Dark Phoenix

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dark Phoenix
Yayım bilgileri
YayımcıMarvel Comics
İlk görünümUncanny X-Men Vol. 1 #132
YaratanStan Lee
Jack Kirby
Hikâyedeki bilgileri
Gerçek adıPhoenix Force / Phoenix Gücü
Önemli takma adlarıPhoenix (Phoenix Force)[1],
Hellfire Club / Hellfire Kulübü'nün Black Queen / Siyah Kraliçesi[2],
Jean Grey[3]

GüçleriTelepati,
Telekinezi,
Phoenix Gücü sayesinde Uzay ve zaman içinde yardımsız yolculuk edebilir,ancak hayalgücünün sınırlayabildiği büyüklüklerde enerjiyi beyingücüyle manipüle edebilir, maddenin moleküler yapısını yeniden düzenleyebilir.

Dark Phoenix, Marvel evreninden kurgusal bir karakterdir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Dark Phoenix, Phoenix Force'un itibarını yitirmiş haliydi - bir kişinin güç tarafından bozulduğu durum. Jean Grey'i taklit ettiği önceki tarih için buraya bakın Phoenix (Phoenix Force).

Phoenix'in varlığı, Jean'den aldığı insan görünümü için kontrol edilmesi çok zor olmaya başladı. Fakat diğer X-Men'lerin tüm olanları bilmelerine imkân yoktu ve bir trajediyi önleme şansları çok azdı. Professor X Jean'in beyninde "akıl devresi" kurmasına yardım etti fakat bu devre zamanla daha az etki göstermeye başladı.

Bu nedenle prestijli (ve kötü şöhretli) Hellfire Kulübü'nün merkez grubuna (The Inner Circle of the Hellfire Club) girebilmesi için bir ödüle ihtiyacı olan ilizyçin çok kolay bir hedef oldu. Kulübün Beyaz Kraliçe'si Emma Frost'un yarattığı psionik alet yardımıyla Mastermind Jean'i 18 yüzyıllık sevgilisi Bayan Grey olduğuna inandırdı. Jean, insan duygu ve şehvetinin en uç noktalarının tadına varmasına olanak sağlayan kulübe Siyah Kraliçe olarak katıldı. X-Men onu kurtarmaya geldiğinde Jean'in gerçek aşkı Cyclops Mastermind ile zihinsel bir düelloya girdi ve yenildi. Mastermind'in "ölümü" Mastermind'ın Jean'in zihni - ve Jean'in Phoeniz üzerindeki tüm kontrolünü - üzerindeki kontrolünü kırdı. X-Men'i serbest bırakarak cennete gitmek üzere ayrıldı.

Açlığını gidermek için (şimdi Siyah) Phoenix uzak bir galaksiye gitti ve D'Bari sisteminin yıldızını yakıp yok etti. Açığa çıkan nova milyarlarca masum insanı katletti. Bir Shi'ar gemisi ona saldırdı ve kendileri yok edilmeden önce Shi'ar İmparatoriçesi Lilandra'yı uyarmayı başarabildi. İmparatoriçe Kree ve Skrull imparatorluklarının da içinde bulunduğu galaksiler arası benzerlerinden oluşan bir konsey topladı. Konsey, evrenin geri kalanının yaşaması için Dark Phoenix'in ölmesine karar verdi.

Bu arada Beast, Phoenix'in günücü geçici olarak etkisiz hale getirecek bir yol buldu. Dark Phoenix Dünya'ya geri döndüğünde, X-Men onu köşeye sıkıştırırken Profesör X de Jean'in zihninde devreleri yeniden kurdu. O anda Shi'ar geldi ve amiral gemilerindeki herkesi ışınladı. Lilandra Phoenix'in, dolayısıyla Jean Grey'in ölmesi gerektiğini söyledi. Jean bir Kree silahı oladı ve böylece "doğru olanı yapabilecekti". Öğrencilerinden birisinden vazgeçmekte isteksiz olan fakat duygusal olarak Lilandra ile bir ilişkisi olan Profesör X, Lilandra'yı reddedilemeyecek bir Shi2ar düellosu olan Arin'n Haelar'a davet etti. Profesör X X-Men'i düelloda kendi şampiyonu ilan ederken Lilandra ise İmparatorluk Muhafızlarını şampiyonu ilan etti.

Düello bir sonraki gün Ay'ın Mavi Bölgesi'nde (the Blue Area of the Moon) gerçekleşti. X-Men'i hızlı bir şekilde alt etti ve son hamleyi yapmak için geriye sadece Cyclops ve Phoenix kaldı. Ani bir yıldırım Cyclops'a çarptı. Jean'in kontrolü kırıldı ve yeniden Dark Phoenix oldu. Lilandra, Dark Phoenix'in de tüm güneş sistemini yok edip aynı zamanda Dark Phoenix'in de yok edilmesini umdukları Omega Planı için emir verdi. Profesör X, X-Men'e Jean'i bastırmalarını emretti ve böylece Omega Plan'ına gerek kalmayacaktı. X-Men Phoenix'i çok kısa bir süreliğine bastırmayı başardı. Bu aklının başında olduğu anda Jean Cyclops'u bir kenara çekerek ona duygusal bir veda etti ve Kree silahını kendisine çevirdi.

Hikâye Gözcü olan Uatu'nun şu yorumuyla biter: "Jean Grey bir tanrı olacak kadar yaşayabilirdi fakat onun için bir insan olarak ölmek daha önemliydi."

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Boy: 170 cm
Ağırlık: 50 kg
Gözler: Yeşil
Saç: Kırmızı
Anormal Özellikler: Yok

Güçler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilinen Güçler: Jean Grey gibi Dark Phoenix de telepati ve telekineziyi kullandı fakat bunu çok daha üst seviyelerde yaptı. Maddenin moleküler yapısını yeniden düzenleyebiliyordu ve sesten daha hızlı olarak uçabiliyordu. Phoenix Force/Gücü'nü kullanarak hiperuzayda dolaşabiliyor ve Shi'ar savaş gemilerini çok az bir güçle yok edebiliyordu.

Bilinen Yetenekler: Phoeniz Jean'in zihniyle bağlantılı olduğu için Cyclops ile zihinsel olarak bir bağlantı kurmuştu.

Güç Seviyesi: Jean Grey olarak Phoenix, kendi yaşındaki, boyundaki ve antrenmanını yapmış normal bir kadının sahip olduğu insan gücüne sahipti. Kozmik güçlerini ve telekinesizi kullanarak Phoenix bilinmeyen bir miktarda - muhtemelen binlerce ton - bir kütleyi kaldırabilirdi.

Çeşitli Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Araç-Gereç: Bilinen bir araç-gereç yok
Ulaşım: Kendi gücüyle uçabilir, hiperuzayda galaksiler arasında uçabilir, X-Men Stratojet, Shi'ar yıldız geçitleri
Silahlar: Bilinen bir silah yok

Diğer Medyadaki İzlenimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Film[değiştir | kaynağı değiştir]

X-Men: The Last Stand'de Dark Phoenix

X-Men: The Last Stand[değiştir | kaynağı değiştir]

X-Men: The Last Stand filminde Jean Dark Phoenix olarak ortaya çıkar. Phoenix güçlerini kullanarak Jean'in görüntüsü önemli derecede değişir: serisi daha koyu ve damarlı hale gelir ve gözleri siyaha döner (filmin bazı noktalarında irislerinde ateş görünmesine rağmen) ve koyu kırmızı olan saçları ateşe benzeyen daha açık renge döner. Bir noktada Callisto Magneto'ya Jean'in sınırsız potansiyelde "5. Sınıf" bir mutant olduğunu, Jean'in ondan daha güçlü olduğunu söyler.Çocukken Jean, "Phoenix" dediği ayrı bir kişilik geliştirir. Jean'in çok büyük olan güçlerini kontrol edemeyeceğini düşündüğü için Xavier, Jean'in muazzam güçlerini sınırlamak için Jean'in bilinçaltına psişik engeller koyar. Phoenix Jean'in öldüğü gölden su yüzüne çıkar ve görünürde Scott Summers'ı öldürür.

X-Men: The Last Stand'de Dark Phoenix
X-Men: The Last Stand'de Dark Phoenix

Jean'in çocukluk evinde Profesör X ile gerçekleştirdiği yüzleşmede Phoenix, aniden etrafa saldırır ve Xavier'i tekerlekli sandalyesinden telekinesiz ile kaldırır ve korkunç bir şekilde Xavier'i atomlarına ayırır, aynı anda evi parçalar (ortaya çıkan güç yere çakılı olmayan her şeyi tavana yapıştırır ve evi havaya kaldırır). Xavier'i öldürdükten (ve ev yere düştükten) sonra eski evininin kalıntılarını Magneto ile tek eder ve Brotherhood of Mutants/Mutant Kardeşliği'ne katılır. Worthington Labs'a yapılan saldırı sırasında Jean'e bir grup askerin tedavi edici dartlar ile saldırmasıyla Phoenix yeniden ortaya çıkar.

X-Men: The Last Stand'de Dark Phoenix

Phoenix dartları dondurur ve onları askerlerle birlikte parçalarına ayırır. Daha sonra aşırı öfkelenir ve Alcatraz Adası'nın çoğunu yok eder, mutantları ve benzer şekilde insanları öldürür. Wolverine ona aşkını itiraf ederek Jean'in tekrar ortaya çıkmasını sağlar. Phoenix'i uzun süre kontrol edemediği için, Jean insanlara zarar vermektense Wolverine kendisini öldürmesi için yalvarır. Wolverin ölümcül bir şekilde Jean'i pençeleriyle bıçaklar ve Phoenix'in acayip görünmleri yok olurken Jean de ölmeden önce kendine gelir. Bitiş sahnesi de Jean'in Cyclops ve Xavier ile birlikte Okul'un bahçesine gömüldüğünü gösterir.

Televizyon[değiştir | kaynağı değiştir]

X-Men Animated Series[değiştir | kaynağı değiştir]

Dark Phoenix, X-Men Animasyon Serilerinden The Dark Phoenix Saga/Dark Phoenix Destanı'nda ortaya çıkar (37.-40. bölümler).

  • Dark Phoenix Destanı Bölüm 1: Dazzled/Büyülenmiş

Phoenix Jean'in bedeninde onu dilediği gibi kullanarak yaşamaya devam eder. Dazzler denen bir kadın şarkıcı Cott ile flört ederken, Jean/Phoenix kendisini Emma Frost ve Inner Circle Club'taki mutantların yardımıyla hareket eden Mastermind (Jason Wyngarde)'ın tarafından fiziksel olarak tahrik edilirken bulur. Wyngarde, kendisiyle Jean'in arasında tutkulu bir aşk hikâyesi yaratarak yeni aklı karışmış olan Jean/Phoenix için bir tarih oluşturur. X-Men Jean'i kurtarmaya geldiğinde onu Wyngarde ile yan yana savaşırken - onun nişanlısı olarak - bulurlar.

  • Dark Phoenix Destanı Bölüm 2: The Inner Circle

Profesör X ve Emma Frost Jean'in zihinsel kontrolü için savaşırken Hellfire Kulübü'nün Merkez Grubu üyeleri tutsakları olan X-Men'den nasıl kutrulacaklarını tartışırlar. Jean'in ve Scottîn zihinsel bağlantısı sonsuza dek koptu mu? Ya da Jean kim olduğunu hatırlamak için Phoenix'in etkisinden ve Wyngarde'ın hilelerinin üstesinden gelebilecek kadar güçlü mü?

  • Dark Phoenix Destanı Bölüm 3: The Dark Phoenix

X-Men Phoenix ile Jean'in bedenini vermesi için yüzleştiğinde Phoenix takımı yo etmek için yemin eder. Yeniden enerji toplamak için D'Bari Yıldız Sistemine doğru uçar ve geçerken çok şaşırmış olan Shi'ar Yıldız Kruvazörü mürettebatını görür. Korku içinde seyrederken Phoenix tüm yıldız sistemiyle belenir ve onu yok eder. Bildikleri uzay yaşamını korumak için Shi'ar imparatoriçesi Lilandra Phoenix/Jean Grey'in ölmesi gerektiğini emreder.

  • Dark Phoenix Destanı Bölüm 4: The Fate Of The Phoenix/Phoenix'in Kaderi

X-Men Phoenix/Jean Grey'in ele geçirilmesi için Lilandra'nın İmparatorluk Muhafızlarıyla savaşır. Xavier ve Lilandra'nın dostane bir şekilde sorunu halletmek istemelerine karşın zıt taraflarda yer almak zorunda kalırlar. Phoenix savaşta köşeye sıkıştığında ve savunmasız hale geldiğinde Xavier X-Men'e durmalarını emrederek herkesi şaşırtır. Fakat Cyclops, Wolverine, Storm veya takımdan herhangi biri Phoenix yakın arkadaşları ve takım arkadaşlarından birisi olan Jean Grey'in bedenindeyken nasıl saldırabilir? Ve saldırmazlarsa ne olur?

X-Men: Evolution/Evrim[değiştir | kaynağı değiştir]

Canlandırılmış TV serisiX-Men: Evolution çeşitli karakterlerin ve Jean Grey'in Dark Phoenix'e döünüşümünü gösteren gelecekten bazı anları gösterir.

Video Oyunları[değiştir | kaynağı değiştir]

Satılık Eşya[değiştir | kaynağı değiştir]

Birçok Dark Phoenix heykeli bulunmaktadır. En sonuncusu [1] 31 Ekim 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Dark Phoenix'i X-Men Last Stand'de ortaya çıktığı gibi betimler.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dark Phoenix hikâyesi grafik hikâye anlatımı standartlarını artırdı. Claremont'un önceden göstermesi, motivasyonu ve acıması çizgi romanı yeni bir seviyeye taşıdı ve "X-Men" franshise'ını şu ana kadar var olan en popüler başlık haline getirdi.
  1. ^ Uncanny X-Men 101-132
  2. ^ Uncanny X-Men 132-134
  3. ^ Phoenix (Phoenix Force) "Jean Grey" Uncanny X-Men 101'de "Jean Grey" adını aldı ve Phoneix veya Dark Phoenix gerçekten Jean olmamasına rağmen taklit edişini Dark Phoenix Saga'ya kadar devam ettirdi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]