Cengiz Özkan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cengiz Özkan
2012 yılında Cengiz Özkan
Genel bilgiler
Doğum adıCengiz Özkan
Doğum10 Ekim 1967 (56 yaşında)
Divriği, Sivas
Başladığı yerTürk
TarzlarTürk halk müziği
MesleklerMüzisyen
ÇalgılarBağlama
Etkin yıllar1991-günümüz
Müzik şirketiKalan Müzik
İlişkili hareketlerİsmail Altunsaray
Önemli çalgılar

Cengiz Özkan (d. 10 Ekim 1967; Divriği, Sivas), Türk müzisyen ve bağlama sanatçısı.

İlk yılları ve eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra, 1980 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Mûsikîsi Devlet Konservatuvarı Çalgı Eğitim Bölümü'ne girdi. 1991'deki mezuniyetinin[1] ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ana Sanat Dalı Türk halk müziği Bölümü'nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Mezun olduğu İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Mûsikîsi Devlet Konservatuvarı'nda iki yıl, İzmit Belediye Konservatuvarı'nda iki yıl, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda üç yıl süreyle öğretmen ve icracı olarak çalıştı. Yurt içi ve yurt dışında birçok konser verdi.

Tek başına Kırmızı Buğday, Ah İstanbul, Saklarım Gözümde Güzelliğini ve Gelin adlı albümleri Kalan Müzik tarafından yayınlandı. Yine 2001 yılında Kalan Müzik'ten piyasaya sunulan bir diğer çalışması olan Yare Dokunma albümünü de ise Malatya Arguvan'lı Türk halk müziği ses sanatçısı ve folklorcü Muharrem Temiz ile yapmışlardır. Ardından 2007 Eylül ayında bir özel televizyon kanalında yayına başlayan Pusat adlı dizide mahkûm bir ozanı canlandırmıştır, 1989'da girdiği TRT İstanbul Radyosu'nda saz sanatçısı olarak çalışmaya devam eden Cengiz Özkan evli ve bir kız ve bir erkek çocuğu babasıdır.

TRT radyosunda Turan Engin, Ali Ekber Çiçek, Tuncer İnan, Nida Tüfekçi ile beraber çalışmıştır.[2]

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

TV Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Cengiz Özkan: Futbolcu olacaktım, bağlamacı oldum". 17 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Sanatçı Cengiz Özkan: Bağlama sadece müzik aleti değil, onun içinde her şey var". Anadolu Ajansı. 12 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]