Ciğer otları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ciğerotları sayfasından yönlendirildi)
Ciğer otları
 
Ernst Haeckel'den "Hepaticae" Artforms of Nature, (1904)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Üst bölüm: Embryophyta
Bölüm: Marchantiophyta
Stotler & Stotl.-Crand., 1977[1] emend. 2000[2]
Sınıflar ve takımlar

Ciğer otları, Hepaticae ya da Marchantiophyta; bitkiler alemininin bir şubesi ya da karayosunları şubesinin bir sınıfı.

İlkel, çiçeksiz ve tohumsuz bitkilerdir. Çoğunlukla nemli topraklarda, kayalarda ve ağaç kütüklerinde yaşarlar. Gövdeleri yoktur, yapraklarında orta damar bulundurmazlar. Dallanmış kurdele şeklindeki yapıları toprak üzerinde uzanır. İletim dokuları yoktur. "Rizoid" denilen kökümsü yapılar ile toprağa tutunurlar.

Tipik bir ciğer otunun yaşam döngüsü

Bitkinin asıl görünen kısmı gametofit nesildir. Yapraklı karayosunlarında olduğu gibi sporofit nesil bir parazit olarak gametofit neslin üzerinde gelişir. Bazı gametofitlerin üzerinde "gemma çanağı" denilen yapılar bulunur. Bunlar, ana bitkiden ayrılıp, eşeysiz üremeyi sağlayan yapılardır. Gametofit nesli oluştururlar. Yani döl değişimi görülür. Gametofit neslin üzeri tek tabakalı epidermis ile kaplı olup, gaz alışverişini sağlayan birçok pora sahiptir. Alt yüzeyinde bulunan epidermisde çok sayıda ince pullar bulunur. Bu pullardan uzun ve ince rizoidler gelişir.

Resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Stotler, Raymond E.; Barbara J. Candall-Stotler (1977). "A checklist of the liverworts and hornworts of North America". The Bryologist. American Bryological and Lichenological Society. 80 (3): 405-428. doi:10.2307/3242017. JSTOR 3242017. 
  2. ^ Crandall-Stotler, Barbara; Stotler, Raymond E. (2000). "Morphology and classification of the Marchantiophyta". A. Jonathan Shaw; Bernard Goffinet (Ed.). Bryophyte Biology. Cambridge: Cambridge University Press. s. 21. ISBN 0-521-66097-1.