Danışmanlık

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Danışmanlık ya da müşavirlik, danışman ya da müşavir sıfatındaki kişilerin yapmakta oldukları meslektir. Finansal, ticari, yasal, teknolojik, teknik ve uzmanlık faaliyetleri alanında çok çeşitli konularda yöneticiler ve başkanlar için uzman faaliyetleridir. Özel olarak danışmanlık firması mevcuttur. Danışmanlığın amacı, belirtilen hedeflere ulaşmada işletme sistemine (yönetim) yardımcı olmaktır.

Başka bir deyişle: danışmanlık - yönetim danışmanlığı, belirli bir sorunu çözmek için dış danışmanlar tarafından sağlanan finansal, yasal, teknolojik, teknik, uzmanlık faaliyetlerinde geniş bir yelpazede konularda danışmanlık yapar. Danışmanlık şirketleri belli faaliyet alanlarında uzmanlaşmıştır (örneğin finansal, personel, hukuk, pazarlama, organizasyon, stratejik vb.).

Danışmanın ana görevi, konu alanını ve müşterinin sorunlarını göz önünde bulundurarak bilimsel, teknik ve organizasyonel-ekonomik çözümlerin geliştirilmesi ve kullanılması için umutları analiz etmek, kanıtlamaktır. Belirli bir konu hakkında uzman olan ve kendisine fikir danışılan kişiye danışman denmektedir. Her yıl 23 Kasım bütün Dünya'da danışmanlık günü olarak kutlanır.

Psikolojik danışmanlıktan yönetim danışmanlığına kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan bu meslek grubu hem fertlere, hem de kurumlara yönelik sorulara ya da taleplere cevap verilmesi esasına dayanmaktadır.

Türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]