Chiloé keseli sıçanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Chiloe keseli sıçanı sayfasından yönlendirildi)
Chiloé keseli sıçanı
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
İnfra sınıf: Marsupialia
Takım: Microbiotheria
Familya: Microbiotheriidae
Cins: Dromiciops
Thomas, 1894
Tür: D. gliroides
Dromiciops gliroides
(Thomas, 1894)
Sinonimler

Dromiciops australis

Chiloé keseli sıçanı (LatinceDromiciops gliroides), Güney Amerika'nın güneybatısına özgü keseli bir hayvan türü. Microbiotheria takımının tek familyası olan Microbiotheriidae'nin yaşayan tek türünü oluşturur. Her ne kadar sıçan adıyla bilinse de kemirgen takımından fare ve sıçanla yakın bir akrabalığı yoktur.

Dağılım[değiştir | kaynağı değiştir]

Chiloé keseli sıçanı, Şili'de 36. ile 43. enlemlar arasında, Arjantin'in bu sınırlardaki kesimlerinde ve Şili'ye ait Chiloé Adası'nda yaşar. Yerel adı monito del monte İspanyolcada "küçük dağ maymunu" anlamına gelir.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Chiloé keseli sıçanları, boz-kahverengi, sıçan benzeri görünümü olan hayvanlardır. Vücut boyu, 9 ile 13 cm kadar olup yaklaşık aynı uzunlukta kuyruğu vardır. Postu kısa ve sık, açık renk lekelerle kaplıdır.

Yaşam tarzı[değiştir | kaynağı değiştir]

Keseli sıçanlar serin ormanlarda yaşarlar. Alacakaranlıkta ve geceleri faaldirler ve ağırlıklı olarak ağaçlarda yaşarlar. Bambu yapraklarından yuvarlak yuvalar yaparlarken, ot ve yosunları kıtık olarak kullanırlar. Bu hayvanlar, serin bölgelerde kış uykusuna yatarlar. Bunun için kuyruklarının ön kısmında önceden yağ depolarlar. Chiloé keseli sıçanları, en azından çiftleşme zamanı boyunca çift olarak beraber yaşarlar.

Beslenme[değiştir | kaynağı değiştir]

Chiloé keseli sıçanlarının besinleri ağırlıklı olarak böceklerden ve onların larvalarından oluşurken ara sıra bitkisel gıda da alırlar.

Üreme[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu hayvanların çiftleşmeleri, Güney Amerika'nın İlkbaharı'nda gerçekleşir. Dişi yılda bir kere, bir ile dört kadar yavru dünyaya getirir. Kesede geçen zamanın ardından genç yavrular, geceleyin anne besin ararken annelerinin sırtına tutunurlar. Gündüzleri ise yuvada geçirirler. Sütten kesildikten sonra yavrular uzun süre daha, temassız olarak ebeveynleri ile kalırlar. İki yıldan sonra cinsel olgunluğa erişirler.

Tehdit[değiştir | kaynağı değiştir]

Şili halkının inancına göre, bu hayvanlardan birini görmek veya evlerinde bu hayvandan olması uğursuzluk getirir. Bu yüzden, içlerinde Chiloé keseli sıçanı bulduktan sonra, evlerini bile yakanlar olduğu bildirilmiştir.[kaynak belirtilmeli] IUCN Kırmızı Listesi'nde Chiloé keseli sıçanı tehlikede tür olarak kabul edilmiştir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]