Ceyhan Mumcu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ceyhan Mumcu
Doğum19 Ocak 1940 (84 yaşında)
Kırşehir
VatandaşlıkTürkiye
EğitimAnkara Üniversitesi
MeslekAvukat, Siyasetçi
Siyasi partiVatan Partisi
Akraba(lar)Uğur Mumcu (kardeşi)

Ceyhan Mumcu[1] (19 Ocak 1940, Kırşehir), Türk mâlî müşavir, avukat ve siyasetçidir.

Uğur Mumcu'nun ağabeyidir.

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

19 Ocak 1940 tarihinde Kırşehir’de doğdu. Ankara Deneme Lisesi’ni bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin maliye bölümünden 1964 yılında mezun oldu. Daha sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne devam ederek 1970 yılında ikinci üniversite mezuniyetini aldı.

Türkiye Elektrik İdaresi, Devlet Planlama Teşkilatı ve Toprak Mahsulleri Ofisi'nde çeşitli memûriyetlerin yanı sıra Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nda kamu sektöründe sendika temsilcilerinin örgütlenmesi ve eğitimi projesinde görev aldı. Ankara Belediyesi'nde çeşitli müdüriyetlerden sonra 1977 ile 1980 yılları arasında Vedat Dalokay ve Ali Dinçer dönemlerinde Ankara belediye başkan yardımcılığı yaptı. 1 Kasım 1980 tarihinden itibaren serbest avukatlığa başladı. Ceyhan Mumcu, evli ve bir çocuk babasıdır.

Siyasî hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ceyhan Mumcu, 1 Nisan 1960'ta Cumhuriyet Halk Partisi’ne üye oldu. Öğrencilik yıllarında çeşitli öğrenci derneklerinde görev aldı. CHP ve Sosyaldemokrat Halkçı Parti'de Ankara il yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. 1994 yerel seçimlerinde Çankaya belediye başkan adayı oldu.

1999 yılında İşçi Partisi listesinden Ankara milletvekili adayı oldu. 2002 yılı Haziran ayında başına Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Kemal Derviş’in CHP'ye üye olarak kayıt edildiği takdirde CHP’den ayrılarak ulusal sol bir siyaset izleyen İşçi Partisi'ne üye olacağını açıkladı. Kemal Derviş’in CHP’ye her türlü siyasette tam yetkili olarak üye kabul edildiği ilân edilince, CHP’den istifa ederek İşçi Partisi’ne üye oldu.

Ceyhan Mumcu, 2011 Türkiye genel seçimlerinde Cumhuriyet Güçbirliği oluşumuna katıldı ve Ankara'dan bağımsız milletvekili adayı oldu.[1][2] Ankara 1'inci bölgede % 0.17 oy ile seçim barajını geçemedi. Çeşitli basılı yayında köşe yazarlığı yapan Mumcu, hâlen haftada bir Aydınlık gazetesinde yazmaktadır.[3]

Kardeşim Uğur Mumcu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kardeşim Uğur Mumcu, Ceyhan Mumcu'nun, kardeşi Uğur Mumcu ile ilgili röportajlarının bir kısmını toparlyarak oluşturduğu biyografik ve araştırma-inceleme türünde olan kitabıdır.

İçerik[değiştir | kaynağı değiştir]

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993 günü arabasına yerleştirilen bir bombayla öldürüldü. Mumcu, ABD’nin Kürt siyaseti ve “Ilımlı İslam” senaryolarının önünde büyük bir engel oluşturduğu için hedef oldu. Bu kitap, Uğur Mumcu’nun mücadeleci kişiliğinin oluşumuna dair önemli bilgiler veriyor. Cumhuriyet Devrimi’nin kararlı bir savunucusu olan Uğur Mumcu’yu yaratan faktörler nelerdir? Siyasi kültürü, kişiliği nasıl oluştu? Araştırma merakı nereden geliyor? Bu soruların cevabını Mumcu’nun ağabeyi Ceyhan Mumcu’dan öğreniyoruz. Ceyhan Mumcu ayrıca Uğur Mumcu’nun ölümünden sonra, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Doğan Güreş ve dönemin MİT Müsteşarı Sönmez Köksal’la yaptığı ve şimdiye kadar hiçbir yerde yayımlanmamış ilginç görüşmelerini de anlattı.[4]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "24. Dönem Milletvekili Genel Seçimi Milletvekili Kesin Aday Listeleri" (PDF). 17 Nisan 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  2. ^ "Ceyhan Mumcu'dan Perinçek'e destek - İlk Kurşun Gazetesi". web.archive.org. 25 Mayıs 2011. 25 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2022. 
  3. ^ "Aydınlık Gazetesi". www.aydinlik.com.tr. 11 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2022. 
  4. ^ Ceyhan Mumcu, Kardeşim Uğur Mumcu, 1. basım, Kaynak Yayınları, Arka kapak yazısı.