Cornelia Salonina

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Roma Servian Duvarı üzerinde bir geçitteki bu kemer, Gallienus ve SALONINAE SANCTISSIMAE AUG, en kutsal Augusta Salonina'ya adanmıştır.

Cornelia Salonina, imparator Gallienus'un karısı ve Valerian II ile Saloninus'un annesiydi. Antik kaynaklara göre imparatoriçe Salonina, cesur ruhu ve orduya verdiği destek açısından kıdemli Agrippina veya küçük Faustina ile eşdeğerdeydi. Kocası imparator Gallienus'un saltanatının başlarında Mater Castrorum - Kampların Annesi ünvanını almıştı. Genellikle onun görev niteliklerini kocasınınkilerle karşılaştırmak amacıyla birçok başka erdem ona atfedilmiştir. Ancak, imparator Gallienus'un sıkıntılı zamanlarda hiçbir sempati duymadığı, senato sınıfından düşman edebiyat kaynakları tarafından haksız yere iftiraya uğradığı unutmamalıdır.

İmparatoriçe Salonina, yaklaşık 240 yılında imparator Gallianus ile evlendi ve ondan üç çocuğu oldu. Bu çocuklardan ikisi Valerian II ve Saloninus babalarının emri altında imparatorluk rütbesine sahipti, ancak her ikisi de ebeveynlerinden önce trajik bir şekilde öldüler; ilki, babasıyla birlikte Illyricum'daki seferdeyken ve ikincisi, Postumus isyanı sırasında Galya'da idam edilerek. Valerian II ve Saloninus haricindeki üçüncü çocuk hakkında net bilgi yoktur. Bu çocuğun Licinius Egnatius Marinianus adında üç yaşında bir erkek çocuk veya Licinia Galliena adında bir kız olduğu düşünülmektedir. Bu çocuk Eylül 268'de veya kısa bir süre sonra Gallienus'un partizanlarının tasfiyesi sırasında ölmüştür. Bu çocukla birlikte ölenler arasında Gallienus'un erkek kardeşi ve 268 yılında konsül olan en küçük çocuğu Marinianus da vardır.

Bazı antik kent sikkelerinde özellikle de Ionia bölgesi [Efes Antik Kenti] ve Lidya bölgesinde, imparatoriçe Salonina'ya Altın Doğuştan veya Altından Doğmuş anlamına gelen alışılmadık Crysogone [ ΧΡΥΣΟΓΕΝΗ - XPVCOΓONH ] ünvanı verilmişti. [CAΛΩN XPVCOΓONH]

Ephesos-Efes antik kentinde darb edilmiş imparatoriçe Cornelia Salonina'ya ait sikke. Antik sikkenin ön yüzünde altından doğmuş anlamına gelen XPVCOΓONH-Crysogone [ΧΡΥΣΟΓΕΝΗ] lejantı görülmektedir.

Salonina, 268 yılında, kuşatılmış olan Milano şehri duvarları önünde kocasının öldürülüşünü görmüştür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]