Celal ile Ceren

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Celal ile Ceren
Celal ile Ceren film afişi
YönetmenTogan Gökbakar
Yapımcı
SenaristŞahan Gökbakar
Oyuncular
MüzikOğuz Kaplangı
Görüntü yönetmeniGökhan Tiryaki
KurguErkan Özekan
StüdyoÇamaşırhane Film
DağıtıcıTiglon
TürüKomedi
Çıkış tarih(ler)i18 Ocak 2013 (2013-01-18)
Süre114 dakika
Ülke Türkiye
DilTürkçe
Hasılat26.600.913,84 TL

Celal ile Ceren Yönetmenliğini Togan Gökbakar'ın üstlendiği, Şahan Gökbakar'ın senaristliğini, yapımcılığını yaptığı ve başrolde yer aldığı 2012 yılı yapımı Türk komedi filmi. "Herkesin bir Ceren'i vardır" sloganlı film, altı yıldır birlikte olan sevgililerin, ayrıldıktan sonra yaşadığı deneyimlerin öyküsünü ele almaktadır. Şahan Gökbakar filmde başrolü Ezgi Mola ile paylaştı. IMDb En Kötü 100 listesinde kullanıcıların verdiği oylar sonucu ilk sırada yer almaktadır.[1]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

30'lu yaşlarını süren Celal (Şahan Gökbakar), Karaköy'de babasının elektrikçi dükkânında çalışmaktadır. Sözlüsü yine 30 yaşlarında olan Ceren (Ezgi Mola) ise bir yapı marketinde çalışmaktadır. İki sevgilinin birlikteliği 6 yıla dayanmıştır ve hâlen Celal evlenme teklifinde bulunmamıştır. Celal bir arkadaşının bekârlığa veda partisine gitmek isteyince ikili feci tartışır ve bozuşurlar. Ceren gitmesini istemese de, Celal yalan söyleyip Ceren'i kandırarak Aksaray'daki Rus konsomatrislerin bulunduğu partiye gider. Partide Celal'in arkadaşı büyük bir saflıkla ortamda Celal'in Rus kızlarla beraber eğlendiği video görüntülerini internete yükler. İnternette bu görüntüleri izleyen Ceren, Celal'den ayrılmak ister; onu hâlâ sevse de amacı biraz sevgilisinin burnundan getirmektir. Fakat hiç beklemediği biçimde evlilik baskısı altında kalmaktan şikâyet eden Celal, davet ettiği bir lokantadaki akşam yemeğinde, yalan söylemesindeki sebebin o olduğunu söyleyerek ve Ceren'i suçlayarak bir anda terk eder. Hayatının çoktan daha güllük gülistanlık olacağını sanırken Celal'in bekârlık günlerinde belalar da peşini bir türlü bırakmaz. Ceren'i özleyeceği günler artık yakındır ve kendisini affettirebilmek için tekrar eski sevgilisinin gönlünü almaya çalışır.

Prodüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Celal ile Ceren'in senaryosu Şahan Gökbakar tarafından yazıldı ve film, Togan Gökbakar tarafından yönetildi. İkili, Recep İvedik serisinde de birlikte çalıştı. Film, Gökbakar kardeşlerin birlikte kurduğu Çamaşırhane Film adlı yapım şirketi tarafından çekildi.[2] Recep İvedik 3'ten sonra iki seneye yakın ara veren kardeşler, Celal ile Ceren filminin hikâyesi, Şahan Gökbakar'ın yakın bir arkadaş grubundaki bir diyaloğa kulak misafiri olmasıyla doğdu.[3]

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Recep İvedik kıyaslamaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Film hakkında yapılan eleştirilerde Gökbakar'ın önceki film serisi Recep İvedik ile kıyaslamalarda bulunuldu. Genelde yapılan karşılaştırmalarda filmin, Recep İvedik'e göre daha derli toplu ve "kaba mizah" dozu hayli yüksek olduğu yorumları yapıldı. Sabah'tan Atilla Dorsay, Recep İvedik kişiliğinin daha aşırı ve keskin çizgileriyle çok daha kaba ama aynı ölçüde komik olduğu fakat bu filmde bunun olmadığını dile getirdi.[4] Radikal'den Şenay Aydemir, Celal ile Ceren'in komedi anlayışının Recep İvedik serisinin bir devamı gibi olsa da bazı farklılıklar olduğunu ifade etti.[4] Sinema dergisinden Murat Erşahin, "Gökbakar kardeşlerin yeni projesi, Recep İvedik serisinin dördüncü filmi âdeta! Sadece skeç mantığından biraz uzaklaşılıp öykü bütünlüğüne daha dikkat edilmiş." cümlelerini kullanarak görüşlerini bildirdi.[4] Radikal sinema eleştirmeni Uğur Vardan, Celal ile Ceren filminin Recep İvedik'ten bir adım önde olduğunu ve filmde "uygarlıkla ilgisi biraz daha mümkün bir tipleme" yer aldığını belirtti.[5] Sinemamuzik.com'dan Cumhur Canbazoğlu, filmin Recep İvedik serisinden tek farkının skeçlere boğulmadan konu bütünlüğü içermesi ve yediden yetmişe herkesi hedeflemek yerine bu kez genç bir jargonu tercih etmesi olduğunu söyledi.[5] Arkapencere.com yazarı Murat Özer, filmin oyuncu kadrosunda Ezgi Mola'nın da yer almasıyla "bir nebze olsun olgun" bir çalışma havası taşıdığını açıkladı. Ayrıca "Belden aşağılara uzanan espri geleneği burada da hâkim, ancak bunun kısmen 'yetişkin komedisi' çerçevesi içinde ele alındığını söylemek mümkün." sözleriyle filmi, İvedik serisinin espri anlayışı ile karşılaştırdı.[5]

Şahan Gökbakar verdiği bir röportajında İvedik serisiyle bu filmi için "olgunluk açısından bir farkı yok ama tarzı farklı" ifadelerini kullandı ve şunları belirtti:[3]

Recep İvedik filmleri daha karikatür bir oyunculuğun ve karikatür bir tiplemenin olduğu; gülüşünün, yürüyüşünün, bakışının, ses tonunun, vücut dilinin kendi içinde marka olduğu bir karakter. Dolayısıyla buradaki Celal daha doğal hayattan, daha doğal bir oyunculukla izleyeceğimiz bir karakter. Yani daha karikatür bir tip değil. Daha normal biri.

IMDb Bottom 100[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, kullanıcıların verdiği oylar sonucu 31 Ocak 2013 tarihinde Internet Movie Database sitesinin "En Kötü 100" film listesinde 10 üzerinden 1,7 oyla[6] bir numaraya yükseldi.[7] Filmin listeye dâhil olması İnci Sözlük başta olmak üzere çeşitli sosyal medya oluşumlarının katkılarıyla oldu.[8] İnci Sözlük yazarları, filmin konusunun ve mottosunun ("Herkesin bir Ceren'i vardır") sözlük girdilerinden çalındığını iddia ederek filme tepki göstererek filmi IMDb'nin en kötü filmler listesinde birinci sıraya taşımak için çabaladı[9] ve film listeye dâhil oldu. 1 Şubat 2013 tarihinde Şahan Gökbakar ve kardeşi Togan Gökbakar'ın film şirketi Çamaşırhane Film Yapım tarafından yapılan açıklamada "Planlı ve örgütlü şekilde kamuoyu fikrini yanıltmaya teşebbüs eden ve ticari itibarımızı zedelemeye çalışan, henüz kimlikleri belirsiz kişiler ve bu tip saldırı planlarına ev sahipliği yapan internet siteleri imtiyaz sahipleri ve yöneticileri hakkında gerekli yasal işlemler başlatılmıştır." dendi ve şirket, yapılanın suç olduğunu belirttikten sonra IMDb'nin kullanılan oyların sahte ve örgütlü bir yapıda olduğunu tespit etmesiyle ilk tedbir olarak Celal ile Ceren filmini söz konusu Bottom 100 listesinden çıkarttığını ifade etti.[10]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Bottom 100 movies as voted by our users". 18 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2013. 
  2. ^ "Şahan 'Celal ile Ceren' ile dönüyor". Radikal. 23 Mayıs 2012. 4 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2013. 
  3. ^ a b Aktuğ, Erkan (19 Ocak 2013). "Fikir sorarım ama bildiğimi yaparım". Radikal. 24 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2013. 
  4. ^ a b c Vardan, Uğur (14 Ocak 2013). "Hikaye düzgün, espriler aynı". Radikal. 17 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2013. 
  5. ^ a b c "Celal de tıpkı Recep İvedik gibi 'kaba'". Radikal. 15 Ocak 2013. 31 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2013. 
  6. ^ "Celal ile Ceren 'dünyanın en kötü filmi'". 28 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2013. 
  7. ^ "Celal ile Ceren 'dünyanın en kötü filmi'". Erişim tarihi: 1 Şubat 2013. 
  8. ^ "Tüm zamanların en kötü filmi seçildi". 2 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2013. 
  9. ^ "Celal ile Ceren 'dünyanın en kötü filmi'". 29 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2013. 
  10. ^ "ŞAHAN GÖKBAKAR'LA KİM UĞRAŞIYOR? ŞOK GELİŞMELER, OLAYLA İLGİLİ MÜTHİŞ AÇIKLAMALAR İÇİN TIKLAYIN!". 25 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]