Cihan Sedat

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cihan Sedat
Cihan Sedat (2006)
Doğum29 Ağustos 1933
Kahire, Mısır
Ölüm9 Temmuz 2021 (87 yaşında)
Kahire, Mısır
MeslekYazar, akademisyen, edebiyat eleştirmeni
EvlilikEnver Sedat (1949–1981)

Cihan Sedat (Arapçaجيهان السادات) (29 Ağustos 1933, Kahire – 9 Temmuz 2021, Kahire), yazar, akademisyen ve edebiyat eleştirmenidir. Eski Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat'ın eşi.

Babası Safvet Rauf, İngiltere'de eğitim almış bir Mısırlı, annesi Gladys Cotterill ise Rauf ile evlendikten sonra Kahire'ye yerleşmiş Katolik Hristiyan bir İngiliz idi.

Çocukluğu Kahire'de geçen Cihan Safvet, Hristiyan çocukların eğitim aldığı bir okula gönderildi. Henüz lise öğrencisiyken, 1948 yılının Ramazan ayında, Süveyş'te Enver Sedat ile tanıştı. Çok geçmeden 29 Mayıs 1949'da evlendiler. Enver Sedat, Mısır Kralı Faruk'un Maliye Bakanı Emin Osman'ı öldüren askerleri çölde eğitmekle suçlanmış, bir süre hapis yatmıştı.

Enver Sedat, Cihan ile evlendikten 3 yıl sonra, Kral Faruk'a karşı darbe yapıp siyasi hayata atılınca, Cihan Sedat da bütün Mısır tarafından tanınmaya başladı.

Mısır'ın İsrail ile 1967 ve 1973'te yaptığı savaşlara hastabakıcı ve hemşire olarak katılan Cihan Sedat, eşi Enver Sedat'ın 1970 yılında Mısır Cumhurbaşkanlığı görevine gelince, 37 yaşında "first lady" oldu.

Enver Sedat'ın görevde kaldığı 11 yıl boyunca, sosyal ve eğitim amaçlı birçok faaliyette bulunan Cihan Sedat, kurduğu Talla Eğitim ve Kalkınma Kooperatifleri ile Vefa ve'l-Amal adlı kadın kuruluşlarıyla, Mısırlı kadınların kendilerini geliştirmelerine yardımcı oldu. Ayrıca, İsrail ile yapılan savaşların ardından bir sosyal vakıa olarak ortaya çıkan sahipsiz çocukları barındırmak için, S.O.S Çocuk Köyleri'nin Mısır'da da kurulmasına öncülük etti. Mısır Kan Bankası'nın tesisinde etkin rol oynadı.

Cihan Sedat, akademik kariyerini de, eşinin devlet başkanlığı döneminde devam ettirdi. 1977 yılında Kahire Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. 1986'da yine Kahire Üniversitesi'nde profesörlük payesini elde etti.

Cihan Sedat, eşinin öldürülmesinden dört yıl sonra, 1985 yılında hatıralarını kaleme aldı. (A Woman of Egypt). Türkiye'de "Piramit Yolunda Aşkın ve Devrimin Hikâyesi" adıyla yayınlanan kitap, ABD'de best-seller oldu.

Cihan Sedat, ABD ve Mısır'da yaşayıp, çeşitli üniversitelerde dersler verdi. 9 Temmuz 2021 günü 87 yaşında hastanede gördüğü tedavi sırasında hayatını kaybetti.