En çok satan albümler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu sayfa dünya çapında en çok satan albümler listesi'ni içermektedir. Listedeki rakamlar güvenilir bir kaynak tarafından yayımlanmış olmalı ve albümler dünya çapında en az yirmi milyon kopya satmış olmalıdır. Çoğu albümlerin satış miktarları çelişkiler taşımaktadır. Bu listede, albüm hakkında bildirilmiş en yüksek rakam yer alır. Gruplamalar farklı satış miktarları üzerine kuruludur, en az 20-29 milyon kopya arası ile en yüksek 40 milyon ve üzeri kopya arasında. Albümler birincil olarak satış miktarına ve ikincil olarak sanatçının ilk ismine göre sıralanır. Bu listede stüdyo albümleri, greatest hits albümler, derleme albümler, çeşitli sanatçıların katkılarıyla oluşmuş albümler, film müziği albümleri ve remiks albümleri yer alabilir.

1980 öncesi verilerin ve gelişmekte olan ülkelerin verilerinin eksikliği gibi bir dizi konu nedeniyle tam rakamların hesaplanması zorlaşmaktadır. Ayrıca hayranlar, plak şirketleri ve medya sanatçıyı desteklemek adına satış rakamlarını olduğundan fazla göstermeye yatkındılar. Bu listede kullanılmış albümlerin yeniden satılmasıyla ve 2000'lerde başlayan internet üzerinden yasadışı müzik indirme ile ortaya çıkan veriler yer almaz.

Michael Jackson'ın Thriller albümü tüm zamanların en çok satan albümüdür. Albümün satış miktarıyla ilgili veriler çeşitli olsa da, dünya çapında 50 ila 70 milyon arası kopya sattığı tahmin edilmektedir.[1][2]

Anahtar[değiştir | kaynağı değiştir]

Renkler

Stüdyo albümleri

Greatest hits & derleme albümler

Film müziği albümleri

40 milyon ve üzeri kopya[değiştir | kaynağı değiştir]

Sanatçı Albüm Yayımlanma Tarz Satış (milyon) Kaynak
Michael Jackson Thriller 1982 Pop / Rock / R&B 50 [1][2]
Pink Floyd The Dark Side of the Moon 1973 Progressive rock 50 [3]
AC/DC Back in Black 1980 Hard rock / Heavy metal 49 [4]
Whitney Houston / Çeşitli Sanatçılar The Bodyguard 1992 Soundtrack 44 [5]
Meat Loaf Bat Out of Hell 1977 Rock 43 [6]
Eagles Their Greatest Hits (1971–1975) 1976 Rock 42 [7][8]
Çeşitli Sanatçılar Dirty Dancing 1987 Dans / Pop 42 [9]
Backstreet Boys Millennium 1999 Pop 40 [10]
Bee Gees / Çeşitli Sanatçılar Saturday Night Fever 1977 Disko 40 [11]
Fleetwood Mac Rumours 1977 Rock 40 [12]

30–39 milyon kopya[değiştir | kaynağı değiştir]

Sanatçı Albüm Yayımlanma Tarz Satış (milyon) Kaynak
Shania Twain Come On Over 1997 Country / Pop 39 [13]
Led Zeppelin Led Zeppelin IV 1971 Hard rock / Heavy metal 37 [14]
Alanis Morissette Jagged Little Pill 1995 Rock 33 [15]
The Beatles Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band 1967 Rock 32 [16]
Celine Dion Falling into You 1996 Pop 32 [17]
Mariah Carey Music Box 1993 Pop / R&B 32 [18]
Michael Jackson Dangerous 1991 Pop / R&B / New jack swing 32 [19]
The Beatles 1 2000 Rock 31 [20]
Celine Dion Let's Talk About Love 1997 Pop 31 [21]
Bee Gees Spirits Having Flown 1979 Disco / Pop 30 [22]
Bruce Springsteen Born in the U.S.A. 1984 Rock 30 [23]
Dire Straits Brothers in Arms 1985 Rock 30 [24]
James Horner Titanic 1997 Soundtrack 30 [25]
Madonna The Immaculate Collection 1990 Pop / Dance 30 [26]
Michael Jackson Bad 1987 Pop / R&B 30 [19]
Pink Floyd The Wall 1979 Progressive rock 30 [27]

20–29 milyon kopya[değiştir | kaynağı değiştir]

Sanatçı Albüm Yayımlanma Tarz Satış (milyon) Kaynak
ABBA ABBA Gold: Greatest Hits 1992 Pop 28 [28]
Backstreet Boys Backstreet's Back 1997 Rock 28 [29]
Bon Jovi Slippery When Wet 1986 Hard rock 28 [30]
Guns N' Roses Appetite for Destruction 1987 Hard rock / Heavy metal 28 [31]
Çeşitli Sanatçılar Grease 1978 Pop 28 [25]
Santana Supernatural 1999 Rock 27 [32]
Nirvana Nevermind 1991 Grunge / Alternatif rock 26 [33]
Britney Spears ...Baby One More Time 1999 Pop 25 [34]
Carole King Tapestry 1971 Pop 25 [35][36]
Iron Butterfly In-A-Gadda-Da-Vida 1968 Rock 25 [37]
Mariah Carey Daydream 1995 Pop / R&B 25 [38]
Queen Greatest Hits 1981 Rock 25 [39]
Simon & Garfunkel Bridge over Troubled Water 1970 Folk Rock 25 [40]
U2 The Joshua Tree 1987 Rock 25 [41]
Whitney Houston Whitney Houston 1985 Pop / R&B 25 [42]
Backstreet Boys Black & Blue 2000 Pop 24 [29]
Linkin Park Hybrid Theory 2000 Nu metal / Rap metal / Alternatif rock 25 [43]
Madonna True Blue 1986 Pop 24 [44]
Eminem The Marshall Mathers LP 2000 Hip Hop 23 [45]
Ace of Base Happy Nation/The Sign 1994 Pop 23 [46]
Spice Girls Spice 1996 Pop 23 [47]
Oasis (What's the Story) Morning Glory? 1995 Britpop / Rock 22 [48][49]
Dido No Angel 1999 Pop 21 [50]
Madonna Like a Virgin 1984 Pop / Dans 21 [51]
Billy Ray Cyrus Some Gave All 1992 Country 20 [52]
Bob Marley & The Wailers Legend: The Best of Bob Marley & The Wailers 1984 Reggae 20 [53]
Blondie Parallel Lines 1978 Rock 20 [54]
Bon Jovi Cross Road 1994 Rock 20 [55]
Britney Spears Oops!...I Did It Again 2000 Pop 20 [56]
Cher Believe 1999 Pop 20 [57]
Def Leppard Hysteria 1987 Rock 20 [58]
George Michael Faith 1987 Pop / R&B 20 [59]
Janet Jackson janet. 1993 Pop / R&B 20 [60]
Madonna Ray of Light 1998 Pop / Elektronik 20 [61]
Michael Jackson HIStory: Past, Present and Future, Book I 1995 Pop/Rock/R&B 20 [62]
Michael Jackson Off the Wall 1979 Pop/Disko/R&B 20 [62]
Norah Jones Come Away with Me 2002 Caz 20 [63]
Prince & the Revolution Purple Rain 1984 Rock 20 align="center"
Spice Girls Spiceworld 1997 Pop 20 [64]
Tina Turner Private Dancer 1984 Rock 20 [65]
Usher Confessions 2004 R&B 20 [66]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Lee, Marc (2009-06-26). "Michael Jackson's Thriller, interview with director John Landis". The Daily Telegraph. http://www.telegraph.co.uk/culture/music/michael-jackson/5650626/Michael-Jacksons-Thriller-interview-with-director-John-Landis.html. Erişim tarihi: 2012-12-20. 
  2. ^ a b Crookes, Del (2012-05-04). "Adele's 21 overtakes sales of Thriller in UK album list". BBC News. http://www.bbc.co.uk/newsbeat/17935650. Erişim tarihi: 2012-12-20. 
  3. ^ Beech, Mark (27 September 2011). "Pink Floyd Money Machine Leads Elvis, Nirvana, U2 in CD Battle". London: www.bloomberg.com. http://www.bloomberg.com/news/2011-09-26/pink-floyd-money-machine-leads-elvis-nirvana-u2-in-cd-battle.html. Erişim tarihi: 2011-12-31. 
  4. ^ Levine, Robert (2008-10-12). "Ageless and Defiant, AC/DC Stays on Top Without Going Digital". The New York Times. http://www.nytimes.com/2008/10/12/arts/music/12levi.html?pagewanted=all. Erişim tarihi: 2009-07-18. 
  5. ^ http://www.thewrap.com/article/it-too-late-whitneys-comeback_5711
  6. ^ "DAS Communications' Artists Dominate Global Music Charts". Reuters. http://www.reuters.com/article/pressRelease/idUS188473+16-Jun-2009+PRN20090616. Erişim tarihi: 2009-08-07. 
  7. ^ Morrison, Pat (2012-05-07). "Eagles founder Glenn Frey releases an album of classic, jazzy songs". Southern California Public Radio. http://www.scpr.org/programs/patt-morrison/2012/05/07/26378/glenn-freys-new-album/. Erişim tarihi: 2012-12-03. 
  8. ^ HoustonsEagle.com (2012-02-16). "Houston's Eagle Celebrates Eagles: Their Greatest Hits (1971–1975)". Cox Media Group. http://www.houstonseagle.com/news/entertainment/music/eagle-commemorates-eagles-greatest-hits/nH6pZ/. Erişim tarihi: 2012-12-03. 
  9. ^ Lee, Veronica (2006-09-22). "'There's a secret dancer inside us all'". The Daily Telegraph (London). http://www.telegraph.co.uk/culture/theatre/3655489/Theres-a-secret-dancer-inside-us-all.html. Erişim tarihi: 2009-05-03. 
  10. ^ - 56k "The boys are back". The Korea Times. 2008-08-07. http://www.koreatimes.co.kr/www/news/art/2008/10/143_17992.html - 56k. Erişim tarihi: 2008-08-21. 
  11. ^ Reporter, Staff (2003-12-01). "Bee Gees' Maurice Gibb dies". USA Today (Gannett Company). http://www.usatoday.com/life/music/news/2003-01-12-maurice-gibbs-obit_x.htm. Erişim tarihi: 2010-03-23. 
  12. ^ "Stars Salute 'Rumours'". Billboard Bulletin, page 7. 6 February 1998. http://www.allbusiness.com/retail-trade/miscellaneous-retail-retail-stores-not/4386280-1.html. Erişim tarihi: 2009-05-03. 
  13. ^ Harris, Bill (2005-11-07). "Biopic looks at Twain's early years". Jam! (Canadian Online Explorer). http://jam.canoe.ca/Television/2005/11/06/1295562.html. Erişim tarihi: 2010-03-23. 
  14. ^ "Led Zeppelin: A complete guide to the band's studio albums". The Independent (London). 2007-12-07. http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/music/features/led-zeppelin-a-complete-guide-to-the-bands-studio-albums-763440.html. Erişim tarihi: 2007-12-07. 
  15. ^ Montgomery, James (2010-02-01). "'You Oughta Know': The Story Behind Beyonce's Grammy Cover". MTV (MTV Network). http://www.mtv.com/news/articles/1630912/20100201/knowles_beyonce.jhtml. Erişim tarihi: 2008-05-03. 
  16. ^ Parker, Al (2009-08-09). "10 Things You Probably Don't Know About Best-Selling Albums". Jam! (Canadian Online Explorer). http://blog.canoe.ca/parker/2009/08/09/10_things_you_probably_don_t_know_about__1. Erişim tarihi: 2010-03-23. 
  17. ^ Reporter, Metro (2010-03-08). "Oscars 2010 special: Avatar v The Hurt Locker v Inglourious Basterds v Up In The Air". Metro.co.uk (Associated Newspapers). http://www.metro.co.uk/metrolife/film/812414-metro-film-fight-club-avatar-v-the-hurt-locker-v-inglourious-basterds-v-up-in-the-air. Erişim tarihi: 2010-03-23. 
  18. ^ http://movies.yahoo.com/movie/contributor/1800019644/bio%7C
  19. ^ a b Montgomery, James (2009-07-06). "Jackson earns nickname "Wacko Jacko" while still releasing #1 albums". MTV (MTV Networks). http://www.mtv.com/news/articles/1615214/20090702/jackson_michael.jhtml. Erişim tarihi: 2010-03-25. 
  20. ^ Lewis, Randy (8 April 2009). "Beatles' catalog will be reissued September 9 in remastered versions". Los Angeles Times. http://www.latimes.com/entertainment/la-et-beatles8-2009apr08,0,242705.story. Erişim tarihi: 2009-05-02. 
  21. ^ Anderson, Jason (2009-06-15). "Learning to Love Celine Dion". The Globe and Mail (CTVglobemedia Inc.). http://www.theglobeandmail.com/books/learning-to-love-cline-dion/article16178/. Erişim tarihi: 2009-12-27. 
  22. ^ "The Bee Gees on MSN Music". Microsoft. http://music.msn.com/Sanatçı/?Sanatçı=16073225&menu=bio. Erişim tarihi: 2008-05-03. 
  23. ^ "Born In The USA". Virgin. http://www.virginmedia.com/music/classicalbums/brucespringsteen-bornintheusa.php. Erişim tarihi: 2008-12-09. 
  24. ^ "Mark Knopfler hurt in crash". BBC. 18 March 2003. http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/2859527.stm. Erişim tarihi: 2008-05-03. 
  25. ^ a b "Those chart busters". The Hindustan Times. 2008-12-09. http://www.hindustantimes.com/StoryPage/StoryPage.aspx?sectionName=NLetter&id=40e182fc-061c-43d5-832e-ff930aa4a508&Headline=Those+chart+busters. Erişim tarihi: 2009-04-18. 
  26. ^ Kawaguchi, Judith (2007-10-23). "Words to Live by: Goh Hotoda". The Japan Times (Toshiaki Ogasawara). http://search.japantimes.co.jp/cgi-bin/fl20071113jk.html. Erişim tarihi: 2009-12-02. 
  27. ^ "On this day in entertainment, November 30, 2006". Metro.co.uk. Associated Newspapers. http://www.metro.co.uk/fame/article.html?in_article_id=27273&in_page_id=7. Erişim tarihi: 2009-08-15. 
  28. ^ Ulvaeus, Bjrn (2009-09-12). "Filesharing is defended by gigging performers, but who pays the songwriter?". London: TimesOnline. http://www.timesonline.co.uk/tol/comment/columnists/guest_contributors/article6831436.ece. Erişim tarihi: 2009-09-16. 
  29. ^ a b "Taking It Back". Daily Record. 26 Oct 2007. http://web.archive.org/web/20080501132052/http://www.dailyrecord.co.uk/entertainment/music/music-news/2007/10/26/taking-it-back-86908-20012113/. Erişim tarihi: 04 Dec 2009. 
  30. ^ "On a steel horse Bon Jovi rides to top of the charts". The Daily Telegraph. 2008-01-29. http://www.news.com.au/dailytelegraph/story/0,22049,23122302-5001026,00.html. Erişim tarihi: 2008-06-04. 
  31. ^ "Guns N' Roses New Album Looms". Sky News. 23 October 2008. http://news.sky.com/skynews/Home/Showbiz-News/Guns-N-Roses-To-Release-New-Album---Axl-Rose-Is-The-Only-Original-Remaining-Member/Article/200810415127112. Erişim tarihi: 2008-10-30. 
  32. ^ "Pete Ganbarg Named Atlantic Executive VP of A&R". Warner Music Group. 2008-11-24. http://www.wmg.com/newsdetails/id/8a0af8121db88a05011dcf1cf2d81ead_new. Erişim tarihi: 2009-07-27. 
  33. ^ Thomas, Lou (23 April 2007). "Nirvana, Nevermind". BBC. http://www.bbc.co.uk/music/release/f8dp/. Erişim tarihi: 2008-05-03. 
  34. ^ "Britney Spears' Biography". FOX News Network, LLC. 4 February 2008. http://www.foxnews.com/story/0,2933,195283,00.html. Erişim tarihi: 2008-05-03. 
  35. ^ "Carole King – Tapestry". Uncut. http://www.uncut.co.uk/music/carole_king/reviews/11943. Erişim tarihi: 2010-05-27. 
  36. ^ "James Taylor and Carole King announce "troubadour reunion" world tour 2010". CaroleKing.com. http://www.caroleking.com/index.php?p=news&NewsID=279. Erişim tarihi: 2010-05-27. 
  37. ^ Stetz, Michael (2006-04-02). "Iron Butterfly's in an IRA ad? Bummer". Sign on Sandiego. http://www.signonsandiego.com/uniontrib/20060402/news_1m2iron.html. Erişim tarihi: 2008-05-30. 
  38. ^ "Mariah Carey's News". The London Paper. 31 March 2008. http://www.thelondonpaper.com/cs/Satellite/london/news/article/1157151170064?packedargs=suffix%3DArticleController. Erişim tarihi: 2008-03-31. 
  39. ^ "Photo Gallary - 50 years of pop". BBC. 2002. http://news.bbc.co.uk/hi/english/static/in_depth/entertainment/2002/jubilee/popup/5.stm. Erişim tarihi: 2008-05-18. 
  40. ^ "Simon and Garfunkel heading to NZ". The New Zealand Herald. 2009-04-02. http://www.nzherald.co.nz/music/news/article.cfm?c_id=264&objectid=10564668. Erişim tarihi: 2009-04-18. 
  41. ^ "The Joshua Tree". Virgin. http://www.virginmedia.com/music/classicalbums/u2-thejoshuatree.php. Erişim tarihi: 2008-12-09. 
  42. ^ "Whitney Houston". Music Fix, MSN. http://music.ninemsn.com.au/article.aspx?id=345798. Erişim tarihi: 2008-06-04. 
  43. ^ "Linkin Park headlines Live Earth Tokyo". Live Earth, LLC. 25 May 2007. http://www.liveearth.org/?p=45. Erişim tarihi: 2008-05-03. 
  44. ^ Sandall, Robert (2009-04-05). "Why Madonna's still a material girl". The Times (London: News Corporation). http://entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/music/article6015124.ece. Erişim tarihi: 2009-04-16. 
  45. ^ http://www.mtv.co.uk/artists/50-cent/news/222158-50-cent-always-asks-eminem-for-his-opinion
  46. ^ "Ace of Base Digital Spy". DigitalSpy. http://www.digitalspy.co.uk/music/a78550/ace-of-base-announce-reunion-tour.html. Erişim tarihi: 2008-11-30. 
  47. ^ "Spice Girls Timeline". BBC. 2007-02-19. http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/6251176.stm. Erişim tarihi: 2008-05-18. 
  48. ^ Hattenstone, Simon (6 December 2008). "'Who wants to be a drug addict at 41?'". The Guardian (London). http://www.guardian.co.uk/music/2008/dec/06/noel-gallagher-oasis. Erişim tarihi: 2008-08-31. 
  49. ^ Pisa, Nick (2010-02-14). "Brit Pope: Oasis named in Vatican's top ten albums". Daily Mail (Associated Newspapers). http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1250950/Brit-Pope-Vatican-puts-Oasis-albums-time.html. Erişim tarihi: 2010-03-31. 
  50. ^ Paphides, Peter (25 March 2005). "Music to watch girls by". London: Times Newspapers, Ltd.. http://entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/music/article437174.ece. Erişim tarihi: 2008-05-15. 
  51. ^ "Contrasting fortunes as Madonna, Jacko turn 50". ABC. 15 August 2008. http://www.abc.net.au/news/stories/2008/08/15/2336080.htm. Erişim tarihi: 2008-11-30. 
  52. ^ "Billy Ray Cyrus appeals to a whole new crowd". Pittsburgh Post-Gazette. 2009-04-10. http://www.post-gazette.com/pg/09100/961830-388.stm. Erişim tarihi: 2009-04-24. 
  53. ^ "Top Earners for 2004". Forbes. http://www.forbes.com/lists/2004/10/25/cx_2004deadcelebtears_9.html. Erişim tarihi: 2008-11-30. 
  54. ^ "Blondie celebrating 30th birthday of 'Parallel Lines'". AzCentral. 20 June 2008. http://www.azcentral.com/ent/music/articles/2008/05/20/20080520blondie.html. Erişim tarihi: 2008-11-30. 
  55. ^ Neil Daniels (2008). Bon Jovi Bon Jovi Encyclopaedia. Chrome Dreams, UK. ISBN 978-1-84240-464-5.
  56. ^ http://www.store.livenation.com/Product.aspx?cp=13281_16771_16305&pc=MUDD416
  57. ^ "Don't Call it a Comeback". Rolling Stone. 23 January 2007. http://www.rollingstone.com/rockdaily/index.php/2007/01/23/dont-call-it-a-comeback/. Erişim tarihi: 2008-05-03. 
  58. ^ "One Giant Leppard". NZ Herald. http://www.nzherald.co.nz/music/news/article.cfm?c_id=264&objectid=10539947&pnum=0. Erişim tarihi: 2008-11-30. 
  59. ^ "George Micahel at HP Pavilion at San Jose". Yahoo Inc.. 24 March 2008. http://upcoming.yahoo.com/event/462423/. Erişim tarihi: 2008-05-03. 
  60. ^ "Janet Jackson set for return to form". ABC News. 2008-01-22. http://www.abc.net.au/news/stories/2008/01/22/2143685.htm. Erişim tarihi: 2009-05-05. 
  61. ^ Reporter, BBC (2008-08-15). "Madonna: mad for fame at 40". BBC (BBC Online). http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/150058.stm. Erişim tarihi: 2009-11-16. 
  62. ^ a b "Michael Jackson: list of his records". The Daily Telegraph (London: Telegraph Media Group). 2009-06-26. http://www.telegraph.co.uk/culture/music/michael-jackson/5652780/Michael-Jackson-list-of-his-records.html. Erişim tarihi: 2010-03-25. 
  63. ^ "EMI Music Publishing extends its publishing partnership with Norah Jones". EMI Music. 7 January 2008. http://www.emigroup.com/Press/2008/press1.htm. Erişim tarihi: 2008-11-30. 
  64. ^ Sinclair, David (2007-06-28). "The Prefab Five are back. Are you ready?". London: The Times. http://entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/music/article1994828.ece?pgnum=7. Erişim tarihi: 2008-07-17. 
  65. ^ Gannon, Louise (2008-10-19). "Free CD of Tina Turner's Private Dancer in today's Mail on Sunday". Daily Mail (Associated Newspapers). http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1076312/Free-CD-Tina-Turners-Private-Dancer-todays-Mail-Sunday.html. Erişim tarihi: 2010-03-25. 
  66. ^ "Usher". EMI Music Publishing. http://web.archive.org/web/20080804134607/http://www.emimusicpub.com/worldwide/Sanatçı_profile/usher_profile.html. Erişim tarihi: 2008-11-30.