Clonezilla

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Clonezilla
Geliştirici(ler)NCHC Free Software Labs
Güncel sürüm3.1.0-22 / 6 Nisan 2023
Önizleme sürümü20200507-groovy / 7 Mayıs 2020
Geliştirme durumuEtkin
Programlama diliPerl, Shell script
İşletim sistemiPOSIX, Linux
Erişilebilirlikİngilizce, İspanyolca, Fransızca, İtalyanca, Japonca, Çince (Basitleştirilmiş ve geleneksel)
TürDisk kopyalama, veri kurtarma
LisansGNU
Resmî sitesiclonezilla.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Clonezilla, disk yedeklemek ve geri yüklemek için hazırlanmış, GNU/Linux tabanlı özgür bir yazılımdır. ext2, ext3, reiserfs, xfs, jfs of GNU/Linux, FAT, NTFS gibi dosya sistemlerini desteklediğinden dolayı hem GNU/Linux tabanlı sistemler için hem de Microsoft tabanlı sistemlerdeki disk bölümlerinin yedeklenmesi/geri yüklenmesi için kullanılabilir.

Sunucu sürümü (Clonezilla Server) ve çalışan sürümü (Clonezilla Live) olmak üzere iki çeşit sürümü bulunmaktadır. Clonezilla Live, tek bilgisayarda yedekleme ve geri yükleme için uygun olan sürümdür. Clonezilla SE (sunucu sürümü) ise, büyük yerleşimler için; aynı anda pek çok bilgisayarı (40'tan fazla) klonlayabilmek içindir.

Clonezilla Server[değiştir | kaynağı değiştir]

DRBL (Diskless Remote Boot in Linux) kullanarak aynı anda birden fazla bilgisayarın imajını almaya ya da tek bir imajdan birden fazla bilgisayara kurulum yapmaya olanak sağlar.

Clonezilla Live[değiştir | kaynağı değiştir]

Boot edilebilir CD/DVD ya da USB flash kullanılarak yedekleme/geri yükleme işlemlerinin gerçekleştirildiği bu versiyonda, sadece tek bir bilgisayara ait işlemler yapılabilmektedir. Ancak DRBL yapılandırması gerekmediğinden dolayı kullanımı Clonezilla Server Edition'a göre daha basittir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]