Carme Chacón

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Carme Chacón
İspanya Savunma Bakanı
Görev süresi
14 Nisan 2008 - 22 Aralık 2011
Başbakan José Luis Rodríguez Zapatero
Yerine geldiği José Antonio Alonso
Yerine gelen Pedro Morenés
İspanya Konut Bakanı
Görev süresi
9 Temmuz 2007 - 11 Nisan 2008
Başbakan José Luis Rodríguez Zapatero
Yerine geldiği María Antonia Trujillo
Yerine gelen Beatriz Corredor
Kişisel bilgiler
Doğum Carme María Chacón Piqueras
13 Mart 1971(1971-03-13)
Esplugues de Llobregat, Barselona, İspanya
Ölüm 9 Nisan 2017 (46 yaşında)
Madrid, İspanya
Milliyeti İspanyol
Partisi İspanyol Sosyalist İşçi Partisi (PSOE)
Evlilik(ler) Miguel Barroso (2007-2016)
Bitirdiği okul Barcelona Üniversitesi
Mesleği Siyasetçi, avukat

Carme Chacón tam adı ile Carme María Chacón Piqueras (d. 13 Mart 1971, Barselona - ö. 9 Nisan 2017, Madrid), İspanyol siyasetçi ve İspanya'nın ilk kadın savunma bakanı.

İlk yılları ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Barselona'nın banliyölerinden Esplugues de Llobregat'ta doğmuştur. İtfaiyeci olan Balthasar Chacón ile Katalan avukat Esther Piqueras'ın kızıdır. Kendinden küçük bir kız kardeşi vardır. Aragonlu bir anarşistin torunudur.

1994 yılında Barselona Üniversitesi'nde hukuk lisansını tamamlamış, eğitimine Manchester Üniversitesi'nde devam etmiş ve Barselona Özerk Üniversitesi'nde doktorasını tamamlamıştır. Gérone Üniversitesi anayasa hukuku öğretim üyesi olarak dersler vermiş ve profesör olmuştur. Ayrıca Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) seçim gözlemcisi olarak 1996'daki Bosna-Hersek ve 1997'deki Arnavutluk seçimlerinde görev almıştır.

Siyasi Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

1989'da Sosyalist Gençlik Hareketi'nde siyaset yapmış, 1994'ten itibaren Katalan Sosyalist Partisi (PSC) ve İspanyol Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) üyesidir. 1999'da Esplugues de Llobregat belediye meclis üyesi seçilmiş ve belediye başkanı 1. yardımcılığı (Ekonomik hizmetler, insan kaynakları ve yurttaş güvenliğinden sorumlu) görevini üstlenmiştir. 2003'te tekrar belediye meclisi üyesi seçilmiş ancak yönetimde yer almamıştır.

2000 seçimlerinde Barselona milletvekili seçilmiştir. Kısa bir süre sonra PSC'nin adaletten sorumlu sekreteri olmuş yine aynı dönemde PSOE'nin federal yönetiminde eğitim, kültür, üniversiteler ve araştırmadan sorumlu sekreterlik görevini üstlenmiştir. José Luis Rodríguez Zapatero'nın parti genel sekreterliği adaylığını desteklemiştir, zaten Zapatero'ya yakınlığıyla bilinmektedir. 2004 seçimlerinin ardından meclis 1. başkanvekili seçilmiştir. 2004'te PSOE'nin kültürden sorumlu sekreteri olmuş ve PSC'nin yönetimine yeniden seçilmiş ancak hiçbir sorumluluk almadan.

Konut Bakanlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

2007 yılında Konut Bakanlığına atanmıştır. 2008 yılından itibaren 24-30 yaş aralığındaki gençlere bir konut için kamu yardımı yapılacağını duyurmuş ve yürürlüğe sokmuştur.

2008 seçimlerinde Barselona'dan listebaşı olarak milletvekili seçilmiş ve PSOE %46,7 oy alarak Barselona'da 31 milletvekilinin 16'sını kazanmıştır. 1982 seçimlerinden beri PSOE'nin Barselona'da aldığı en iyi sonuç olmuştur.

Savunma Bakanlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

2008 yılında kurulan hükûmette İspanya'nın ilk kadın savunma bakanı olarak görev almıştır ayrıca bu görevdeki ilk hamile bakan olmuştur. İspanyol Silahlı Kuvvetlerinin muhafazakâr kesimince eleştirilse de Kral I. Juan Carlos tarafından desteklenmiştir. Bakanlığa atanmasından 5 gün sonra Afganistan'daki İspanyol askerî gücünü ziyaret etmiştir. Doğum izninde yerine 19 Mayıs - 30 Haziran 2008 tarihlerinde İçişleri Bakanı Alfredo Pérez Rubalcaba vekaleten savunma bakanlığı yapmış, Carme Chacón görevine döner dönmez genelkurmay başkanı, kara, deniz ve hava kuvvetleri komutanlarını görevden almıştır. Kasım 2008'de Sosyolojik Araştırmalar Merkezi'nin yaptığı bir araştırmada İspanya'nın en popüler bakanı olduğu belirtilmiştir böylelikle 2004 yılından bu yana en popüler bakan olan başbakan yardımcısı María Teresa Fernández de la Vega'nın önüne geçmiştir. 2010 yılında yine en popüler bakanlar arasında yer almıştır (Alfredo Pérez Rubalcaba ile María Teresa Fernández de la Vega'nın ardında ancak başbakanın önünde yer almıştır).

2012 yılında yapılan parti kongresinde PSOE genel sekreterliği için aday olmuş ancak seçimi Alfredo Pérez Rubalcaba kazanmıştır.

Kişisel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

14 Aralık 2007'de, eski İletişimden sorumlu Devlet Sekreteri Miguel Barroso ile evlenmiş ve 19 Mayıs 2008'de ilk çocuğu Miquel doğmuştur.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

9 Nisan 2017 tarihinde, başkent Madrid'deki evinde 46 yaşında hayatını kaybetti. Chacon'un ilk belirlemelere göre kalp krizinden dolayı hayatını kaybetmiş olabileceği açıklandı.[1] Cenazesi ise yakılmıştır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]