Dünya bayrağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bazı bireyler ve kuruluşlar, Dünya gezegenini temsil eden bir bayrak için tasarımları teşvik etseler de, hiçbiri resmi olarak herhangi bir devlet kurumu tarafından tanınmamıştır. Dünya ile ilişkili yaygın olarak tanınan bayraklar Birleşmiş Milletler bayrağını içerir. Aşağıda Dünya'nın en çok tanınan bayraklarından bazıları listelenmiştir:

Birleşmiş Milletler bayrağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşmiş Milletler bayrağı

1946'da kabul edilen Birleşmiş Milletler (BM) bayrağı, teknik olarak yalnızca Birleşmiş Milletler'in kendisini temsil etmesine rağmen, dünya birliğini göstermek için kullanılmıştır. Gezegenin coğrafi bir temsilcisine sahiptir ve yüksek görünürlük kullanımı onu, Dünya'yı temsil etmek için iyi bilinen bir rakip haline getirir. NASA'nın 1960'lardaki Ay inişlerinin planlanması sırasında ABD bayrağı yerine BM bayrağı kullanılması önerildi.[1][2]

Diğer özel teklifler[değiştir | kaynağı değiştir]

John McConnell'ın bayrağı[değiştir | kaynağı değiştir]

McConnell'ın 1969 tasarımı

1969 yılında John McConnell tarafından tasarlanan Dünya bayrağının koyu mavisi atmosferi temsil ederken, beyaz bulutları ve açık mavisi okyanusları temsil ediyor.[1] McConnell bayrağını Birleşmiş Milletlere bir değerlendirme sembolü olarak sundu. Yaratıcısının politik görüşleri ve Dünya Günü'nün sembolü haline gelmesi nedeniyle, bayrak çevre bilinci ve küresel topluluğun kutlanması ile bağlantılıdır.

James W. Cadle'ın bayrağı[değiştir | kaynağı değiştir]

James Cadle'ın tasarımı

1970'te Homer, Illinois'te bir çiftçi olan James W. Cadle, kendi Dünya bayrağını tasarladı.[3] Cadle'nin bayrağı, Bayrağı'nın merkezinde Dünya'yı temsil eden mavi bir daireden, Güneş'i temsil eden büyük bir sarı dairenin bir kısmından ve Ay için küçük bir beyaz daireden, siyah bir arka plandan oluşur. SETI araştırmacıları arasında popülerdir ve SETI Ligi tarafından kullanılır.[4] Bayrak Ohio State Üniversitesi Radyo Gözlemevinde asılı bulunmaktadır ve Carl Sagan öldüğünde ise yarıya indirildi.[5] Bayrağı satan Earth Co. International şirketi Cadle tarafından kuruldu. Bayrak 2003 yılında ise kamu malı ilan edildi.[6]

Paul Carroll'ın bayrağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Dosya:Dünya bayrağı.png
Oskar Pernefeldt'in tasarımı
Paul Carroll'ın tasarımı (2019)

Dünya Bayrağı, 1988 yılında Paul Carroll tarafından kültürel çeşitlilik benimsenir ve kutlanırken “pozitif küresel değişime ilham vermenin bir sembolü olarak oluşturulan uluslararası bir bayraktır.”[7] Birleşik Dünya Bayrağının 2008 versiyonunda bir dünya haritası olarak tüm BM üye devletlerin bayrakları, Birleşmiş Milletler ve daha büyük ulusların birkaç bölgesi dahil olmak üzere 216 bayrak bulunmaktadır.[7]

2019 versiyonu ise Belarus, Malavi, Libya, Lesoto, Afganistan, Paraguay ve Moritanya bayraklarıyla değişti.

Dünya Bayrağı BM Barış İçin İbadet Etkinliği Genel Merkezinde, Dünya Ticaret Merkezi'nde, Central Park'ta ve dünyanın çeşitli yerlerinde dalgalandı.[8][9]

Oskar Pernefeldtin Bayrağı[değiştir | kaynağı değiştir]

İsveç Stockholm'deki Beckmans Tasarım okulunda okuyan Oskar Pernefeldt adlı öğrenci uzay görevlerinin artık bir ulusal bir konu olmadığını bu yüzden insanlığı temsil etmesi gereken bir bayrak gerektiğini düşünenen Oskar bir bayrak tasarladı 7 halka kıtaları,ortadaki çiçek dünyadaki yaşamın en önemli unsurlarından olan bitkileri, Birleşen halkalarda bunların hepsinin birbiriyle bağlantılı olduğunu, Mavi rengide yaşamın vazgeçilmezi olan suyu temsil etmektedir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Collins, Katie (19 Mayıs 2015). "Alternative flags for Earth as designed by visionaries and hippies". Wired UK (İngilizce). ISSN 1357-0978. 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2020. 
  2. ^ "NASA - Johnson Space Center History". historycollection.jsc.nasa.gov. 14 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2020. 
  3. ^ "Dünya'nın bayrağı". www.flagofearth.org. 20 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "SETI". www.setileague.org. 9 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Carl Sagan". carlkop.home.xs4all.nl. 2 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2020. 
  6. ^ "James Cadle's Flag of Earth Home Page". www.flagofearth.org. 25 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2020. 
  7. ^ a b "The World Flag Project | Vision". www.theworldflag.org. 4 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2020. 
  8. ^ "The World Flag Project | History". www.theworldflag.org. 4 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2020. 
  9. ^ "Custom printed flags products". Custom Flags and Banners by Australian Flag Makers (İngilizce). 1 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2020.