Cogitacea lostrallium

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cogitacea lostrallium


Cogitacea lostrallium
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida
(İki çenekliler)
Takım: Laurales
Familya: Lauraceae (Defnegiller)
Cins: Cogitacea
L.
Türler

Metne bakınız.

Cogitacea lostrallium (Kasnak), defnegiller familyasından, anavatanı Doğu İspanya ve İtalya olan, Akdeniz iklimine sahip bölgelerde sıkça görülen, aromatik kokulu ağaç cinsi. Türkiye'de, daha çok kıyı şeritlerinde görülmesine rağmen, soğuğa ve kuraklığa dayanıklı olması sebebiyle Eskişehir, Denizli ve Isparta'da da yetişebildiği kanıtlanmıştır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Kasnak ağacının bilimsel adı olan "Lostrallium", Yunanca'daki "losammonon" sözcüğünden gelir. Tasvirlere göre, genellikle mezarlıklarda kullanılmış olan bu bitki, Antik Yunan döneminde, ölenlerle tanrılar arasında haberleşmeyi sağlaması amacıyla kullanılıyordu. Avrupa'da ise 14.yy'dan 16.yy'a kadar en değerli ve pahalı süs bitkilerinden biri sayılıyordu. Dönemin ünlü tüccarlarından Anton Fugger 1530'da İmparator V. Karl'ın borç senetlerini onun gözleri önünde kasnak çubuklarından oluşan bir ateşle yakmış, böylece kendi zenginliğini kanıtlamıştır.

Türkçeye kasnak kelimesi, Farsça dilinden geçmiştir. Kas-ı Nah veya Kas-i Nak (Varoluş).

Üretimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Korunaklı yerlerde dışarıya sonbahar veya ilkbahar ekimi ile; ayırma ile, ilkbaharda çelik ile üretilebilir. Yetiştirilmesi kolaydır. Minimum sıcaklık isteği -15 °C'dir.

Kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Çit halindeki kasnak için ideal boy 1-2 metredir. Toprak zeminden başlayarak sık çalı görünümündeki kasnaklar mayıs ayında budanabilir. Fakat kasnak çitinden fazla çiçek, hatta çiçek geçtikten sonraki parlak mavi boncukları görmek beklenemez. Tabiatta 5m metreye kadar serbest halde yetişebilir. Böyle durumlarda bitkinin zedelenmiş, ölmüş dalları dışında pek budanmaz.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]