Chun-Li

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Chun Li sayfasından yönlendirildi)
San Diego Comic Con 2022'deki Chun-Li heykeli

Chun-Li, Capcom'un tüm dünyada geniş yankılar uyandırmış video oyunu Street Fighter'ın ilk ve en önemli kadın karakteridir. Chun-Li adı Mandarin kökenli olup "Bahar Güzeli" anlamına gelmektedir. Esasında bir Interpol ajanı olan Chun-Li, Street Fighter (Sokak Dövüşü) turnuvasına Shadaloo adlı organize suç örgütünün lideri M. Bison'dan öldürdüğü babasının intikamını alabilmek için katılmıştır. Video oyunlarında seçilebilen ve oynanabilen ilk kadın karakterdir.

İlk çıkışından bu yana Chun-Li, serinin temel dayanak noktası ve en popüler figürlerinden biri haline geldi. Serinin hemen hemen tüm sonraki kurulumlarında ve birkaç Capcom spinoff oyununda yer aldı. Ayrıca, iki uzun metrajlı film, birden fazla anime ve çizgi roman prodüksiyonu ve diğer resmi dizi ürünleri dahil olmak üzere Street Fighter ile ilgili medyada belirgin bir şekilde yer alıyor. Geçmişi, atletizmi ve oyun içi oynanabilirliği gibi faktörler nedeniyle çok olumlu hayranlar ve eleştiriler aldı ve dövüş oyunlarında ve genel video oyunlarında kadın karakterler için öncü olarak kabul ediliyor.

Geliştirme geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tasarım[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Chun-Li'nin tasarımı, daha eski bir Capcom oyunu olan Strider'daki kadın kötü adam Tong Pooh'dan esinlenmiştir.[1] Karakterin yaratılışını anlatan Capcom tasarımcısı Akira Nishitani, "Önceden dövüş oyunlarında kadın yoktu. Chun-Li'nin durumunda, oyunda bir kadın istiyordum. Onun dövüş yeteneklerinin ne olacağını belirledim. Sonra Çin sadece olası bir vatan olarak ortaya çıktı."[2] Capcom sanatçısı ve tasarımcısı Akira "Akiman" Yasuda, Chun-Li için ilk ilhamın 1983 anime filmi Harmageddon: Genma Wars'tan geldiğini söyledi (Akira'nın yaratıcısı Katsuhiro Otomo'nun ilk karakter tasarım çalışmasını içeriyor) Tao adında Çinli bir kadın karaktere sahip olan.[3] Chun-Li, geliştirme ekibi arasında başlangıçta sadece 'Çinli Kız' olarak biliniyordu. Testçiler arasında popüler olan ancak çok güçlü bulunan bir ters takla atağı yaptı ve ne yazık ki süreleri dolduktan sonra oyundan atılmak zorunda kaldı.[4] Chūn (春) 'bahar mevsimi' ve lì (麗) Mandarin lehçelerinde 'güzel' anlamına geldiğinden, adı Çincede 'güzel bahar' anlamına gelir.
  • Chun-Li özellikle çok kaslı bacaklarıyla tanınırken, vücudunun geri kalanının tasvirleri daha değişkendir. Capcom bestecisi Yoko Shimomura'ya göre, Chun-Li'nin büyük kalçaları Akiman'ın kişisel fetişinden kaynaklanıyor.[5] Chun-Li'nin uyluklarının boyutu, Street Fighter III'te büyük ölçüde arttı. Capcom yapımcısı Yoshinori Ono konu hakkında yorum yaptı. "SFIII'de kalçalarının aniden devasa bir boyuta sıçradığına tanık oldum. Onu oyuna ilk koyduğumuzda, karakteri sadece bir taslaktı ve kalçaları o kadar büyük değildi... ama sanatçılar onu renklendirmeye başladıkça, bacakları kalınlaştı ve kalınlaştı." Ancak hepsi, daha büyük bacakların onun animasyonlarının ifade gücünü artırdığını hissetti. O zamanlar yakında çıkacak olan Street Fighter IV ile ilgili olarak Ono, "karakter tasarımcısı [Daigo] Ikeno, biraz şişman kızlardan hoşlanıyor, bu yüzden bir sanatçı olarak Chun-Li'ye verebileceği en güzel kalçaların çok çeşitli olacağını düşünüyor. "

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Capcom. Resmi Marvel vs. Capcom web sitesi (Japonca)". Marvel vs. Capcom. Capcom. 29 Ocak 1999 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  2. ^ "Interview: The Men Who Make Street Fighter II! (eng). IDG. Haziran 1994. s. s. 32. 
  3. ^ "Former Capcom Developer Akiman On Designing The Iconic Characters Of Street Fighter II". Siliconera (İngilizce). 14 Nisan 2019. 10 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  4. ^ shmuplations (10 Ocak 2022). "Street Fighter II – 1991 Developer Interview - shmuplations.com" (İngilizce). 19 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  5. ^ "Street Fighter 2: An Oral History". Polygon. 25 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023.