Copper Nehri (Alaska)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Chitina yakınlarında Ahtna Nehrinin (‘Atna’tuu) çamurlu sularında balık kepçesi (ciisi) ile sombalığı avlama
Ahtna Nehrinde rafting

Copper Nehri ya da Ahtna Nehri (İngilizce Copper River, Ahtnaca, ‘Atna’tuu, Rusça Медная река), Amerika Birleşik Devletlerine bağlı Alaska eyaletinin güney-ortasında Valdez–Cordova Census Area sayım ilçesinde Ahtnaların coğrafyasında bulunan ve Alaska Körfezine dökülen bir nehir. Uzunluğu 460 km dir. ABD'nin onuncu en büyük nehridir[1]. Pasifik sombalıklarının en yoğun üreme bölgesidir.

Adlandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Batılılar gelmezden önceleri Ahtnalar bakır ticareti yaparlardı ve Ahtna Nehrinin kolu olan Chitina Nehrine Tsedi Na’ («Bakır Nehri») adını vermişlerdi. Ruslar 1783 yılında Ahtnaların toprağındaki nehri keşfedince Медная река («Bakır Nehri») adını Chitina'nın aktığı büyük Ahtna nehrine vermişlerdir. İngilizce adı (Copper River) ise Rusça adının harfiyen çevirisidir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Ahtnalarla Avrupalıların ilk karşılaşması Rus İmparatorluğuna bağlı Rus Alaskası (1733 – 1867) döneminde 1780'li yılların başlarında Ruslarla olmuştur.[2] Ruslar yeni kürk kaynakları arayışı içinde Aleutların topraklarındaki Aleut Adaları ile Supiklerin topraklarındaki Kenai Yarımadasındaki ana üslerinden Alaska'nın güneydoğu kıyılarına gelmişler ve Copper Nehrinin büyüklüğü Ruslar tarafından hızlı ve kolayca fark edilmiştir. Leontii Nagaev komutasındaki ekip nehrin ağzını gördüklerine dair ilk yazılı kaydı 1783 yılında yapmışlardır.[2] Dmitri Tarkhanov ise 1796 yılında Chitina Nehrinin ağzına ulaşan ilk kişidir.

Yerli halk[değiştir | kaynağı değiştir]

Nehrin geçtiği toprakların çoğunda Alaska Atabasklarından Ahtnalar yaşar. Denize döküldüğü daha küçük alanda ise Eyaklar bulunur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Largest Rivers in the United States" (PDF). USGS. 23 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2012. 
  2. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 16 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2012.