Dan Ettinger

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dan Ettinger (d. 1971, Holon), İsrailli orkestra şefi. 2009/2010 sezonundan beri Mannheim Milli Tiyatro'nun (Almanca: Nationaltheater Mannheim) genel müzik direktörlüğünü, ayrıca 2010 yılının Nisan ayından itibaren Tokyo Filarmoni Orkestrası’nın daimi şefliğini ve 2005'ten beri İsrail Senfoni Orkestrasi'nin şefliğini yapmaktadır.

Eğitim hayatı ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

İsrail'in Cholon şehrinde doğdu. Müziğe altı yaşında Thelma Yellin High School of the Arts'da piyano eğitimi ile başlayan sanatçı, ardından piyanist ve bariton olarak müzik hayatına devam etmiştir. 1993 yılında Francois Shapira yarışmasında bariton olarak ilk ödülünü almıştır. O yıllarda İsrail Senfoni Orkestrası ile birlikte çalan Ettinger, 1995-1998 yılları arasında Yeni İsrail Operası'nda opera sanatçısı olarak görev almış; yine aynı yıllarda Rubin Academy of Music (Kudüs) ve Tel Aviv Üniversitesi'nde eğitimine devam etmiştir.

Ettinger, 1999 yılı ile birlikte orkestra şefliğine ağırlık vermiştir. Yeni İsrail Operası'nda önce koro şefliği ve şef asistanlığı, ardından Conductor in Residence olarak görev almıştır. Yönettiği opera eserlerinden bazıları şunlardır: Don Pasquale, Cezayir'de İtalyan kız, Don Giovanni, Sihirli Flüt, Norma (opera), La Traviata, Yarasa (operet), Carmen, Tosca, Nabucco, Yevgeni Onegin (Opera) ve Aida.

2002–2003 yılları arasında Ettinger Kudüs Senfoni Orkestrası'nda ilk misafir şefi olarak görev almış ve bu sırada Gioachino Rossini'nin Petite Messe solennelle ve Giuseppe Verdi'nin Requiem eserlerini yönetmiştir. Ardından Berlin Devlet Operası'nda (Almanca: Staatsoper Unter den Linden) ünlü orkestra şefi, başka bir israilli olan Daniel Barenboim'ın yanında Kapellmeister ve genel müzik direktörü asistanı olarak göreve başlamıştır. 2003-2004 sezonunda Turandot, Aşk iksiri, Figaro'nun düğünü, La Traviata ve La Bohème gibi ünlü opera eserlerini yönetmiștir. 2004/05 sezonunda Los Angeles Opera'sında Amerika Debut'sünü Aida ile yapmıştır. Bunu Tokyo Yeni Milli Tiyatro'da (New National Theatre Tokio) Così fan tutte, Tokio Filarmoni Orkestrası'ndaki konserler ve Hamburg Devlet Operası'ındaki (Almanca: Hamburger Staatsoper) Rigoletto izlemiştir.

2005/06 sezonunda sanatçı İsrail Senfoni Orkestrası'nda daimi şeflik görevine getirilmiştir. Ettinger, halen Bavyera Devlet Operası (Almanca: Bayerische Staatsoper) New York Metropolitan Opera, Viyana devlet Operası (Almanca: Wiener Staatsoper), Paris Bastille Opera Binası, Berlin Devlet Operası (Almanca: Staatsoper Berlin) ve Londra Royal Opera House Covent Garden gibi ünlü pek çok opera sahnesinde misafir orkestra şefi olarak görev yapmaktadır.

Sanatçı, 2009/10 sezonundan beri Mannheim Milli Tiyatro'nun (Almanca: Nationaltheater Mannheim) genel müzik direktörlüğü görevini sürdürmektedir. Sözleşmesi 2015 sezonuna kadar uzatılmıştır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]