Cessna

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Cessna Aircraft Company sayfasından yönlendirildi)
Cessna'nın en çok bilinen modeli ve dünyanın en çok satılan uçağı C-172 Skyhawk

Cessna, özel ve ticari uçak serisi.

Kuruluşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Cessna, Clyde Vernon Cessna tarafından 1927 yılında kurulan Cessna Aircraft Company firmasının ürettiği küçük özel serisidir. Yönetim merkezi Amerika'nın Kansas eyaletinde bulunan Wichita şehrinde bulunan firma, 1965 yılından beri de iki motorlu ticari uçaklar üretmektedir.

Sivil uçak sanayisinin önde gelen üreticilerinden olan Cessna özellikle Cessna 172 Skyhawk modeli ile ünlenmiştir. Bu uçak dünyanın en çok satılan uçağıdır. Ayrıca dünyadaki en hızlı sivil uçağı Citation X'i de yine Cessna üretmiştir. Günümüzde Turboprop uçaklardan Business jetlere kadar her tür uçağı üretmektedir. Sivil havacılığın en büyük destekçisidir. Amatör ve özel pilotlara uçak üretir.

Ticari geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Firma 1982 yılında General Dynamics tarafından satın alındığında firma küçük uçak üretimini durdurdu. Bunun nedeni Amerikan yasalarının çok uzun süreli üretim garantisi şart koşmasıydı. Bu yasalar üretimin çok gerçekçi olmadığı görüşünün hakim olmasına neden olmuştu. Firma, 1985 yılında tekrar Textron Inc tarafından satın alınmasıyla tekrar aynı modelleri üretmeye devam etti.

Cessna 560XL Citation Excel
1977 Cessna 404 Titan II
Cessna 525 CitationJet

Uçak modelleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]