Crème de Cassis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Crème de cassis

'Crème de cassis kan renginde, tatlı, siyah frenk üzümü (Ribes nigrum) esaslı bir likördür ve bir aperitif olan kir'in yapımında kullanılır. İçeceğin günümüzdeki hali, önceki yüzyılların ratafia de cassisin yerine geçerek, ilk defa Fransa'nın Burgonya bölgesinde 1841 yılında yapıldı. Votka veya rom gibi saf alkolün içinde ezilmiş frenk üzümlerine sonrasında şeker eklenmesiyle elde edilir. Crème de cassis Burgonya bölgesi kaynaklı bir içecek olmakla beraber, Fransa'nın diğer şehirlerinde ve Lüksemburg ile Québec'te de yapılır.

Crème de cassis'nin kalitesi içindeki meyvenin çeşidine ve üretim sürecine bağlıdır. Likörlerin üzerinde "Crème de Cassis de Dijon" markası olması, Dijon komününden gelen garantili meyveler olduğunu gösterir. Bir sendika 1997'den beri "Crème de Cassis de Bourgogne]] için hem meyvenin kökeni ve çeşidini hem de üretim sürecinde kullanılan meyve sayısını garantileyen bir coğrafi işaret "Appellation d'Origine Contrôlée" elde etmeye çalışıyor.

Yıllık olarak, büyük çoğunluğu Fransa'da tüketilen neredeyse 16 milyon litre crème de cassis üretiliyor.

Bu likörün şampanyaya katılmasıyla elde edilen karışıma "kir royal", sek beyaz şaraba katılmasıyla elde edilen karışıma ise sadece "kir" adı veriliyor. Agatha Christie kitaplarının meşhur karakteri detektif Hercule Poirot'nun en sevdiği içki crème de cassisdir.[1][2][3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Agatha Christie, Dead Man's Mirror, 1986, page 184.
  2. ^ Agatha Christie, The Clocks, 1963, page 145.
  3. ^ Agatha Christie, Hercule Poirot's Casebook, 1984, page 320.