Chunwei

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Chunwei (Geleneksel: 淳維/Basit: 淳维, Hanyu Pinyin: chúnwéi) ya da Çungvi[kaynak belirtilmeli], Xia Hanedanının torunlarından olup Hiung-nuların atası[1][2] olduğu aktarılan efsanevi önder.

M.Ö. 2. yüzyılda yaşamış olan Çinli vaka-i nüvis Sima Qian'in yazdığı Shiji'ye göre, Xia Hanedanı'nın son hükümdarı Jie'nin (Chieh) oğludur.[1] Sima Zhan'ın Shiji notlarına (史記索隱) göre, Shang Hanedanı döneminde kuzeye kaçmış ve sülalesi Hiung-nuları oluşturmuştur. Başka bir teze göre, kuzeye göç eden Xia'nın torunları, Jie'nin çocuklarıdır. Bu teze göre, Jie / Chieh birkaç yıl sonra öldü, onun çocuğu 獯鬻[kaynak belirtilmeli] (Xunyu: Kunlar, Kun barbarları demektir. Birkaç topluluk için kullanılan bu terim Hiung-nu'nun eski adı olarak da kullanıldı.) babasının geride bıraktığı kadınlar ile birlikte kuzeydeki alana sığınıp göçebe hayvancılığıyla uğraştı.[kaynak belirtilmeli]

Not[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Shiji 110. rulo (史記 匈奴列傳)'nun metin kısmında Hiung-nu, ataları Xia'nın soyundandir, Chunwei denir. (匈奴,其先祖夏後氏之苗裔也,曰淳維。) ve Chunwei'den Teoman'a kadar bin küsur yıl, (自淳維以至頭曼千有餘歲,) cümleleri yer almaktadır.
  2. ^ 後漢書卷八十九 南匈奴列傳 第七十九 dipnot kısmında 冒頓,匈奴單于頭曼之子也,即夏後氏之苗裔也,其先曰淳維。自淳維至頭曼千有餘歲。Motun, Hiung-nu şenyusu Teoman'un çocuğudur. Xia Hanedanı'nın torunlarından olup atasının Chunwei olduğu söylenir. Chunwei'den Teoman'a kadar bin küsur yıl vardır, cümlesi yer almaktadır.