Cirdan

Vikipedi, özgür ansiklopedi

J.R.R. Tolkien evreninde kurgusal kahraman. Cirdan'ın anlamı Gemi-Yapımcısı'dır. Adının anlamı Cirdan Nowe'dir (Gemi-Yapımcısı Nowe). Teleri Elflerindendir ve Falas bölgesinin efendisidir . Cuivienen'de Eru tarafından yaratılan ilk elflerden biridir. Güneşin İkinci çağı ve Güneşin Üçüncü çağı boyunca Lune körfezindeki Gri Limanlar'ın muhafızlığını yapmıştır.

Fingon babası Fingolfin ölünce en küçük oğlu Gil-Galad'ı Gri Limanlara göndermiş ve Cirdan'ın yanında güvende olacağına karar vermiştir. Nirnaeth Arnoediad'dan sonra dağılan elf birliklerini toplamış ve yıkılmayan tek Kadim Elf Krallığı onunki olmuştur. Çünkü Mandos'un Kehaneti'ne dahil değildir. Sauron'un ikinci çağındaki gücüne karşı halkı birleştirmek için gönderilen İstariler Orta Dünya'ya geldiğinde onların içlerinden en dirayetli olanın Gandalf olduğunu görmüş ve güç yüzüğü Narya'yı ona emanet etmiştir. Sauron İkinci çağda henüz iyi maskesini atmadığında Elrond'la birlikte onu reddeden iki elf beyinden biridir.

Çok uzun boyludur ve üçüncü çağın sonunda uzun boylu, yaşlı ve sakallı olarak betimlenmiştir. Lakin gözlerinin çok ama çok derin ve yaşının gözlerine bakılarak hesaplanamayacağı söylenmiştir. Orta Dünya'yı çok sevmesine rağmen Valinor'a giden son gemiye binmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]