Casper

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Casper
FormatHareketli animasyon serisi
Türanimasyon
komedi
Proje tasarımcısıSeymour Reit ve Joe Oriolo
BaşrolBill Pullman
Christina Ricci
Cathy Moriarty
Eric Idle
Seslendiren(ler)Malachi Pearson
Joe Nipote
Joe Alaskey
Brad Garrett
Yapım
Görüntü yönetmeniDean Cundey
Yayın bilgileri
Yayın tarihi1948 - 1986

Casper, kendi adını taşıyan çizgi film serisinde yer alan kurgusal bir karakterdir. Casper Dost Canlısı Hayalet olarak da bilinir. Harvey Entertainment adlı şirketin yaptığı çizgi film ile televizyonlarda görünmeye başlamıştır. 1995'te çekilen Casper adlı filme göre soyadı McFadden'dır.

Çizgi filmlerde konu genellikle benzerdir. Casper'ın bir hayalet olmasından ötürü etrafındaki bütün canlılar ondan korkmakta, bu da Casper'ı çok üzmektedir. Bundan dolayı da hiç arkadaş edinememektedir. Fakat o diğer hayaletlerin aksine, insanları korkutmak yerine onlara yardım etmeyi seçer. Her defasında kötülük yapmaya çalışan üç amcasını durdurmaya çalışır. Yaptığı iyilikler sonucunda bazen arkadaşlar edinir. Bazı bölümlerde beceriksiz cadı arkadaşı Wendy de onunla beraberdir. İkilinin en büyük ortak noktası, güçlerini insanlara kötülük yapmak yerine iyilik yapmaya adamasıdır.

Türkiye'de 1980'li yıllarda TRT 1'de yayımlanmıştır. Daha sonra Maxi TV'de, 2006 yılından sonra D Çocuk`ta yayımlanmıştır. Yayımlandığı diğer kanallar, Cartoon Network ve Kanal 1'dir.

Karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Casper McFadden: (Türkçe Seslendirme: Fatih Özkul) Herkes tarafından bilindiği gibi dost hayalet. Her bölümde amcalarıyla beraber bir maceraya atılır. Kimsenin onu fark etmediğini düşünmektedir.

Stretch McFadden: (Türkçe Seslendirme: Tugay Erverdi) Yüzünü inanılmaz korkunç şekillere sokan bir hayalettir, korkutmaya bayılır. Casper'a ampul kafa diye hitap eder.

Stinkie McFadden: (Türkçe Seslendirme: Gökhan Akçakara) İğrenç kötü bir koku yayan bir hayalet. Çok pasaklıdır. Kötü koku hastasıdır.

Fatso McFadden: (Türkçe Seslendirme: Fatih Özacun) Karnını şişirerek korkutur. Çok oburdur, her şeyi yer. Operayı çok sever.

Bayan Banshee: (Türkçe Seslendirme: Zeyno Eracer) Casper'ın okul öğretmenidir. İnanılmaz büyük bir çığlık atar. Casper'ın amcaları onu sevmektedir.

Spooky: Kabadayı bir hayalettir, Casper'la aynı okula gitmektedir. İnsanları korkutmaktan zevk alır. Katt'e âşıktır.

Poil: Şirin bir hayalet pek korkutmaz, çileden çıkartacak kadar çok konuşur. Spooky'nin burnunu çok sevmektedir.

Katt Harvey: Casper'ın ve amcalarının yaşadığı ölü malikânede yaşar. Umursamaz bir tiptir. Casper ile pek ilgilenmez.

Dr.James Harvey: (Türkçe Seslendirme: Cem Kurtoğlu) Terapisttir. Katt'in babasıdır. Bayan Banshee onu sevmektedir. Zeki ve akıllı bir şahıstır.

Avlinn: Bir Bebektir. Casper'ın en iyi dostudur.

Bayan C: Bayan B'nin kardeşidir. Bayan B'yi kıskanır.

Jasper: Casper'ın sahtesidir. Aslında bir hayalet değildir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Casper Çizgi Filmi izle 13 Aralık 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Casper Çizgi Filmleri

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]