Carl Faulmann

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Carl Faulmann

Johann Christoph Carl Faulmann, genellikle Carl ya da Karl Faulmann (24. Haziran 1835, Halle - 28. Haziran 1894, Viyana), dizgici, stenograf.

Okul müdürünün ve bir profesörün özel dersleri yardımıyla ilkokul yıllarında Latince, İngilizce ve Fransızca öğrendi. Üç sınıf atlayarak başladığı orta öğrenimine, annesine daha fazla yük olmamak için 13 yaşında ara verdi ve bir matbaada çalışmaya başladı.

Matbaada, Yunanca, Farsça ve İbranice kelimelerin de kullanıldığı "Edebiyat Gazetesi" dizilmekteydi. Faulmann İbrânîce ve doğu alfabeleri hakkında kitaplar okuyor ve sabahın ilk saatlerinde matbaacılar gelmeye başlamadan önce kelimeleri dizmeye başlıyordu. Matbaada çalıştığı süre içinde stenografi dersleri alan Faulmann, 1854 yılında "Matbaacılar ve Dizgiciler için Bülten" adlı yayında ilk makalesini yayınladı.

1855'te saray matbaasına "yabancı diller için dizgici" olarak atandı. 1859 yılında stenografi ve stenografinin ordu ve devlet işlemlerinde kullanımıyla hakkında "Faulmann'ın Tabloları" diye iki kitap yazdı. Geliştirdiği matbaa ve yazdığı kitaplar için Viyana Dünya Fuarı'nda iki madalya ile onurlandırılan Faulmann, aynı yıl Bavyera Kralı II. Ludwig tarafından "Aziz Mikâil Liyâkat Nişanı" ile ödüllendirildi. Kendisine "usta" ünvânı lâyık görüldü. Karışık stenografi sistemini basitleştirdi. 28 Temmuz 1894'te 35'ten fazla kitap ve çok sayıda makale bırakarak öldü.

Mezarı Viyana'da Matzleinsdorf Protestan Mezarlığı'ndadır. Halle an der Saale şehrinde doğduğu caddeye ismi verildi. 1913'te Viyana'da Faulmann'a ithâfen "4. bölge" olarak adlandırılan ilçeye "Faulmannsgasse" ismi verildi.

Yazı Kitabının 171. sayfası

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Yazı Kitabı