Dünyanın en uzun gemileri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Türlerine göre en uzun beş geminin boyut karşılaştırmaları

Baş ve kıç mesafesine göre dünyanın en uzun gemileri listelenmektedir. Bunun yanında, gemilerin detveyt (DWT) ve gros tonajları (GT) ek olarak belirtilmiştir.

En uzun gemiler listesi[değiştir | kaynağı değiştir]


Name Type Toplam uzunluk DWT GT/GRT Hizmet Durum Notlar Kaynak
Seawise Giant Petrol Tankeri 45.846 m (150,413 ft) 564,650 DWT 260,851 GT 1979–2009 Hurdaya Ayrılmış [1]
Pierre Guillaumat Petrol Tankeri 41.423 m (135,902 ft) 555,051 DWT 274,838 GT 1977–1983 Hurdaya Ayrılmış [2]
Batillus Petrol Tankeri 41.422 m (135,899 ft) 553,662 DWT 273,550 GT 1976–1985 Hurdaya Ayrılmış [3]
Bellamya Petrol Tankeri 41.422 m (135,899 ft) 553,662 DWT 274,268 GT 1976–1986 Hurdaya Ayrılmış [4]
Prairial Petrol Tankeri 41.422 m (135,899 ft) 555,046 DWT 274,826 GT 1979–2003 Hurdaya Ayrılmış [5]
Esso Atlantic Petrol Tankeri 40.657 m (133,389 ft) 516,891 DWT 247,160 GT 1977–2002 Hurdaya Ayrılmış [6]
Esso Pacific Petrol Tankeri 40.657 m (133,389 ft) 516,421 DWT 247,160 GT 1977–2002 Hurdaya Ayrılmış [7]
Maersk Triple E class (20 gemi) Konteyner gemisi 400 m (1,312 ft) 196,000 DWT 174,500 GT 2013– Yapım aşamasında [8]
Maersk E class (8 gemi) Konteyner gemisi 39.771 m (130,482 ft) 158,200 DWT 170,794 GT 2006– Hizmette [9]
Explorer class (3 gemi) Konteyner gemisi 396 m (1,299 ft) 187,625 DWT 175,343 GT 2012– Hizmette [10]
Nai Superba Petrol Tankeri 38.192 m (125,302 ft) 409,400 DWT 198,783 GT 1978–2001 Hurdaya Ayrılmış [11]
Nai Genova Petrol Tankeri 38.192 m (125,302 ft) 402,932 DWT 188,947 GT 1978–2000 Hurdaya Ayrılmış [12]
Berge Emperor Petrol Tankeri 38.182 m (125,269 ft) 423,697 DWT 203,110 GT 1975–1986 Hurdaya Ayrılmış [13]
Berge Empress Petrol Tankeri 38.182 m (125,269 ft) 423,697 DWT 211,359 GT 1976–2004 Hurdaya Ayrılmış [14]
TI class (4 ships) Petrol Tankeri 380 m (1,247 ft) 441,893 DWT 234,006 GT 2002– Hizmette [15]
Valemax (35 gemi) Yük gemisi 360–362 m (1,180–1,190 ft) 400,000 DWT 200,000 GT 2011– Hizmette [16]
Oasis class (2 gemi) Yolcu gemisi 360 m (1,181 ft) 15,000 DWT 225,282 GT 2009– Hizmette [17]
Queen Mary 2 Transatlantik 345 m (1,132 ft) 19,189 DWT 148,528 GT 2003– Hizmette [18] [19]
Berge Stahl Yük gemisi 343 m (1,125 ft) 364,767 DWT  175,720 GT 1986– Hizmette Berge Stahl 1986-2011 yılları arasında Detveyt bakımından en uzun ve en büyük dökme yük gemisi olmuştur. [20]
USS Enterprise Uçak gemisi 342 m (1,122 ft) 1961–2013 Emekli 2013 yılının Mart ayında hizmet dışı bırakılmıştır. [21]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Auke Visser. "Jahre Viking". International Super Tankers. http://www.aukevisser.nl/supertankers/id23.htm. Erişim tarihi: 2011-08-24. 
  2. ^ Auke Visser. "Pierre Guillaumat". International Super Tankers. http://www.aukevisser.nl/supertankers/id38.htm. Erişim tarihi: 2011-08-24. 
  3. ^ Auke Visser. "Batillus". International Super Tankers. http://www.aukevisser.nl/supertankers/id22.htm. Erişim tarihi: 2011-08-24. 
  4. ^ Auke Visser. "Bellamya". International Super Tankers. http://www.aukevisser.nl/supertankers/id42.htm. Erişim tarihi: 2011-08-24. 
  5. ^ Auke Visser. "Prairial". International Super Tankers. http://www.aukevisser.nl/supertankers/id37.htm. Erişim tarihi: 2011-08-24. 
  6. ^ Auke Visser. "Kapetan Giannes". International Super Tankers. http://www.aukevisser.nl/supertankers/id70.htm. Erişim tarihi: 2011-08-24. 
  7. ^ Auke Visser. "Esso Pacific". International Super Tankers. http://www.aukevisser.nl/supertankers/id336.htm. Erişim tarihi: 2011-08-24. 
  8. ^ "NORDIC ROUNDUP: Maersk Orders 10 Container Carriers". Wall Street Journal (subscription required). 22 February 2011. http://online.wsj.com/article/BT-CO-20110218-706510.html. Erişim tarihi: 22 February 2011. 
  9. ^ [1] "Emma Mærsk (06151181)". ABS Record. American Bureau of Shipping. Erişim tarihi: 2011-08-24.
  10. ^ [2] "CMA CGM Marco Polo (14495H)". Veristar Info. Bureau Veritas. Erişim tarihi: 2012-11-15.
  11. ^ Auke Visser. "Nai Superba". International Super Tankers. http://www.aukevisser.nl/supertankers/id146.htm. Erişim tarihi: 2011-08-24. 
  12. ^ Auke Visser. "Nai Genova". International Super Tankers. http://www.aukevisser.nl/supertankers/id123.htm. Erişim tarihi: 2011-08-24. 
  13. ^ Auke Visser. "Berge Emperor". International Super Tankers. http://www.aukevisser.nl/supertankers/id54.htm. Erişim tarihi: 2011-08-24. 
  14. ^ Auke Visser. "Berge Empress". International Super Tankers. http://www.aukevisser.nl/supertankers/id41.htm. Erişim tarihi: 2011-08-24. 
  15. ^ Auke Visser. "TI Africa". International Super Tankers. http://www.aukevisser.nl/supertankers/id315.htm. Erişim tarihi: 2011-08-24. 
  16. ^ [3] "Vale Brasil (30616)". DNV Exchange. Det Norske Veritas. Erişim tarihi: 2013-05-19.
  17. ^ [4] "Oasis of the Seas (27091)". DNV Exchange. Det Norske Veritas. Erişim tarihi: 2012-11-15.
  18. ^ World Shipping Register. "SHIPS INDEX - Q". http://e-ships.net/index/Q1.shtml. Erişim tarihi: 2011-08-24. 
  19. ^ "Queen Mary 2 (9241061)". Ships In Class. Lloyd's Register. Erişim: 2012-07-19.
  20. ^ "Berge Stahl (14702)". DNV Exchange. Det Norske Veritas. Erişim: 2012-11-15.
  21. ^ USS Enterprise Nuclear-powered aircraft carrier. military-today.com