Demir Haç (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Cross of Iron sayfasından yönlendirildi)
Demir Haç
Cross of Iron
Filmin afişi
YönetmenSam Peckinpah
YapımcıWolf C. Hartwig
Arlene Sellers
Alex Winitsky
SenaristEser:
Willi Heinrich
Senaryo:
Julius J. Epstein
James Hamilton
Walter Kelley
OyuncularJames Coburn
Maximilian Schell
MüzikErnest Gold
Peter Thomas
Görüntü yönetmeniJohn Coquillon
KurguMichael Ellis
Murray Jordan
Tony Lawson
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Yapım yılı1977,Almanya-İngiltere
Süre133 dakika
Dilİngilizce
BütçeUS$ 6.000.000

Demir Haç, yönetmenliğini Sam Peckinpah'ın yaptığı 1977 yapımı bir savaş filmdir. Filmde 1943 yılında Sovyetler Birliği'ni işgal eden bir Nazi Almanyası birliğinin Kırım'da yaşadığı savaş deneyimi savaş-karşıtı bir bakışla anlatılır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Film Kuban bölgesinde bulunan bir Alman birliğinin 1943 yılında başından geçen çatışmaları savaşan askerlerin gözünden anlatmaktadır. Birliğe yeni atanan Prusya kökenli yüzbaşı Stransky'nin (Maximilian Schell) esas amacı asil ailesine layık olabilmek için Demir Haç nişanını kazanmaktır. Birlikte bu yönde kurmak istediği otoriteye karşı en büyük engel kıdemli onbaşı olan Steiner'dır (James Coburn). Geri çekilmekte olan Alman birlikleri sayı olarak çok üstün olan Sovyet birliklerine karşı koymaya çalışmaktadır. Bu durumda bile yüzbaşı Stransky emrindeki askerlerden çok almayı planladığı madalyayı düşünmektedir. Bu uğurda kendi askerlerini bile feda etmeye hazırdır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • James Coburn...Onbaşı Steiner
  • Maximilian Schell...Yüzbaşı Stransky
  • James Mason...Albay Brandt
  • David Warner...Yüzbaşı Kiesel
  • Roger Fritz...Teğmen Triebig
  • Igor Galo...Teğmen Meyer

Filmin Aldığı Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmde kullanılan bir T-34 tankı

Bu film yönetmen Peckinpah'ın çekmiş olduğu tek savaş filmidir. Film özellikle gerçekçi savaş sahneleri sayesinde büyük beğeni kazanmıştır. Çekimler esnasında Kızıl Ordu'ya ait T-34 tankı dahil olmak çok sayıda II. Dünya Savaşı silahı kullanılmıştır. Bu ise filmin gerçekçiliğine büyük katkıda bulunmuştur. Ayrıca film Nazi hareketi için çok ünlü olan Horst Wessel Marşı ve Nazi çocuk şarkılarıyla açılır. Bu müzik filmin açılışında ve sonunda Naziler tarafından yapılan katliam görüntüleri ile birlikte kullanılmaktadır. Peckinpah'ın savaş karşıtı bu tutumunu filmde de destekleyen sahneler bulunmaktadır. Özellikle Steiner yaralandıktan sonra kaldırıldığı hastanede iyileşirken karşılaştığı sakat kalan yaralıları gördüğü sahneler bu şekilde değerlendirilebilir. Üst düzey komutanların hastaneyi ziyaretleri sırasında yaralılardan birisiyle propaganda amacıyla tokalaşmak isteyince karşısındaki kolları olmayan askerin komutana ayağını uzatması da çarpıcı bir sahnedir. Ayrıca onca vahşeti yaşamasına rağmen sıradan askerlerin subaylardan farklı olarak insanî değerlerini yitirmeyip esir Sovyet çocuğunu öldürmemeleri de dikkat çekicidir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]