Daugava Nehri

Koordinatlar: 57°3′42″K 24°1′50″D / 57.06167°K 24.03056°D / 57.06167; 24.03056
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Daugava sayfasından yönlendirildi)
Daugava
Letonya
Letonya
Konum
Ülke(ler) Belarus, Litvanya, Rusya, Letonya, Estonya
Genel bilgiler
Kaynak Valdai Tepeleri, Rusya
Kaynak rakımı 221 m
Ağız Riga Körfezi, Baltık Denizi
Ağız rakımı 0 m
Uzunluk 1.020 km
Havza alanı 87.900 km²
Debi 678 m³
Daugava drenaj havzası
Daugava üzerinde günbatımı Riga.
İsveç ordusu Daugava Haliçinde Daugavgriva Kalesini bombalarken Letonya.

Daugava (Letonca) ya da Batı Dvina (Rusça: Западная Двина́ (Zapandnaya Dvina), Belarusça: Заходняя Дзвіна (Zachodniaja Dzvina), Litvanca: Dauguva, Lehçe: Dźwina, Almanca: Düna) Üç Baltık ülkesinden biri olan Letonya'nın başkenti Riga 'nın ortasından geçen ve Baltık Denizi'ne dökülen nehirdir. Letonya'nın en büyük nehridir.

Daugava Nehri, Rusya'daki Valdai tepelerinden doğar, Belarus ve Letonya'dan geçerek Baltık denizinde Riga Körfezi'ne dökülür. Nehrin toplam uzunluğu 1,020 km'dir. Bu uzunluğun 325 km'si Rusya, 338 km'si Belarus, 352 km'si Letonya topraklarında kalmaktadır. 19. yüzyılda bir kanal vasıtası ile Berezina ve Dinyeper nehirlerine bağlanmıştır; ancak günümüzde bu kanal çalışmamaktadır. Daugava, Letonya ve Belarus arasında uluslararası sınırı oluşturur.

C.Michael Hogan'a göre, Daugava Nehri (önemli oranda kirli akışıyla) Sovyet kolektif tarım dönemi ve hidroelektrik enerji projelerinin çevresel bozulmaya etkisinin görüldüğü bir nehirdir. Üzerinde Rīgas HES, Ķeguma HES ve Pļaviņu HES isimli üç baraj bulunmaktadır. Bir dördüncüsü olan Daugavpils HES planlanmış, ancak güçlü itirazlarla karşılaşıldığı için yapılmamıştır.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Nehrin Letoncadaki ismi, eski Baltık kökenli kelimelerden gelen "büyük su"dur (daudz ūdens). Daugava'nın diğer dillerdeki isimleri, Dyna – Düna – Двина – Дзьвіна – Dźwina – Dvina'nın kökenleri belirsizdir. Bu ad, Max Vasmer'in "Etimoloji Sözlüğü"ne göre, Viking destanları ve "Nestor'un Günlüğü"nde[1] "Dvina"nın toponimisi açıkça Ural dillerinden kaynaklanıyor olamaz, muhtemelen "nehir akışı" anlamında kullanılan Hint-Avrupa kökenli bir sözcükten gelir.[2]

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Nehrin toplam havza alanı 87.900 km2'dir, 33.150 km2'si Belarus topraklarındadır. Aiviekste, Pałata, Kasplya, Mezha, Dysna, Pērse adlarında altı kolu vardır.

Daugava Nehrinin geçtiği şehirler, kasabalar, yerleşim yerleri ve üzerindeki yapılar
Ülke Yerler Yapılar
Rusya
Belarus
  • Kirov Köprüsü
  • Vitebsk
Letonya
  • Riga köprüleri (5 adet)
  • Rīgas HES
  • Ķegums HES
  • Pļaviņas HES

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ en.wikipedia'da "Nestor'un Günlüğü" hakkındaki madde (ingilizce: Chronicle of Nestor) 13 Eylül 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. geçmektedir.
  2. ^ Фасмер, Макс. Этимологический словарь Фасмера (Rusça). s. 161. 15 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2014. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]