Dönel kavşak

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dört yönlü bir dönel kavşak.

Dönel kavşak[1][2] ya da halk arasındaki adı ile göbek, Kıbrıs'ta yaygın olarak çember, araç trafiğinin dairesel biçimde hareket ederek çeşitli istikametlere dağılmasına imkân veren kavşak türü. Dönel kavşaklar ortasında genellikle araç yolundan yüksek inşa edilmiş adacıklar bulunur. Bu adacıklar trafiğin güvenli ayrımına ve dolanımına yardımcı olur ve genellikle çevre düzenlemesi gibi dekoratif unsurlar barındırır. Karayolunun büyüklüğüne bağlı olarak, adasız veya sadece merkezi boya ile işaretlenmiş dönel kavşaklar da bulunur.

Kurallar[değiştir | kaynağı değiştir]

ABD, Kıta Avrupası ve Türkiye gibi trafiğin sağdan aktığı ülkelerde kullanılan türden bir dönel kavşak animasyonu.

Dönel kavşaklarda geçiş üstünlüğü kavşak içerisindeki araçlara aittir.[3] Eğer iki araç aynı anda kavşak girişlerine geldiyse diğerine göre sağdaki araç önce kavşağa girer.

İşaret ve işaretçiler aksini belirtmediği sürece, sola veya geriye (U) dönecek araçlar sol şeride, düz gidecek araçlar orta şeride (yoksa sağ şeride) ve sağa dönecek araçlar sağ şeride geçerler.

İleri gidecek araçların haricindekiler (sağa, sola ve geriye dönecekler) kavşağa girmeden sinyal verirler.

Araçlar kavşak içinde şeritlerini takip ederler ve sadece çıkışa yaklaştıklarında şerit değiştirirler. Kendi çıkışlarına yaklaşınca sağa sinyal vermeye başlarlar (kavşağı düz geçenler dahil).[4]

Kavşaktan çıkan araç sağ şeride veya hızının gerektirdiği başka bir şeride geçer.[5]

Trafiğin soldan aktığı Kıbrıs, İngiltere gibi bazı ülkelerde düz giden araçlar orta (yoksa sol) şeride, geriye dönecek araçlar sağ şeride geçerler.

Resim galerisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Karayolu tasarım raporu 6 Haziran 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Karayolları Genel Müdürlüğü. Erişim: 24 Temmuz 2012.
  2. ^ Trafik adalarının geometrik dizaynı 9 Nisan 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası. Erişim: 24 Temmuz 2012.
  3. ^ Kavşaklarda kurallar 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ÖzelŞoför.net. Erişim: 24 Temmuz 2012.
  4. ^ Araçların dönüş kuralları[ölü/kırık bağlantı] Zirve İş Makinası Operatörlük ve Sürücü Kursu. Erişim: 24 Temmuz 2012.
  5. ^ Sürücülerin uyacağı diğer kurallar 19 Kasım 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Yeni Ümit Eğitim Kurumları. Erişim: 24 Temmuz 2012.

[1]

  1. ^ "Dönel kavşakta geçiş önceliği". Dönel kavşakta geçiş önceliği. 3 Nisan 2022. 3 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022.