Cayman Adaları bayrağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cayman Adaları bayrağı
Ayrıntılar
Kullanan(lar)Cayman Adaları
Kabul tarihi25 Ocak 1999
Oran1:2

Cayman Adaları bayrağı, Karayipler'de Britanya Denizaşırı Toprakları'na dâhil edilen Cayman Adaları tarafından kullanılan bayrak. Cayman Adaları bayrağı günümüzdeki hâli ile 25 Ocak 1999 tarihinde kabul edilmiştir.

Bayrak mavi zemin üzerine oluşturulmuş olup, göndere çekilen bölümün sol üst köşesinde, bayrağın dörtte birini kaplayacak şekilde Birleşik Krallık bayrağı bulunmaktadır. Bayrağın dalgalanan sağ tarafında ise Cayman Adaları arması yer almaktadır.

Sembolizm[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayrakta bulunan Cayman Adaları arması bir kalkandan oluşmaktadır. Kırmızı bir zemine sahip olan kalkanın alt kısmında ülkenin etrafını saran denizi temsilen üç beyaz, üç de mavi dalga yer almaktadır. Kalkanın üst bölümünde, kırmızı zemin üzerinde heraldik açıdan sağa doğru ilerleyen, yüzü dönük bir aslan bulunmaktadır. Aslan, adanın Birleşik Krallık'a olan bağlılığını simgelemektedir. Alt kısımda dalgaların üzerine üste iki, alta da bir gelecek şekilde konumlandırılan, kenarları altın sarısı, içi de yeşil olan üç adet yıldız bulunmaktadır. Bu üç yıldız bölgeye bağlı olan üç adayı simgelemektedir. Kalkanın üst kısmında yer alan, mavi ve beyaz renklere sahip miğfer başlığı üzerinde duran yeşil kaplumbağa ve kaplumbağanın arka kısmına konumlandırılan altın sarısı ananas yer almaktadır. Kaplumbağa ve ananas adanın fauna ve florasını simgelemektedir. Kalkanın alt kısmında yer alan sarı zemine sahip slogan bandın da ise İngilizce olarak HE HATH FOUNDED IT UPON THE SEAS (Türkçe: Onu denizler üstüne kurdu) yazmaktadır. Davud'un mezmuru, 24. mezurdaki 2. ayetteki dinî metinden yola çıkarak yazılan slogan ile adanın hristiyan mirasına ve denizle olan bağlantısına vurgu yapılmaktadır.[1][2]

Cayman Adaları 1999 yılına kadar mevcut bayrağa benzer bir bayrak kullanmaktaydı. Eski bayrakta dalgalanan kısımda bulunan arma beyaz bir daire içerisinde bulunmaktaydı.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Cayman Islands – Details". The World Factbook. CIA. 27 Nisan 2021. 5 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2021. 
  2. ^ Kindersley Ltd., Dorling (6 Ocak 2009). Complete Flags of the World. Penguin. s. 129. ISBN 9780756654863. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]