Dammit Janet (Family Guy)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Dammit Janet"
Family Guy bölümü
Bölüm no.2. sezon
15. bölüm
YönetmenBert Ring
SenaristMatt Weitzman ve Mike Barker
Prodüksiyon no.2ACX09
Yayın tarihi13 Haziran 2000 (2000-06-13)
Konuk oyuncular
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"Let's Go to the Hop"
Family Guy (2. sezon)
Family Guy bölümleri listesi

"Dammit Janet'" (TürkçeLânet Olsun Janet!), komedi dizisi Family Guy'ın ikinci sezonunun on beşinci bölümü olup, Fox kanalında 13 Haziran 2000 (2000-06-13)'de yayımlandı.[1] Bölümde Griffin ailesinin en küçük oğlu Stewie, kreşte tanıştığı kız bebek Janet'a karşı romantik hisler beslemektedir. Lois, bir hostes olarak göreve başlar ancak kısa bir süre sonra işten çıkmak ister. Peter, Lois'in bu yeni işi sayesinde dilediği her yere ücretsiz seyahat edebileceği gerekçesiyle Lois'i işinden çıkmaması konusunda iknâ eder. Stewie, Janet'in kendisiyle sırf Stewie onunla kurabiyelerini paylaştığı için oynadığının farkına varır. Peter farkında olmadan Lois'in çalıştığı uçakta seyahat etmeye başlar. İkili Peter'ın bu yaptığı üzerine tartışırken uçak, Küba'ya kaçırılır. Lois ve Peter, bir mültecî botu aracılığı ile Amerika Birleşik Devletleri'ne geri döner.

Bölüm, Mike Barker ve Matt Weitzman tarafından yazıldı ve Bert Ring tarafından yönetildi. Bölüm, hikâyesi ve Stewie'yi kullanış şekli sebebiyle IGN yazarı Ahsan Haque tarafından olumlu karşılandı. Tara Charendoff, Mo Collins, Camryn Manheim ve Haley Joel Osment bölümde konuk oyuncu olarak yer alırken, "Şeytan Maymun" karakteri Family Guy dizisinde ilk kez bu bölümde yer aldı.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Lois Griffin, kendisinin yaşıtlarına oranla daha zekî olan bebeği Stewie'nin parktaki diğer çocuklarla anlaşamıyor oluşuna üzülmektedir ve bunun üzerine onu yaşıtları ile beraber olabileceği bir kreşe yerleştirmeye karar verir. Stewie evde yokken yapacak başka bir şeyi olmadığını anlayan Lois'e onun insansı köpeği Brian, yarı zamanlı (İngilizcePart-time) bir iş bulmasını önerir.

Lois'in kocası Peter, arkadaşı Quagmire'ın kendisine hosteslerin kocalarının ücretsiz uçabildiklerini söyledikten sonra Lois'e hostes olmasını önerir. Lois işe başlar ve Peter, Lois'in haberi olmadan birçok farklı yere ücretsiz uçuş gerçekleştirir. Lois işinden nefret etmeye başlar ve işten çıkmak ister ancak Peter ondan çok çabuk yılmamasını ister. Peter'ın bir sonraki uçuşunda Lois'in de aynı uçakta hostes olarak görev aldığı anlaşılır. Peter'ın da kendisi ile aynı uçakta olduğunu gören Lois sinirlenir ve Peter'ı uçağın tuvaletine götürerek kendisini kullandığı gerekçesiyle onunla tartışmaya başlar. İkili tuvalette tartışırken uçak, Küba'ya kaçırılır. Birleşik Devletler'e geri dönebilmek için gerekli belgeleri alamayan ikili, bir mülteci teknesine binerek Birleşik Devletler'e geri dönüş yaparlar.

O sırada kreşte Stewie, Janet adındaki Tara Charendoff'un seslendirdiği) bir kız bebekle tanışır. Stewie'nin anlamadığı bir sebepten ötürü Janet'ı düşünmekten kendisini alıkoyamaz. Brian, Stewie'ye onun Janet'a âşık olduğunu söyler. Stewie ilk başlarda Janet'a olan hislerini inkâr eder ancak kısa bir süre sonra ona olan hislerinin farkına varır ve onunla kurabiyesini paylaşarak oynamaya başlar. Janet kreşteki bir diğer bebekle birlikte kurabiye yerken görülür ve Stewie bunun üzerine kendisini ihanete uğramış hisseder. Kendisi de bir başka kız çocukla yakınlaşarak Janet'ı kıskandırmaya çalışır ancak başarılı olamaz. Sonunda Janet, Stewie'ye ondan hoşlandığını söyler ve ona kurabiyesini kendisi ile paylaşıp paylaşamayacağını sorar. Janet'ın tek istediği şeyin kurabiyeleri olduğunu gören Stewie'nin kalbi kırılır.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Mike Barker ve Matt Weitzman, bu bölümün yazarlığını yaptı.

Bölüm, dizide tekerrür eden kadroda yer alan Mike Barker ve Matt Weitzman tarafından yazıldı ve Bert Ring tarafından yönetildi.[1] Peter Shin ve Pete Michels bölümün yardımcı yönetmenliğini yaptılar. Steve Callaghan, Alex Borstein, Jim Birnstein, Michael Shipley ve Bobby Bowman, bölümün yazar kadrosunda yer alırken, Mike Henry ve Mark Hentemann, bölümün hikâye editörlüğü görevini üstlendiler.[1]

Griffinlerin evindeki dolapların birinde yaşayan "Şeytan Maymun", Family Guy dizisinde ilk kez bu bölümde görülür. Danny Smith'in seslendirdiği ve bölümün yazarları Mike Barker ve Matt Weitzman tarafından oluşturulan bu karakter, daha sonra dizinin ilerleyen bölümlerinde tekrar tekrar belirecektir.[2][3]

Dizinin tekerrür eden oyuncu kadrosunun yanı sıra ses oyuncusu Tara Charendoff, komedyen Mo Collins, oyuncu Camryn Manheim ve oyuncu Haley Joel Osment bu bölümde konuk oyuncu olarak görev aldı.[4] Tekerrür eden konuk oyuncular arasında Lori Alan, Mike Henry ve Wally Wingert yer aldı.[4][5]

Kültürel referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Janet'a olan hislerini kabul ettikten sonra Stewie, Frank Sinatra'nın "You Make Me Feel So Young" şarkısını söyler. Peter, uçaktayken Winston Churchill ile ilgili tek kişilik gösteri sunar.[2] Peter, Kentucky'e giderek Kentucky Fried Chicken'ı, Albay Sanders ile tanışabilmek umuduyla ziyaret eder. "Sana onun öldüğünü söylerim" repliği, Joseph Conrad'ın Heart of Darkness'ına bir göndermedir.[2]

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

2009 yılındaki incelemesinde IGN yazarı Ahsan Haque, bölüme 10 üzerinden 8.6 puan verdi. Bölümün "pek çok komik sahnesi" ve "Stewie aşık olduğunda onun bu durumla boğuşmasını izlemek her zaman eğlendirici" olduğunu söyledi. Ancak Peter'ın bu bölümde "özellikle tiksindirici bir karakter haline geldiğini" söyleyen Haque, "Peter'ın gün geçtikçe daha gerçek dışı biri haline geldiğine" dikkat çekti.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Family Guy - Dammit Janet" (İngilizce). Yahoo!. 17 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2011. 
  2. ^ a b c d Haque, Ahsan. "Family Guy: "Dammit Janet" Review" [Family Guy: "Lânet Olsun Janet" İncelemesi] (İngilizce). IGN. 5 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2009. 
  3. ^ "Danny Smith:Credits". TV Guide (İngilizce). 2 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2009. 
  4. ^ a b "Family Guy - Dammit Janet - Cast and Crew" (İngilizce). Yahoo!. 17 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2011. 
  5. ^ "Lori Alan:Credits". TV Guide (İngilizce). 19 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2009. 

Bibliyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Callaghan, Steve (2005). "Dammit Janet". Family Guy: The Official Episode Guide, Seasons 1–3 [Family Guy: Resmî Bölüm Rehberi, 1-3. Sezonlar] (İngilizce). New York: HarperCollins. ss. 100-102. ISBN 0-06-083305-X. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]