Dünyanın en büyük otelleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Dünyanın en büyük otellerinin çoğu Las Vegas, ABD'de bulunur. Las Vegas'taki çok sayıda kumarhane büyük miktarda turist çekmesinin yanında, kendine ait otelleri sayesinde oda fiyatlarını düşürmeyi de sağlar.

Büyük oteller sadece talep, ekonomik ihtiyaçlar, arsa fiyatlarının yüksekliği gibi nedenlerden yapılmamaktadır. Birçok defa Las Vegas'ta yer alan kumarhane sahiplerinin prestij ve büyüklük yarışı için de oldukça büyük oteller yapıldığı görülür. Geçmişte komünist ülkelerde de böylesine büyük oteller yapılmaya çalışıldı. Buna örnek olarak Pjöngjang, Kuzey Kore'de yaptırılan Ryugyong Oteli idi. Bina ya proje hatalarından ya da maliyetinin yüksekliğinden dolayı bitirilemedi. Günümüzde Güneydoğu Asya'daki Asya kaplanları dev otel kompleksleriyle Amerikalı rakiplerini geçmeye çalışmaktalar.

Büyük oteller her zaman ekonomik başarı elde edebilmiş değillerdir. 1967'de faaliyete geçen, 3170 odalı ve 21 katlı olan Rusya Oteli 2005'in sonunda kapatıldı ve bina kompleksi farklı amaçlarla kullanılmaya başlandı.

Geçmişte büyük oteller aynı zamanda büyük binalarda olan Grand Otel'ler idi ve lüks oteller olarak düşünülürdü. Günümüzde ise değişik fiyat seçenekleri ve oda tipleri olan kitle otelleri haline gelmişlerdir ve Resort olarak nitelenen çok sayıda bina kompleksinden oluşmaktadırlar.

Büyüklük tanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Otel büyüklüğü çoğunlukla oda sayısına göre yapılan bir nitelemedir. Ayrıca kullanım alanı büyüklüğüne ve bina yüksekliğine göre de sınıflandırmalar yapılır.

Oda sayısına göre dünyanın en büyük 20 oteli[değiştir | kaynağı değiştir]

Venetian Resort (1)
MGM Grand Hotel (2)
First World Hotel (3)
İsim İahir Ülke Oda sayısı Not
Venetian Resort Las Vegas ABD 7128 [1] Kumarhane-Otel, kardeş oteli Palazzo Casino Resort ile birlikte 17 Ocak 2008'de açıldı
MGM Grand Hotel Las Vegas ABD 6852 [2] Kumarhane-Otel; yan binaları olan The Signature at MGM Grand, The Mansion at MGM Grand ve Skylofts at MGM Grand ile birlikte
First World Hotel Genting Malezya 6118 [3] 2. İnşaat aşaması (6118 Odaya çıkarma) Aralık 2005'de bitti
Mandalay Bay Resort Las Vegas ABD 4752[4] Kumarhane-Otel; Odaların 1117'si THEhotel at Mandalay'da, 424 oda ise Four seasons'in en üstteki 4 katındadır.
Wynn Las Vegas Las Vegas ABD 4750[5] Kumarhane-Otel; Odaların 2034'ü Encore at Wynn Las Vegas 'dadır.[6]
The Luxor Hotel Las Vegas ABD 4408 [7] Kumarhane-Otel; Piramit biçimli ana bina ve iki adet 22 katlı yan bina
Ambassador City Jomtien Pattaya Tayland 4210 [8] Hemen sahilde 5 binadan oluşan bir kompleks.
Excalibur Hotel Las Vegas ABD 4008 [9] Kumarhane-Otel; masal şatosu biçiminde tasarlanmış
Aria Resort & Casino Las Vegas ABD 4004 [10] Kumarhane-Otel; CityCenter Las Vegas'ın arazisinde Aralık 2009'da açıldı.
Bellagio Las Vegas Las Vegas ABD 3933 [11] Casino-Hotel, 2004'de 900 oda genişletildi. erweitert
Sheraton Macao Hotel, Cotai Central Makao Çin 3896 [12] 39 ve 38 katlı iki gökdelenden oluşur
Circus Circus Hotel Las Vegas ABD 3770 [13] Kumarhane-Otel; Sirk gösterileri ile birlikte
Shinagawa Prince Hotel Tokyo Japonya 3679 [14] Kumarhane-Otel; En büyük ikisi 143 ve 108 metre yüksekliğindeki 4 kuleden oluşur.
Flamingo Las Vegas Las Vegas ABD 3508 [15] Kumarhane-Otel
Atlantis Paradise Island Casino & Resort Nassau Bahamalar 3414 [16] Kumarhane-Otel; Kumarhane ve Otel toplam 6 kuleden oluşan bir tesis
Hilton Hawaiian Village Honolulu ABD 3386 [17] Waikiki'de direk sahilde yer alır.
Caesars Palace Las Vegas ABD 3351 [15] Kumarhane-Otel; 2005'de 900 oda genişletildi.
Mirage Las Vegas ABD 3044 [18] Kumarhane-Otel
Monte Carlo Las Vegas ABD 3002 [19] Kumarhane-Otel
Las Vegas Hilton Las Vegas ABD 2956 [20] Kumarhane-Otel



En yüksek oteller listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hotel Burj al Arab
Swissôtel The Stamford

Bu liste yapımı tamamlanmış olan en yüksek otelleri göstermektedir:

İsim Şehir Ülke Yükseklik Oda sayısı Notlar
Rose Rotana Suites Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 333 metre 482 suit ve stüdyo 65 katlı, 6 Ocak 2010'da açıldı.[21]
Burç El Arap Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 321 metre 202 suit 1999 eröffnet [22]
Emirates Kuleleri Dubai Birleşik Arap Emirlikleri 309 metre 400 oda İkiz kuleler, bürolarla birlikte 355 metredir[23]
Swissôtel The Stamford Singapur Singapur 226 metre 1263 oda 73 katlı; 1986'da açıldığında dünyanın en yüksek oteliydi
Nagoya Marriott Associa Hotel im JR Central Hotel Tower Nagoya Japonya 226 metre 774 oda Nagoya Garı'nın bir bölümü; toplam 53 katlı; otelin altında 20 katlı bir alışveriş merkesi bulunur[24]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Artikel aus Las Vegas Review-Journal vom 1. Januar 2008, Medienmitteilung
  2. ^ Pressemappe
  3. ^ The Star online vom 30. Juli 2006, Daily Express vom 19. Dezember 2006
  4. ^ "Mandalay Bay Fact Sheet". http://www.mandalaybay.com/footer/PressReleaseTemplate.aspx?ID=140. Erişim tarihi: 6. Juni 2010. 
  5. ^ "Wynn Resorts Company Information". http://phx.corporate-ir.net/phoenix.zhtml?c=132059&p=irol-IRHome. Erişim tarihi: 6. Juni 2010. 
  6. ^ "Offizielle Website". http://www.encorelasvegas.com/#/the_resort/the_resort/. Erişim tarihi: 6. Juni 2010. 
  7. ^ Pressemappe
  8. ^ Ambassador City Jomtien Website
  9. ^ InsiderVLV.com
  10. ^ "Offizielle Website". http://www.arialasvegas.com/hotel/. Erişim tarihi: 6. Juni 2010. 
  11. ^ Pressemappe
  12. ^ Website
  13. ^ "Circus Circus Website". http://www.circuscircus.com/las_vegas_hotel/. Erişim tarihi: 6. Juni 2010. 
  14. ^ "Archivierte Version der Prince Hotel Website auf archive.org". http://web.archive.org/web/20070520234014rn_3/www.princehotelsjapan.com/shinagawaprincehotel/. Erişim tarihi: 25. Februar 2009. 
  15. ^ a b "Harrah's Corporate Information". http://investor.harrahs.com/phoenix.zhtml?c=84772&p=irol-PropertyStats. Erişim tarihi: 6. Juni 2010. 
  16. ^ "Offizielle Website". http://www.atlantis.com/aboutatlantis.aspx. Erişim tarihi: 6. Juni 2010. 
  17. ^ Hawaii Visitor Center, Travel Weekly
  18. ^ "Press Fact Sheet". http://www.mirage.com/press-room/press_releases_template.aspx?ID=645. Erişim tarihi: 6. Juni 2010. 
  19. ^ Monte Carlo Website
  20. ^ "Offizielle Website". http://www1.hilton.com/en_US/hi/hotel/LASLHHF-Las-Vegas-Hilton-Nevada/index.do;jsessionid=41B150738B85C072A3982E9366380064.etc83?brand_id=HI&brand_directory=/en/hi/&xch=647573107,PAIZMZMTFITHMCSGBJT3MQQ. Erişim tarihi: 6. Juni 2010. 
  21. ^ [1]
  22. ^ Pressemappe
  23. ^ Pressemappe
  24. ^ Marriott Website, Emporis.com