası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Demir Hilal sayfasından yönlendirildi)
Harp Madalyası
Beyaz çizgili kırmızı şeridiyle birlikte Harp Madalyası

Osmanlı Padişahı tarafından verilir
Ülke Osmanlı İmparatorluğu
TürKahramanlık Madalyası
GerekçeI. Dünya Savaşı'nda büyük kahramanlık gösteren herkese verilir
SavaşI. Dünya Savaşı
DurumVerilmemektedir
İstatistikler
İlk Verilişi1 Mart 1915
Öncelik
ÜstLiyakat Madalyası

Harp Madalyası, I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı cephelerinde üstün cesaret ve kahramanlık gösteren Osmanlı ve İttifak Devletleri askerlerine V. Mehmed Reşad tarafından ilk kez 1 Mart 1915 tarihinde verilen askerî madalyadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun son madalyasıdır. İngilizler tarafından Gelibolu Yıldızı (İngilizce: Gallipoli Star), Almanlar tarafından ise Demir Hilal (Almanca: Eiserner Halbmond) olarak adlandırılmıştır.

Bu madalya I. Dünya Savaşı süresince başta Osmanlı cephelerinde savaşanlara olmak üzere Osmanlı ve diğer İttifak Devletleri birliklerine verildi.

Madalya sıralamasında Tarz-ı Cedid Büyük İmtiyaz ve Liyakat Madalyalarından sonra gelir.

Tasarımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Fakfon'dan (%50 bakır, %25 nikel, %25 çinko) yapılmış beş köşeli uçları top halinde bir yıldız şeklindeki Madalyanın üstü kırmızı lake boya ile kaplıdır. Ön yüzünde, yukarıya bakan büyük kabartma bir hilal vardır. Hilalin içinde Osmanlı padişahı V. Mehmed Reşad'ın "El Gazi" mahlaslı tuğrası bulunmaktadır. Ayrıca tuğranın altına, Hicri takvime göre madalyanın verildiği tarih olan 1333 (Miladi takvime göre 1915) yılı işlenmiştir.

Resmi kıyafette, madalya sağ memenin 4 parmak altına, Madalya takılmadığı zaman kurdelesi üniforma ceketinin üstten ikinci düğmesine takılırdı.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]