DayZ

Vikipedi, özgür ansiklopedi
DayZ
DayZ logosu
GeliştiriciBohemia Interactive Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıBohemia Interactive
YapımcıBohemia Interactive
TasarımcıDean "Rocket" Hall
MotorReal Virtuality 3
PlatformlarPC, PlayStation 4
Çıkış16 Aralık 2013 (Alpha) 13 Aralık 2018 (Tam Sürüm)
TürlerSalgın, Hayatta Kalma
Moddevasa çok oyunculu çevrimiçi oyun
Çok oyunculu oyun
co-op mode Bunu Vikiveri'de düzenleyin

DayZ, Bohemia Interactive tarafından geliştirilmiş çok oyunculu bir hayatta kalma-korku oyunudur. İlk olarak MOD versiyonu çıkan oyun bir süre sonra "Standalone" sürümüyle piyasaya sunulmuştur ve Steamda yayınlanmıştır. Oyun 13 Aralık 2018 tarihinde erken erişimden çıkıp tam sürüm haline gelmiştir.

Oyun 255 km2 büyüklüğündeki Chernarus ülkesinde geçiyor. Hikâyeye göre bilinmeyen bir virüs insanları vahşi bir zombiye çeviriyor. Hayatta kalan bir insan olarak, karakterler yemek bulmak, su bulmak, silah bulmak ve medikal ürünler bulmak için birbirine ihanet etmesi gerekebiliyor. Zombileri ve hayatta kalmaya çalışan diğer insanlara ölmeden hayatta kalma çabası vermeniz gerekiyor. Ayrıca oyuncular biribirlerini esir bile alarak eşyalarına el koyabiliyor.

Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

DayZ ilk geliştirilmeye 2012'de Dean Hall tarafından başlatılmıştır. Dean Hall Bohemia Interactive şirketine katılarak DayZ'nin Standalone sürümünü çıkartmaya karar vermiştir. Şu anda tüm ekip oyunun Standalone versiyonuna odaklanmış, daha iyi bir sistem, daha iyi bir optimizasyon için uğraşmaktadır. DayZ, alpha sürümünün ilk çıktığından beri 3 milyon kez satılmıştır. Gamescom 2014'te DayZ'nin Playstation 4 için çıkacağı onaylanmıştır. Daha sonra 2014'un aralık tarihinde Dean Hall ayrılmıştır.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

DayZ'da amacınız bir zombi salgını şartları altında sağlıklı bir şekilde hayatta kalmaktır. Oyuncu oyuna bir adet bez, işaret fişeği ve standart kıyafetler ile başlar. Oyuncu 225 km2 büyüklüğündeki haritada evleri yağmalayarak hayatını sürdürmeye çalışır.

Haritada gezerken, oyuncu haritada yiyecek, su, medikal ürünler ve çeşitli silahlar bulabilir. Bunun devamında ise haritada oyuncuyu tehdit edecek diğer oyuncular, zombiler ve hastalıklar beklemektedir. Hastalıklar yanlış kan grubu vererek, zehirli bitki yiyerek, çürük meyve yiyerek, yanmış et tüketerek veya kirli su içerek oyuncuya bulaşır. Çeşitli medikal ürünler ile bu hastalıklar giderilebilir. Şu anda hastalık olarak sadece Kolera ve Deli Dana hastalığı bulunsa da ileride daha bulaşıcı hastalıkların ekleneceği açıklanmıştır.